Цьогоріч на Черкащині новорічні ялинки продають у горщиках

Цьогоріч на Черкащині новорічні ялинки продають у горщиках

Цього року лісівники Черкащини започаткували обласну акцію «Збережи життя ялинці». Півтисячі новорічних красунь можна буде придбати не зрізаними, а висадженими у горщики. Згодом таку ялинку можна висадити у відкритий ґрунт.

– З місяць тому, на початку листопада, ще до того, як замерзла земля, ми пересадили ці ялинки в горщики, поливали їх. Тепер ось пропонуємо людям придбати собі до свят, – розповідає В’ячеслав Шако, головний лісничий Черкаського лісгоспу. – Згодом, після свят, таку ялинку можна винести з помешкання десь у прохолодніше місце, щоб вона не пустила бруньки в теплі. Дивитися за нею, поливати іноді. А навесні можна посадити у себе на подвір’ї чи будь-де. Тим самим людина збереже життя лісовій красуні. На знак цього ми у разі такого варіанту покупки пропонуємо покупцю особливий значок «Я зберіг життя ялинці».
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Ялинки в контейнерах продаватимуться в усіх лісгоспах області. Ціна їх, звісно, вища, ніж у зрубаних: від 100 до 180 гривень залежно від висоти.
– Цим ялинкам по 5-6 років. Якщо дотримуватись тих умов догляду, про які ми готові розповісти кожному покупцю, гарантія того, що ялинка приживеться після висаджування у відкритий ґрунт, сягає 80 і навіть 90 відсотків, – додає лісничий Григорій Пуш.

Окрім того, лісівники традиційно заготовили 30 тисяч новорічних ялинок до продажу. У лісництвах вони коштуватимуть в рази дешевше, ніж на ялинкових базарах у містах. Ціни не змінились порівняно з минулим роком: від 42 гривень і вище, залежно від розміру дерева. У середньому це 50-60 гривень.

Вже четвертий рік, як черкаські лісівники запровадили продаж новорічних дерев з бирками. Ця практика продовжується, оскільки дає непогані результати. Бирка кріпиться у лісництві в момент покупки дерева і зняти її з ялинки чи сосни без пошкодження неможливо. У такому чипі міститься уся інформація про походження дерева і законність його продажу. Тому, з одного боку, це перешкода на шляху браконьєрів, а з іншого, гарантія для покупця, що ялинка не привезена з Чорнобиля або інших забруднених місць. Усі бирки закуповуються лісгоспами централізовано, їхня вартість не впливає на вартість самого деревця, бо коштують вони копійки. Зате допомагають затримувати тих, хто прагне нажитися незаконним шляхом.
– Цього року вже затримали двох порушників, хоча сезон щойно розпочався. Щоправда, у них було вилучено всього дві ялинки, і чоловіки запевняли, що рубали їх у Мошнівському лісництві для власних потреб, а не для продажу, – розповідає інспектор ДАІ на одному з таких пунктів охорони на Канівському шосе. – Ми спільно з лісовою охороною, міліцією, екологами несемо службу з охорони хвойних насаджень, яка традиційно посилюється у передноворічний період.

Штрафи за незаконно зрубані ялинки в рази більші, ніж вартість самих дерев. Залежно від товщини стовбура вони сягають від 198 грн і вище. Крім того, браконьєрам доведеться ще й сплатити адміністративний штраф у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це ще 85-170 грн. Тож за одне деревце порушник сплатить мінімум 283 гривні.

– Всього в охороні лісу в області задіяно близько 600 осіб. Люди несуть службу цілодобово, поблизу усіх плантацій з новорічними ялинками, тож ми сподіваємося, що шлях браконьєрам ми перекрили надійно, – говорить Василь Горда, перший заступник начальника Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства. – Мушу відзначити, що кількість порушників щороку зменшується, і хочеться вірити, що це показник того, що люди стали більш свідомо ставитися до лісу. Тому, з метою подальшого виховання у наших громадян дбайливого ставлення до природи, ми і запровадили таку акцію – продаж ялинок у горщиках. Це дуже по-європейському, як на мене, і повинно дати хороший результат.

Фоторепортаж тут

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x