Черкаська область на 5 місці серед найбільш постраждалих від аварії на ЧАЕС

Черкаська область на 5 місці серед найбільш постраждалих від аварії на ЧАЕС

14 грудня в Україні вшановують ліквідаторів наслідків Чорнобильської трагедії. У результаті вибуху на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції відбулася наймасштабніша техногенна катастрофа в історії людства. Викидами в атмосферу ядерного палива були забруднені території України, Білорусі та Росії. Як повідомив власному кореспонденту «Нової Доби» директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Руслан Чикало, Черкащина перебуває на 5-му місці серед областей, щ постраждали від аварії.

Руслан Чикало також розповів про соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, які проживають на території області:

– Чорнобильська катастрофа – це найбільша техногенна катастрофа в історії людства, яка розділила життя багатьох наших громадян на «до» й «після» Чорнобиля. Тільки в Черкаській області налічується 119 448 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них інвалідів – 7 231 особа, ліквідаторів – 9 654, дітей – 21 769.

Питання забезпечення надійного соціального захисту цієї категорії громадян – серед найболючіших проблем нашого регіону, оскільки Черкащина посідає п’яте місце серед областей України, які відчули на собі тягар цієї катастрофи.

У 2014 році для забезпечення надання пільг і компенсацій громадянам області, постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, з Державного бюджету спрямовано 72,8 мільйона гривень. Зокрема, для забезпечення їхнього медичного обслуговування з державного та обласного бюджетів виділено 7,3 мільйона гривень. Сюди входить медикаментозне забезпечення чорнобильців, зубопротезування, лікування онкохворих постраждалих та багато іншого. Інші кошти виділені на забезпечення чорнобильців компенсаціями, допомогами та пільгами, передбаченими законодавством.

На території області розташовані 78 радіоактивно забруднених населених пунктів. У навчальних закладах цих сіл і райцентрів навчається близько 12 тисяч дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Усі вони мають право безкоштовного харчування.

Особлива увага приділяється проведенню оздоровчої кампанії постраждалих громадян. На сьогодні діє такий механізм, за яким чорнобилець може самостійно обрати оздоровчий заклад з запропонованого переліку санаторно-курортних закладів.

Департамент також забезпечує діяльність Комісії облдержадміністрації з питань видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та Комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986–1990 роках.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x