Наталія Кравцова переймала досвід у Німеччині

Наталія Кравцова переймала досвід у Німеччині

Щоб ознайомитися із досвідом у побудові демократичного суспільства «рівних можливостей», перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова нещодавно взяла участь у інформаційній поїздці до Федеративної республіки Німеччина у складі української делегації. До неї увійшли також представники міністерств Кабінету Міністрів України: фінансів, економічного розвитку і торгівлі, охорони здоров’я, освіти, культури, а також члени Асоціації міст України. Участь у поїздці Наталя Кравцова взяла як представник від Української асоціації районних та обласних рад в рамках навчального Проекту «Розвиток суспільства через сприяння розвитку економіки» на тему «Фіскальна децентралізація – надходження та видатки громад». Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській обласній раді.
Під час поїздки члени делегації не лише ознайомилися із досвідом самоврядування країни, але й дізналася про практичну сторону реалізації децентралізованої системи управління, зокрема, й можливостей бюджетної самоврядності територіальних громад. Так у рамках візиту, члени делегації побували в Баварській державній канцелярії; Асоціації громад Баварії та Асоціації районів Баварії; Адміністрації району Вальгайм Шонгау; Парламенті округу Обербайєрн, що в м. Мюнхен; Державному Міністерстві фінансів, розвитку федеральної землі та Батьківщини і Міському казначействі м. Нюрнберг.

Делегати мали нагоду заслухати та обговорити питання переваг децентралізації, зокрема, фіскальної; функціонування фінансової системи та місця громад у ній; місцевих податків та фінансового вирівнювання об’єднань громад; діяльності Асоціацій громад у федеративній системі державного управління та інші.

– Виходячи з кращих практик Європи, нам варто делегувати владні повноваження на базовий рівень – місцевим громадам, адже саме тут живуть і працюють люди та, відповідно, бажають врахування власних інтересів в контексті загальнодержавного розвитку… Перебуваючи в Німеччині, спілкуючись з політиками, бізнесменами та пересічними жителями я переконалася, що децентралізація для них – це не розділення країни, а створення можливостей для розвитку всього державного простору на основі пріоритету повноважень громад сіл, селищ, міст. Фактично, реформа повинна дати можливості людям самим творити своє майбутнє там, де вони живуть і здійснюють свою діяльність, – зауважила Наталія Кравцова, коментуючи свій візит до Німеччини.

Наталія Олегівна також зауважила, що знайомлячись із системою організації влади в Німеччині, прикладом для усіх нас на шляху реформування має стати місцевий досвід практичного втілення перетворень, законодавчого закріплення і гарантування повноважень органів місцевого самоврядування, зокрема, й можливості діяльності, найбільш ефективної для громадян, а під ці повноваження виділення необхідних ресурсів. Дієвий механізм роботи такої системи забезпечується також абсолютною відповідальністю органів місцевого самоврядування перед виборцями за ефективність своєї діяльності, а перед державою – за законність.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x