Міліція закликає не піддаватись на провокації, а психологи радять, як поводить себе у натовпі

Міліція закликає не піддаватись на провокації, а психологи радять, як поводить  себе у натовпі

Останнім часом в м. Черкаси під час проведення мирних зібрань громадян лунають заклики щодо силового захоплення державних будівель та споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади. УМВС України в Черкаській області просить громадян не піддаватися на провокаційні заклики та не чинити протиправних дій.

Відповідно до Закону України передбачена кримінальна відповідальність за вчинення протиправних дій (ст.341 КК України). Захоплення будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, з метою незаконного користування ними, або перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ, організацій – карається арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк. Крім того, законодавством передбачена кримінальна відповідальність за опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку, або військовослужбовцю.

Управління МВС України в Черкаській області наголошує, що всі проблемні питання необхідно вирішувати без будь-яких приводів до агресивних дій в рамках чинного законодавства. Працівники міліції діють виключно в рамках Закону та адекватно до ситуації, що складається, виконуючи основну свою функцію – забезпечення громадського порядку і безпеки громадян.

Як поводитися у натовпі?

Поради психологів, як поводитися у великому натовпі, щоб уникнути травматичних наслідків
Як правило, натовп не має певної організації, він хаотичний, і потрапляння в таке скупчення людей може мати неприємні наслідки. Натовп діє за своїми законами і не враховує інтереси окремої людини. Візьмемо простий приклад: вранці, як правило, в громадському транспорті дуже тісно. Якщо ви стоїте першим біля входу в вагон метро, ви не заходите, вас в прямому сенсі слова заносять. Така ж поведінка і на заходах, де спостерігається велике скупчення людей. Якщо ви потрапили в епіцентр подій, вам буде складно вибратися з натовпу. До того ж, існує багато небезпек. Наприклад, людина може спіткнутися, впасти, і натовп його просто може затоптати, особливо якщо емоційне напруження наростає (мітинги, демонстрації тощо).
Основні правила, яких необхідно дотримуватися:
Потрапляючи в натовп, людина може втратити свою індивідуальність і долучитися до так званого «колективному розуму». Багато авторів – дослідників феномену поведінки людини в місцях великого скупчення народу, вказують на той факт, що в натовпі людина може діяти інакше, ніж поза ним. Цьому сприяють такі особливості натовпу, як анонімність дій і, як наслідок, відсутність відповідальності за їхні результати.
У натовпі можна, поза власним бажанням, стати співучасником протиправних дій. Найнебезпечніший стан натовпу – паніка. Люди в панічному стані втрачають логіку і здоровий глузд. Тому дуже важливо не піддаватися на провокації.
Якщо ж раптом натовп почав рух, а вибратися з нього неможливо, важливо не йти проти течії, це може бути смертельно небезпечно. Також дуже важливо встояти на ногах, не впасти.
Необхідно застебнути свій одяг і заправити шарф, шнурки тощо: це необхідно для того, щоб ви не зачепилися одягом.
Якщо у вас в руках якісь предмети, їх необхідно тримати притиснутими до себе, бо у натовпі вони будуть чіплятися і є ймовірність завдати шкоди своєму здоров\’ю.
У натовпі ви можете не тільки впасти, а й бути здавленим. Тому необхідно вміти прийняти цей удар: захистіть діафрагму руками, які зчеплені в замок і складені на грудях. Постарайтеся уникати центру натовпу, місць біля трибун і скляних вітрин, перебувайте якомога ближче до краю, щоб у разі руху можна було відійти в сторону.
Щоб не постраждати під час тисняви, необхідно:
1. Не надягати відкрите взуття або взуття на підборах. Кращий варіант – зручні кросівки.
2. Волосся збирати у вузол і не використовувати шпильки.
3. Бажано вибрати одяг без великих гудзиків, які можуть поранити вас під час тисняви.
4. Не брати з собою сумок і рюкзаків.
5. Завжди мати з собою мобільний телефон з зарядженою батареєю.
6. Завжди мати з собою будь-який документ, що засвідчує вашу особу.
7. Під час тисняви не хапатися за нерухомі предмети.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x