4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці

4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці

Батьки Діви Марії, праведні Іоаким і Анна, молячись про звільнення від неплодства, дали обітницю про те, що якщо народиться дитя, то присвятять його на служіння Богу. Коли Пресвятій Діві виповнилося три роки, святі батьки вирішили виконати свою обіцянку. Зібравши родичів і знайомих, одягнувши Пречисту Марію в найкращий одяг, зі співом священних пісень і з запаленими свічками в руках привели її до Єрусалимського храму. Там зустрів Богоотроковицю первосвященик з безліччю священиків.

У храм вели сходи з 15 високих щаблів. Марія, як тільки Її поставили на першу сходинку, зміцнилася силою Божою, швидко подолала інші щаблі й зійшла наверх. Потім первосвященик Захарія ввів Пресвяту Діву в святе святих, куди з усіх людей тільки раз на рік входив первосвященик з очисною жертовною кров’ю. Усі присутні в храмі дивувалися незвичайній події. Праведні Іоаким і Анна, вручивши Дитя волі Отця Небесного, повернулися додому.

Марія залишалася на вихованні в храмі аж до повноліття, тобто до 15-річного віку, після чого Вона була видана заміж за немолодого вдівця теслю Йосипа.

Таємницею вкрите земне життя Богородиці від дитинства до вознесіння на Небо. Сокровенне була і Її життя в Єрусалимському храмі. Але в Церковному переказі збереглися відомості про те, що під час перебування Пречистої Діви в Єрусалимському храмі вона виховувалася у товаристві благочестивих дів, старанно читала Священне Писання, займалася рукоділлям, постійно молилася і зростала в любові до Бога.

4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці

Події
771 — після смерті брата 27-літній Карл Великий став одноосібним правителем Франкського королівства.
1563 — завершився Тридентський собор Католицької Церкви, який з перервами засідав протягом 18 років.
1638 — після поразки козацького повстання під проводом Я. Остряниці і Д. Гуні козацька рада ухвалила в урочищі Маслів Став «Ординації Війська Запорізького реєстрового».
1674 — французькі єзуїти заснували місто Чикаго (тепер США).
1735 — будівля на Даунінг Стріт, 10 у Лондоні стала офіційною резиденцією британського прем\’єр-міністра і має цей статус досі.
1791 — вийшов перший номер найстарішої недільної газети Британії Observer.
1808 — Наполеон скасував Інквізицію в Іспанії.
1918 — президент США Вудро Вільсон відплив до Європи для участі у Версальській мирній конференції. Це перший випадок, коли найвища посадова особа Штатів виїхала за межі країни.
1925 — у Харкові вийшов друком перший номер газети «Комсомолець України» (з 1943 р. — «Молодь України»).
1938 — у Хусті відбувся І з\’їзд «Карпатської Січі», воєнізованої організації, створеної на Закарпатті членами ОУН.
1939 — Президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ про розмежування областей між УРСР і БРСР, за яким Україна втратила Берестейщину
1939 — указом Президії Верховної Ради СРСР у складі України були створені Львівська, Дрогобицька, Станіславська, Тернопільська, Волинська та Рівненська області.
1941 — у Москві підписано радянсько-польську декларацію про дружбу та взаємодопомогу, чим лондонський еміграційний уряд фактично визнав радянську окупацію Західної України та Західної Білорусі у вересні 1939 року
1941 — у Семипалатинську (Казахстан) розпочав творчу діяльність евакуйований із Києва український академічний драматичний театр імені І.Франка.
1946 — у Москві на заводі малолітражних автомобілів (згодом АЗЛК) зібрали перший легковий автомобіль, «Москвич-400».
1963 — у Чернігові запустили першу чергу камвольно-суконного комбінату (тоді найбільшого в СРСР)
1970 — Президія Верховної Ради СРСР видала указ про нагородження міста Харків орденом Леніна
1979 — відкрита станція Київського метрополітену «Піонерська» (сучасна «Лісова»).
1987 — поновив роботу 3-й енергоблок Чорнобильської АЕС.
1987 — Рада Міністрів СРСР ухвалила постанову «Про обмеження прописки кримських татар у ряді населених пунктів Кримської області та Краснодарського краю».
1989 — Генеральна Асамблея ООН схвалила Міжнародну конвенцію про боротьбу з вербовкою, використанням, фінансуванням і навчанням найманців.
1989 — у Москві керівники Болгарії, Угорщини, НДР, Польщі та СРСР засудили введення їхніх військ до Чехословаччини в серпні 1968 р.
1991 — незалежність України визнала Литва і Латвія.
1992 — IV Всеукраїнський з\’їзд Народного Руху України перетворив НРУ на політичну партію, а її головою обрав В\’ячеслава Чорновола
1995 — компанії Netscape і Sun у співробітництві ще з десятком софтверних вендорів анонсували створення мови програмування javascript, призначеної для перетворення традиційних статичних вебсторінок в динамічні інтерактивні документи, здатні більш повно задовільнити інтереси користувачів інтернету.
1996 — з мису Канаверал запущено автоматичну космічну станцію Mars Pathfinder, яка 4 червня 1997 року доправила на поверхню Марса спеціальний самохідний пристрій для збирання зразків марсіанського ґрунту
1997 — в Оттаві 125 країн підписали Конвенцію про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін і про їх знищення. Серед країн, що відмовилися підписати цей документ, були Китай, Росія, США
2007 — головою Верховної Ради України обрали представника НУ-НС Арсенія Яценюка (перед тим — міністра закордонних справ України)

4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці

Народились
1795 — Томас Карлейль, англійський публіцист, історик, філософ.
1866 — Василь Кандинський, видатний російський живописець и графік.
1875 — Райнер Марія Рільке, видатний австрійський поет («Нові вірші», «Дуїнські елегії», «Сонети до Орфея»).
1878 — Олександр Олесь, український письменник, поет і громадський діяч («З журбою радість обнялась»).
1884 — Катарина Сусанна Прічард (†1969), австралійська письменниця та поетеса.
1892 — Франсіско Франко, іспанський генерал і політик, глава держави і верховний каудільйо Іспанії.
1898 — Степан Кожум\’яка, український інжененр-мостобудівник, автошляховик, філолог, публіцист, дисидент, громадський діяч.
1908 — Алфред Герші, американський біолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини 1969 року («за відкриття, що стосуються механізму реплікації та генетичної структури вірусів»)
1913 — Роберт Адлер, американський винахідник, один з розробників телевізійного пульта дистанційного керування, автор великої кількості патентів.
1922 — Жерар Філіп, французький актор (знявся у фільмах «Фанфан Тюльпан», «Червоне й чорне», «Пармський монастир»).
1928 — Джеймс Ловелл, американський астронавт (1965, 1966, 1968, 1970), перша людина, яка облетіла Місяць («Аполлон-8», 1968).
1932 — Олег Семенович Тимошенко, український хоровий диригент, педагог, народний артист України, ректор Національної музичної академії України імені Петра Чайковського, президент Асоціації діячів музичної освіти та виховання
1954 — Григорій Гладій, український кіноактор
1963 — Сергій Бубка, український спортсмен, один із найвидатніших атлетів-стрибунів ХХ ст., багаторазовий чемпіон і рекордсмен світу, Європи, Олімпійських ігор
1982 — Нік Вуйчіч, мотиваційний тренер, людина без кінцівок

4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці

Померли
1131 — Омар Хайям, персько-таджицький поет, математик, філософ.
1679 — Томас Гоббс, англійський філософ.
1798 — Луїджі Ґальвані, італійський фізик і фізіолог, один із засновників вчення про електрику.
1935 — Шарль Ріше, французький фізіолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини.
1976 — Бенджамін Бріттен, англійський композитор.
1993 — Френк Заппа, американський рок-музикант.
2002 — Натарова Параска, найстаріша жителька Харкова й України померла на 117-му році життя. Ця жінка до останніх своїх днів вела активний спосіб життя. У свої 116 років вона була в здоровому розумі, лише погано бачила й пересувалася.
2009 — В\’ячеслав Тихонов, радянський російський актор, Народний артист СРСР, виконавець ролі Ісаєва-Штірліца.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x