Перший місяць року

Перший місяць року

Колись у римлян січень був одинадцятим місяцем, а календарний рік починався з березня. У нас тільки з часом «просинець» (так ще називають січень) став першим місяцем. Слов’яни влучно нарекли його «сніжень», «лютовій», «сніговик», «льодовик», «шипун», «тріскун», «студень». Всі вони влучні для цього місяця. Зазвичай це найхолодніший місяць року, за це його називають «царем морозів».

В січні сонце світить та не гріє, з’являється не на сході, а в південно-східній частині горизонту, а заходить на південному заході і навіть опівдні над небосхилом здіймається невисоко.
Все ж день у січні відроджується і росте, але, як це не дивно, росте й холод. Морози при ясному небі настільки люті, що аж печуть, та новий рік, що народився, розганяє пітьму, кличе природу до пробудження, незважаючи на те, що «січень снігом січе, а морозом пече», а «зимове тепло, як мачушине добро».
Охарактеризую січень за багаторічними показниками. В січні сніговий покрив до 15 – 27 см. Норма опадів 70 – 80 мм. Середня температура повітря січня на 5 ° С нижча за грудень і становить – 1 ° … – 6 ° С. У січні без сонця в середньому 18 днів. Сонячних – в межах 40 годин.
Холодним цей місяць був у 1963, 1987 роках. Середня температура сягала – 15 ° … – 18 ° С. Теплим був у 1983 році з середньою температурою + 1 ° … + 3 ° . Мінімальні температури в січні сягали – 31 ° С … – 37 ° С. Максимальні – + 10 ° … + 16 ° С. Хмарні з проясненнями дні викликають незначне підвищення температури повітря з появою сонця і зниження її при хмарності, адже швидкість сонячних променів – 300 км/сек, і вони сягають землі (150 млн км) за 8 хвилин.

Коли починається зима
За метеорологічними ознаками початком зими є початок стабільного переходу середньодобової температури повітря через 0 ° С у бік зниження, а її закінчення – через 0 ° у бік підвищення. Це орієнтовно в межах листопада і квітня.
У фенологів своє визначення початку зими – це встановлення міцного снігового покриву. Закінчення ж зими пов’язують із появою проталин і прильотом граків. Це часто відбувається 27 листопада і 18 березня.
Астрономічний початок зими настає 21-22 грудня з грудневого сонцестояння, а закінчується 20-21 березня у період весняного рівнодення. Розбіжності в датах великі, але за всіма їх ознаками зима уже розпочалася і продовжує свою ходу. З 22 грудня до 15 лютого буде «корінна зима». Помалу починає збільшуватися день, тому кажуть: «Січень на поріг – прибавилося дня на курячий скік».

Народні спостереження
Пішов в історію 2014 рік. З зимою настав короткий відпочинок для селян. Маючи вдосталь вільного часу, вели спостереження за природою, поведінкою тварин і птахів, небом, зорями, місяцем, погодою, цим прогнозуючи погоду на подальшу зиму, весну, літо. Тому в січні складено багато народних прикмет із завбаченнями.
1. Білі хмари – на вітер. Сині – буде тепло.
2. Вечірній зорепад – на нічний мороз.
3. Якщо у січні висить багато довгих льодових бурульок – урожай буде хороший, особливо на кукурудзу, ярину, ячмінь.
4. Півень зимою ввечері, збившись із часу, співає раніше чи пізніше звичайного – буде потепління, відлига. А коли півень стоїть на одній нозі – незабаром буде мороз.
5. Кури ввечері рано сідають – до морозу. Що вище, то сильніший буде мороз.
6. Якщо взимку випаде дощ, то такого ж дня влітку буде град, а коли мороз, то буде спека.
7. Вечір зоряний – ніч морозна.
8. Якщо в січні часто будуть снігопади та завірюхи, то в липні часто йтимуть дощі.
9. Увечері в ясну погоду електродроти виграють, наче струни, – на негоду.
10. Якщо під вечір снігопад припиняється, а небо не проясняється, то наступного дня падатиме сніг.
11. Снігур заспівав – на хуртовину.
12. Зірки блищать яскраво – до морозів. Мало їх на небі – буде негода.
Для землеробів всілякі крайнощі тривожні: «бережись теплого січня», «остерігайся весни у січні». Після теплих зим часто спостерігаються спекотні літа. Отож, краще морози й сніги, аніж недоречне тепло. Якщо на самому дні зими (так кажуть про січень) був сильний мороз, а на полях лежав сніг, то хліб уродить густо, а коли тепло й незасніжено, то радять «готувати торби», бо врожаю великого не буде.

Прикметні дні січня
6.01. Святий вечір. Багата кутя. Якщо чисте і зоряне небо, буде сухе й урожайне літо. І навпаки. Іній або сніг іде – врожай на яблука. Ожеледиця на деревах – вродять горіхи і садовина. Місячна ніч – буде врожай на баштанні.
7.01. Різдво. Цього дня гарна погода, сніг – до врожайного року. Якщо 7 січня тепло – весна буде холодна. Холодно – весна буде тепла. Завірюха – добре роїтимуться бджоли. На деревах рясний іній – озимина дасть добрий урожай. А ще завбачали погоду Великдень. Біле Різдво (холодно) – зелений Великдень (тепло), або Зелене Різдво (тепло) – білий Великдень (холодно). Цього року Великдень буде 12 квітня.
13.01. Меланки. Щедрий вечір. Вночі вітер дме з півдня – на жарке літо. З заходу – буде багато трави, молока і риби. Зі сходу – до врожаю фруктів. Яка Меланка – такі порівняно будуть Петро з Павлом (12 липня). Небо в зірках – на врожай бобових і гороху.
14.01. Старий Новий рік. Василя. Туман у цей день – до врожаю. Багато інею на деревах – рік буде багатий на мед. Завірюха – на великий урожай горіхів. Ніч зоряна – літо буде ягідним.
19.01. Водохреща. Йордань. Ясна й холодна погода – на посушливе літо. Похмура чи сонячна – на врожай. Сніг іде – до врожаю. Зоряна ніч – вродять горох і ягоди.
20.01. Івана Предтечі. Ясна, холодна погода – до посушливого літа. Хмарно й сніжно – на врожай.
23.01. Григорія. Яка погода цього року – такою буде влітку.
24.01. Феодосія. Теплий день – весна буде рання. Холодний день – до пізньої весни.
25.01. Тетяни. Йтиме сніг – дошкулятимуть дощі влітку. Без опадів – на сухе літо. Яка погода цього дня, такою буде весна.

Народна мудрість про січень
– Старий рік у ноги, а новий у пороги.
– Коли січень найгостріший, тоді рочок найплідніший.
– В січні зимна з морозом погода – буде у полі урода.
– Січень-мічень, у нього, що не день, то примічень.
– У січні – березень, то бійся у березні січня.
– Січень вологий з частими відлигами віщує холодне літо. І навпаки.
– Дощить у січні – плакатимеш у серпні (від дощів і неврожаю).
– Часті інеї в січні – на щедрий врожай. Коли вночі був іній – вдень сніг не йтиме.
– Багато снігу, то буде навесні багато води, а влітку багато трави і врожай хліба.
– Далеко чути шум потяга – на відлигу.

Календар для буддистів
Якщо про Новий рік і Новий рік за старим стилем нам відомо багато, то про Новий рік за Східним календарем мало. Про це свято і розповім. З другим новим місяцем після зимового сонцестояння 19 лютого настане рік Кози (Вівці) за китайським гороскопом. Цей календар заснований на місячному році, обертанні Місяця навколо Землі і циклі Юпітера, який робить повний оберт навколо сонця за 12 років. Це східний календар. Ми з вами живемо за західним, григоріанським календарем, в основі якого сонячний рік тобто обертання Землі навколо Сонця. Китайська астрологія, це не просто гарна легенда про 12 тварин. Вона заснована на філософії буддизму. Щоб її застосовувати в своєму житті, потрібно бути буддистом, або хоча б добре знати філософію, традиції і звичаї, культуру Сходу.
Без цього православним християнам, католикам і іншим релігійним конфесіям не допоможуть рекомендації китайських астрологів, бо розбіжностей дуже багато, а спільного нічого немає. А втім, на мою думку, це справа кожного, які свята йому святкувати.

Із блокнота синоптика
За моїми спостереженнями, прикметні дні таких святих як Євстигній, Спас, Семен, Покрова, Дмитро та Параска своєю погодою показали, що взимку будуть періоди з хвилями відлиг і опадів. А Фотій і Михайло – що сніг ляже пізно.
На такому прикметному дні як 1 грудня, Платона і Романа, зупинимося детально, бо щорічно уже багато років перевіряю і дуже добре справджується. Яка погода цього дня, так воно часто буватиме взимку. Цього дня дув помірний північно-східний вітер. Стояв хороший сонячний без опадів день. Вранці невеликий мороз – 7 ° С, удень послабшав до – 3 ° С, а на сонці температура сягала + 3 ° С.
А ось цікавинка. За днем тижня Різдва можна дуже в загальному примітивно прогнозувати погоду на багато років наперед. Відповідно до цього у 2015 році зима буде довга і гарна. Весна – суха, а літо гарне. Осінь суха.
Після Водохреща, 19 січня, говорили «Гріши не гріши, а ми минули вже Водохреща», маючи на увазі, що період найбільших морозів пройшов. Цього року хочу спростувати таке твердження, бо якраз у лютому будуть ще періодами морози і снігопади.

Погода січня по декадах
1 декада. Переважатимуть більше північно-східні і південно-східні вітри помірної сили. Поривчасті буватимуть з 1.01. до 4.01. Сонячні дні будуть не часто, більше буде хмарних. Вночі майже вся декада з мінусовими температурами: на початку нижче – 10 ° С, потім до закінчення помаленьку спадатимуть. В кінці вони будуть біля 0 ° … – 2 ° С. Удень на початку біля – 10 ° С, але з 5.01 до 10.01 – підвищення температури до 0 ° С, навіть трохи вище, до + 2 ° … + 4 ° С.
2 декада. Вітри більше будуть південно-західних, північно-західних, північно-східних напрямків, помірної сили. Побільшає трохи сонячних днів і хмарних з проясненнями, при яких з’являтиметься сонце. З 13.01 до 19.01 буде примхлива погода з опадами і поривчастими вітрами. Уночі невеликі морози (– 1 ° … – 3 ° С) зміняться в середині декади на відлиги (0 ° … + 3 ° С), потім після цього морози посиляться від – 1 ° до – 12 ° С. Удень переважатимуть на початку і всередині декади невеликі температури. Біля 0 ° … + 4 ° С, а останні дні посиляться до – 4 ° … – 10 ° С.
3 декада. Вітри часто змінюватимуть свій напрям. Східні, південні, південно-східні, західні, південно-західні, північно-східні помірної сили, протягом декади буватимуть посилення вітрів до поривчастих. Сонячних днів небагато, більше буде хмарних і хмарних з проясненнями. Вночі температури трохи більше 0 °, – 2 °, – 4 ° С, а то й рідко – 6 ° … – 10 ° С. Удень біля 0 ° С і здебільшого трохи вище + 2 ° … + 4 °. З 20.01 до 31.01 буде прохолодно, можливі хуртовини, а в кінці місяця – відлига.

Володимир Бойко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x