У новорічну ніч їжте легкі страви та частіше вставайте з-за столу

У новорічну ніч їжте легкі страви та частіше вставайте з-за столу

З наближенням зимових свят багато людей починають замислюватися над тим, як не переїдати на Новий рік і не нашкодити своєму шлунку, печінці чи підшлунковій залозі. Адже більшість домогосподарок намагаються якомога більше приготувати різних страв і в буквальному сенсі заставити ними весь святковий стіл. Така традиція зародилася в давні часи, і пов’язана вона з тим повір’ям, що чим кращими й ситнішими будуть новорічні страви, тим багатшим і різноманітнішим буде весь наступний рік.

Однак варто зазначити, що дотримання звичок наших предків досить-таки часто стає причиною масових захворювань органів травлення. Адже недарма січень є набільш «хворим» місяцем для тих людей, які мають схильність до хвороб шлунково-кишкового тракту. А, як відомо, такою недугою страждає близько 90% усього дорослого населення Землі.
Щоб позбавити свій організм можливих загострень, найкраще взагалі відмовитися в новорічну ніч від вживання їжі. Але, як не переїдати на Новий рік, якщо святковий стіл просто тріщить по швах від усіляких салатів, закусок, делікатесів, основних страв і десерту? Для того, щоб чітко відповісти на це питання, необхідно розглянути деякі правила харчування, яких обов’язково треба дотримуватися в новорічну ніч.

Скасуйте передноворічну голодовку
Напевно, дехто робить таку велику помилку: навмисно відмовляється вживати денні порції їжі в надії «заморити» черв’ячка за новорічним столом. Варто відзначити, що така поведінка може з легкістю привести вас до серйозних проблем зі шлунком, жовчним міхуром, печінкою. Адже в ідеалі вживати їжу необ¬хідно маленькими порціями кілька разів на день (краще 5 – 6 разів). Не варто думати, що якщо ви повечеряєте, то під бій курантів у вас не полізуть смачні салати, закуски й десерти. Адже в нормі їжа перетравлюється протягом 2-х годин після її прийому. Саме тому слід влаштувати легку вечерю о 8-ій чи 9-ій вечора. Тільки так ви зможете спокійно сісти за святковий стіл і не накидатися на всі страви, що стоятимуть на ньому.

Не ставте «стіл» на чолі свята
Перше правило новорічного святкування – це веселощі та гарний настрій. Співайте, танцюйте, а перекушуйте між справою. Їжте маленькими порціями. Більше спілкуйтеся з гостями, частіше беріть участь у конкурсах. Позитивні емоції – найкращі друзі в боротьбі з калоріями. Не хочете веселитися, то розглядайте гостей: хто в чому прийшов, у кого який макіяж. Це допоможе вам відволіктися від ласощів і дасть час вашому шлунку зрозуміти, чи він уже наситився.
Використовуйте будь-яку можливість, щоб вирватися на свіже повітря. Запропонуйте друзям зліпити снігову бабу, пограти в сніжки, запустити феєрверк. Морозне січневе повітря й біг у важкому зимовому одязі допоможуть вам не тільки спалити калорії, але й зберегти бадьорість у новорічну ніч.
Можна взагалі скасувати святкову вечерю в новорічну ніч, а перенести її, наприклад, на вечір першого січня або влаштувати сімейний обід напередодні Нового року, а під бій курантів обмежитися шампанським і фруктами.

Не готуйте багато
Меню новорічного застілля включає в себе набагато більше страв, ніж може з’їсти компанія. Тому не готуйте стільки, щоб нагодувати роту. На столі має бути рівно стільки їжі, скільки зможете з’їсти ви й ваші гості. Пам’ятайте, що заправлені майонезом салати не повинні зберігатися більше 24 годин.

Віддавайте перевагу легким стравам
Щоб зрозуміти, як не переїдати на Новий рік, у першу чергу необхідно замислитися над тим, чому саме за святковим столом насичення організму приходить так швидко. Ця закономірність пояснюється тим, що практично всі господині готують до цього заходу занадто важкі страви. Згадайте хоча б знаменитий зимовий салат під французькою назвою «Олів’є». Адже в ньому міститься стільки калорійних і насичених солями інгредієнтів, що жоден здоровий шлунок не вистоїть перед таким «смертельним» набором. Саме тому рекомендується готувати до новорічного столу виключно легкі страви. Тільки так ви зможете побороти тяжкість після їди й переїдання.
У новорічну ніч робіть акцент на овочеві страви й намагайтеся замінювати майонезні заправки на більш корисні, так як майонез – головний ворог здорового шлунка. Використовуйте класичну за¬правку для грецького салату: оливкова олія, ложка лимонного соку, чорний перець, орегано й сіль.
Фрукти не тільки корисні, але й смачні, то¬му не залишайте їх без уваги в новорічну ніч. До речі, найбільш «новорічними» з них по праву вважаються мандарини. Вони не тільки символізують свято, а й завдяки вітаміну С додають позитиву й гарного настрою.

Закусив – випий
Пити треба в міру й напої вибирати з розумом. Найкраще справляється з калоріями сухе червоне вино – воно містить ферменти, що допомагають шлунку розщеплювати їжу. Якщо хочете міцніших напоїв, то робіть на їхній основі коктейлі з додаванням натурального соку. Наприклад, коктейль із віскі та яблучним соком буде дуже доречний у новорічній трапезі. Віскі, за твердженням знав¬ців, єдиний напій, який не викликає похмілля, а яблучний сік – багатий вітамінами і кислотами, що так необхідні нам у цю ніч.
І нарешті, якщо вже ви не послухалися попередніх порад та все ж переїли, то ні в якому разі на починайте мучити себе суворими дієтами наступного дня. Повертайтеся в форму поступово. Контролюйте свою вагу й записуйте, що ви з’їли за день. І рухайтеся, рухайтеся, рухайтеся. З’явилася вільна хвилинка – вирушайте на прогулянку.
Можна взагалі скасувати святкову вечерю в новорічну ніч, а перенести її, наприклад, на вечір першого січня або влаштувати сімейний обід напередодні Нового року, а під бій курантів обмежитися шампанським і фруктами.

Олеся КОПИЛЬЧУК,
лікар-гастроентеролог, дієтолог Черкаської обласної лікарні:

– Перше, що рекомендую, це за годину-півтори до новорічного застілля перекусити. Наприклад, можна з’їсти бутерброд із маслом чи жирною морською рибою, овочевий салат чи вівсяну кашу. Тоді ви не будете голодними й одразу не накидатиметеся на всі новорічні смаколики.
Господиням, враховуючи, що застілля буде вночі й триватиме довго, краще готувати страви з легкого м’яса (кролика, курки, індика), а не зі свинини чи баранини. І в олів’є замініть ковбасу на варене м’ясо. Узагалі в святковому меню має бути менше смаженого й копченого, а більше овочевих та з листової зелені салатів. До речі, салати краще заправляти не майонезом, а олією з лимоном чи соусом на основі сметани, йогурту. Корисними є й квашені овочі (капуста, помідори, огірки), які сприятимуть легшому перетравленню жирної їжі. На десерт, замість випічок із масляними та білковими кремами, приготуйте фруктові салати. І ще важлива порада: їжте повільно, намагайтеся більше спілкуватися.

Щодо алкоголю, то тут теж треба знати міру. До речі, зарані підвечерявши, вбережете себе від швидкого сп’яніння. Адже на ситий шлунок спиртні напої набагато повільніше всмоктуються. І не забувайте про натуральні соки, мінеральну негазовану воду, узвари.
Наступного дня, якщо ж усе-таки переїли й недобре себе почуваєте, не доїдайте те, що залишилося після свята. А краще приготуйте на сніданок кашу чи бульйон. Побільше пийте – підійдуть соки, компоти, зелений чай, відвари ромашки, кропу, м’яти, шипшини. Рекомендую на вихідних зробити розвантажувальний день – кисломолочний, фруктовий чи овочевий.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x