Черкащина театральна

Черкащина театральна

З чого починається театр…

Старе як світ і банальне запитання: «З чого починається театр?»… Хтось скаже: з вішалки, хтось – із буфету.…
З чого починається Черкаський театр, коли наразі через недостатнє опалення глядачі навіть не дивляться у бік гардеробної, а буфету тут просто немає?..

Мабуть, Черкаський театр саме зараз перебуває у стані символічного флеш-беку: адже в не такому далекому 1932-му не було ані вішалки, ані буфету, натомість була група талановитих людей, які дихали одним повітрям і ділилися ним із бажаючими вдихнути новий аромат, аромат театрального мистецтва… Саме тоді, в місті Малин Житомирської області пересувний робітничо-колгоспний театр на базі групи акторів-вихідців із 3-ї майстерні Мистецького об’єднання «Березіль» представив глядачам виставу за антивоєнною п’єсою Мирослава Ірчана «Родина щіткарів». Це був початок новоствореного урядовою постановою театру, який, подорожуючи від села до села, надихаючись романтикою акторського життя та щирим блиском в очах вдячних глядачів, у 1933 році приїздить до Шевченкового краю. Гастролери почали працювати в Черкасах, у 1939 році Черкаському театру було присвоєно ім’я великого поета Тараса Шевченка, а стаціонарним колектив став лише після Великої Вітчизняної війни, в 1954 році. У 1963 році театр почав іменуватися Обласним державним українським музично-драматичним театром ім. Шевченка.

Також у післявоєнні роки нарешті було ухвалено рішення побудувати на місці синагоги, що проіснувала до середини 30-х років, будівлю Обласного театру… Після кропіткого будівництва, що тривало близько шести років, 1 вересня 1965 року театр відкрив новий сезон у новій будівлі… Хоча будів¬ля театру була витримана в рамках радянського канону: такий собі поліфункціональний будинок для партійних засідань та конференцій зі сценою, та все ж Черкаський обласний театр був першим театром в Україні, збудованим із урахуванням останніх досягнень сценічного обладнання. Вперше в Україні, тут була змонтована максимально рухома сцена, механізми якої дозволяють рухати декорації вагою до 14 тонн. Крім того, було вперше використано новітні освітлювальні пристрої та установка стереофонічного звучання… Спираючись на свідчення колишнього директора Черкаського обласного театру С.І. Шевченка, цікаво зазначити, що для проведення однієї вистави лише сцена потребувала 240 кВт електроенергії, що прирівнювалося до використання електроенергії цілим районним центром.

Ольга Квятковська

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x