Як же відбувалося становлення театральної свідомості на Черкаській землі?..

Як же відбувалося становлення театральної свідомості  на Черкаській землі?..

Театральне життя Черкащини розпочалось 1897 року в Золотоноші відкриттям театру у приміщенні чайної, а в 1904 році театральний гурток створили в Умані. Черкаси не мали власного театру, а трупи зі своїми виставами виступали на сценах заможних жителів. Купець Житомирський надавав сцену власного будинку (зараз на тому місці розташований Черкаський медичний коледж) для гастролей декілька сезонів поспіль. Згодом, коштами підприємця Фастівського у 1899 році був споруджений дерев’яний будинок для циркових і театральних вистав на вулиці Гоголівській (нині Гоголя) – там, де зараз міститься універмаг центрального ринку. Поряд із виставами цирку Дурова відбувалися і гастрольні вистави трупи Марка Кропивницького, Миколи Садовського і Михайла Старицького, у складі якої виступала талановита українська артистка Марія Заньковецька.

У 1902 році брат «Світської левиці» Ганни Ярової черкаський підприємець Іван Яровий придбав ділянку для будівництва театру й закладення саду. Проект за свої кошти реалізувала Ганна, яка після тривалого часу перебування в Санкт-Петербурзі повернулася до Черкас. Саме завдяки їй у Черкасах і з’явився театр. Краєзнавець Сергій Ганницький описував ту споруду наступними словами:

«Приміщення театру скидалося на великий сарай, це не було щось таке монументальне й епічне, але все одно були підмостки, на яких улітку 1903 року виступала Марія Заньковецька. Приїздили також і трупи Панаса Саксаганського і Марка Кропивницького».
Цікавим є той факт, що театр Івана Ярового не був єдиною театральною сценою міста: у тому ж 1902 році на розі нинішніх вулиць Благовісної і Смілянської було збудовано Народний Дім. У Народному Домі відбувалися різні збори, функціонувала недільна школа та… виступали театральні колективи. У його стінах зародився самодіяльний Український драматичний театр, який очолила енергійна аматорка сцени О. Смирнова-Бірюкова.

У 1909 році в Черкасах працювали драматичні гуртки «Гайдамаки», «Любителі» та колектив В. Нестеровського.
Зважаючи на певні обставини, у 1910 році театр Ярового був наданий в оренду Зисіну і Лур’є для влаштування в ньому кінематографу.
У будинку напроти нинішнього Дитячого парку в 1916–1917 роках розміщувалися Комерційне і Громадське зібрання, де відбувалися любительські спектаклі.
У 1920 році в Черкасах розпочав роботу колектив драматичного театру імені Івана Франка, першою виставою якого стала комедія Миколи Гоголя «Ревізор» 1921 року…

Ольга Квятковська

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x