Як зняти стрес під час свят

Як зняти стрес під час свят

Вам допоможе вівсянка і цитрусові.

Святкові дні – найулюбленіші і водночас стресові, коли приємне проведення часу супроводжується тривогою, безсонням, робочими і домашніми обов\’язками.
Але є 7 продуктів харчування, за допомогою яких завжди можна приємно насолодитися святами без стресу.

Вівсянка

Страви, багаті складними вуглеводами, зокрема вівсяна каша, мають здатність збільшувати рівень гормону серотоніну, який знімає напругу і покращує настрій. При цьому необхідно вибирати кашу, що вимагає варіння (не моментального приготування), бо вона багатша клітковиною і за рахунок того, що пройшла мінімальну обробку, вона довше перетравлюється і забезпечує гарним настроєм.

Чорниця

Чорниця – проста і смачна можливість залишатися здоровим і спокійним у святкові дні. Ця прекрасна ягода є антиоксидантом, здатним боротися зі стресом, і містить велику кількість вітаміну С. Результати дослідження довели, що вона здатна зменшувати кількість гормонів стресу і зміцнювати імунну систему. В рамках одного з досліджень учасникам, що страждають високим кров\’яним тиском, запропонували прийняти додаткову дозу вітаміну С, перш ніж почати виконання завдання, що викликає стрес. Результати дослідження показали, що таким чином можна контролювати вироблення гормону стресу – кортизолу. 1 стакан чорниці містить 85 калорій, а вміст вітаміну С забезпечує 25% добової норми. Крім того, вона легка в застосуванні, її треба просто промити і насолоджуватися, додавши до улюбленої страви (вівсянки або йогурту).

Зернові культури

Численні зернові культури, такі як коричневий рис, овес, пшениця, також здатні зняти напругу. Вміст у них вуглеводів і клітковини підтримує на високому рівні гормон «щастя» серотонін. У зернових міститься магній у великих кількостях, недолік цієї хімічної речовини в організмі призводить до виникнення почуття тривоги. Зернові, які не пройшли обробку, корисніші, ніж зернові, що пройшли обробку. Вони багаті фолієвою кислотою, недолік якої в організмі призводить до депресії. Рекомендується 50% добової дози зернових приймати в збагаченому фолієвою кислотою вигляді.

Цитрусові

Цитрусові вельми ефективні в боротьбі зі стресом. Зокрема, апельсин і грейпфрут містять не тільки велике кількості вітаміну С – антиоксиданту, який бореться зі стресом, але й містять у великому обсязі глютамін, які за допомогою імунної системи захищають організм від вільних радикалів і провокують його захист антиоксидантами.

Автори дослідження, результати якого були опубліковані на сторінках журналу European Journal of Nutrition, з\’ясували, що глютамін, якщо його приймати перорально, в якості харчової добавки, 1000 мг в день, може служити потужним інструментом для стимулювання імунної системи, в той час як стрес може послабити її і викликати ще більший стрес. Глютамин міститься в овочах, фруктах і деяких видах м\’яса, але для отримання бажаного ефекту ці продукти необхідно вживати в сирому вигляді.

Жирна риба

Риба, багата омега-3 жирними кислотами, виключає зміни гормонів стресу, є хорошою профілактикою серцево-судинних захворювань і депресії. Більш того, Американська асоціація психіатрів включила жирні кислоти в список речовин, які є ефективним засобом лікування депресії. Дикі сорти риби, такі як лосось, креветки, тунець, тілапія, сом і тріску – риби, не тільки багаті високим вмістом омега 3-жирних кислот, але і низьким вмістом ртуті. Для того щоб забезпечити собі гарний настрій, необхідно в тиждень їсти 220-340 грамів цієї риби.

Гарбузове насіння

Гарбузове насіння багате запасами магнію, в той час як його нестача, викликаючи головний біль і втому, призводить до стресу. Цей мінерал регулює гормон стресу, кортизол, викликаючи відчуття благополуччя. 28 грамів (приблизно жменю) гарбузового насіння забезпечує 19% добової норми. Насіння можна їсти з оболонкою, яка містить клітковину. Магнієм багаті й інші горіхи, такі як мигдаль, насіння соняшнику, фісташки, кешью, лляне насіння, волоські горіхи і горіх типу пекан.

Трав\’яні чаї

Наступного разу, намагаючись нейтралізувати вплив стресу, спробуйте відмовитися від кави і пийте трав\’яні чаї. У них не міститься кофеїн, а в багатьох з них містяться заспокійливі компоненти. Давно доведено, що ромашка, м\’ята, корінь валеріани і пасифлора мають заспокійливу дію. Однак дія вказаних рослин може бути досить сильною, зокрема чай, приготований з коренів валеріани, може виявитися досить сильним, так що перед тим, як почати його застосування, порадьтеся з лікарем.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x