Власники авто з великим об`ємом двигуна будуть сплачувати окремий податок

Власники авто з великим об`ємом двигуна будуть сплачувати окремий податок

Головне управління ДФС у Черкаській області звертає увагу власників транспортних засобів на зміни в оподаткуванні деяких видів авто у зв’язку з набранням чинності з 1 січня Закону України від 28.12.2014 №71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».
Про це «Нова Доба» дізналася ГУ ДФС у Черкаській області.

Так передбачається, що власники автомобілів, котрі використовуються менше 5 років та мають великий об’єм циліндрів двигуна – понад 3 тис. куб. см. мають сплачувати 25 тис. гривень в рік. За даними Міністерства фінансів України такому оподаткуванню підлягає приблизно п`ята частина авто, зареєстрованих в Україні. Податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету.
Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі.

Для фізичних осіб податок обчислюється контролюючим органом (ДФС) на підставі даних, які до 1 квітня 2015 року надаються органами внутрішніх справ.
Нарахування податку та надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень про сплату податку з транспортних засобів, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом до 1 липня звітного року за місцем проживання (реєстрації) платника.
Фізичні особи платитимуть податок протягом 60 днів від дня вручення податкового повідомлення-рішення за місцем реєстрації транспортних засобів.
Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Юридичні особи сплачують податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.
У разі придбання протягом року юридичною особою автомобіля, що підлягає оподаткуванню транспортним податком, декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт (автомобіль), а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на авто.
Водночас у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.
Контролюючий орган (ДФС) надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.
Також власникам транспортних засобів варто звернути увагу, що з 1 січня 2015 року запроваджується акцизний податок з ввезених транспортних засобів, які призначені для перевезення 10 осіб і більше; перевезення транспортних засобів для перевезення вантажів; ввезених вантажних транспортних засобів, що переобладнуються у легкові підакцизні автомобілі.

Сплачують акцизний податок з 01.01.2015 і виробники транспортних засобів, які призначені для перевезення 10 осіб і більше.
Податок за першу реєстрацію транспортного засобу, база оподаткування якого співпадає з акцизним податком на автотранспортні засоби, з 1 січня 2015 року не справляється. Відповідним чином був об’єднаний платіж та перераховані акцизні ставки податку з автотранспортних засобів.
ГУ ДФС у Черкаській області запрошує платників отримувати детальні роз’яснення з цього та інших питань та первинну (безоплатну) правову допомогу у центрах обслуговування платників (ЦОП) державних податкових інспекцій області; в он-лайн режимі – на Черкаському інформаційно-діловому порталі за адресою www.city.ck.ua. А у разі виникнення проблемних питань та/або порушень прав і законних інтересів слід обов’язково звертатись на спеціальну гарячу лінію головного управління ДФС у Черкаській області (0472) 33-91-34.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x