Одарич пропонує податок на нерухомість у розмірі 1 відсотка

Одарич пропонує податок на нерухомість у розмірі 1 відсотка

З 1 січня цього року частину податків, які справлялись до місцевих бюджетів, передано на місця. Частина нових податків запроваджується одразу як місцеві. Змін у законодавстві багато, і вони хвилюють жителів міста, оскільки їм доведеться сплачувати ці податки з власних кишень.
Про податок на нерухомість, який відтепер, як у Європі, буде в числі таких, які формують бюджет міста, розповів міський голова Черкас Сергій Одарич.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
– Податок на нерухомість впроваджувався у нашій країні у такий спосіб, коли 99 % населення були від нього звільнені. Нагадаю, раніше не оподатковувались квартири, що мали житлову площу до 120 кв. м та будинки до 250 кв. м. З 1 січня ці норми змінилися. Тепер податок на нерухомість стосується житлової та нежитлової (крім виробничої) нерухомості. Його сплачуватимуть власники квартир понад 60 кв.м та будинків понад 120 кв.м, а також ті, хто має і квартиру, і будинок спільною площею понад 270 кв. м, – сказав пан Одарич. – Місцеві ради мають повноваження самостійно визначати розмір цього податку в межах від 0 до 2 % від розміру мінімальної зарплати. Тобто максимально цей податок може сягнути 24 грн за 1 кв. м на рік.
Сергій Олегович підкреслив, що на його думку, це один з «правильних» податків, які мають стимулювати громаду на розвиток своєї території.
Водночас він ставиться різко проти того, як цей податок запроваджується в Україні, оскільки робиться це «нерозумно, неграмотно». По-перше тому, що до уваги береться тільки площа житла, і не враховується вартість цього житла (за словами міського голови, очевидно, що квартира в центрі міста і в спальному районі на околиці мають різну вартість, але, якщо вони однакові за площею, податок буде однаковим). Те саме стосовно комерційної нерухомості: не можна, на думку міського голови, брати однакові кошти за торгові площі в «Любаві» та в «Лісовику», які мають дуже відмінну дохідність.
– По-друге, будь-які пільги породжують несправедливість і корупцію. Цей податок по-різному сплачуватимуть ті,хто оформив квартиру лише на себе, і ті, хто оформив співвласниками 4 члени сім’ї. У першому випадку людина, що є власником квартири у 65 кв.м, має платити податок. А якщо така ж квартира у власності 4 осіб, то на кожного припадає по 16 кв.м, отже, податок на нерухомість ніхто з них не сплачуватиме, – говорить пан Одарич. Відповідно, на його думку, на нас чекає тільки хвиля перереєстрацій житла, а бюджет міста нічого не виграє.
Нарешті по-третє, місто не має повноцінного реєстру прав власності: з понад 150 тисяч об’єктів тільки житлової нерухомості у міському реєстрі тільки близько 40 тисяч записів. Отже, міський голова досить скептично дивииться на можливість наповнити бюджет за рахунок цього податку і вважає його «мертвим». Він обіцяє, що запропонує депутатам міськради залишити все, як торік, стосовоно житлової нерухомості. А щодо нежитлової запроваджувати ставку у розмірі 1 % від мінімальної зарплати, тобто, по 12 грн у рік за кв.м. у такий спосіб він сподувається зібрати до бюджету кілька мільйонів гривень доходу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x