Холод – шкірі ворог

Холод – шкірі ворог

Уранці використовуйте живильний крем, а на ніч – зволожувальний

У зимовий період приходять хвороби, характерні для цієї пори року. Вітер, мороз, сніг згубно впливають і на шкіру.

Під впливом вітру шкіра втрачає вологу й жир. І як результат – пересихання шкіри. Крім того, від холодного повітря стискаються підшкірні судини, відбувається подразнення нервових закінчень і виникають застійні явища. Зі зменшенням температури повітря залози починають виробляти менше сала, що призводить до витончення захисної ліпідної мантії. Виходить, що шкіра стає більш уразливою перед зовнішніми «агресорами». Мікрокристали льоду, невидимі оком, під час пориву вітру травмують незахищений епідерміс: обличчя покривається мікротріщинками, які довго не загоюються. Адже перепади температури різко знижують здатність шкіри виробляти еластин, колаген і гіалуронову кислоту. Позбавлена здатності швидко відновлюватися, вона починає червоніти, лущитися, з’являється свербіж. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– У жодному разі не можна вмиватися милом і користуватися косметичними засобами, що містять спирт, щоб не викликати додаткову сухість шкіри, – розповідає лікар-дерматолог Світлана Тищенко. – Віддавайте перевагу косметичному молочку чи м’якому тоніку. Вранці бажано наносити живильний крем за 30 хвилин до виходу на вулицю, а зволожувальним кремом користуватися на ніч.
Дехто страждає на холодову алергію, яка проявляється у вигляді запалень на обличчі, висипань, свербіжу, почервоніння й лущення шкіри. До речі, холодова алергія може бути спадковою, але частіше виникає як ускладнення інших захворювань. Це можуть бути хвороби шлунково-кишкового тракту, ендокринні порушення, хронічні інфекції.

Часті прийоми ванни або душу загострюють перебіг холодової алергії. Тому краще здійснювати водні процедури ввечері, коли вже не виходитимете на вулицю.
Однак не слід плутати холодову алергію зі звичайною реакцією нормальної шкіри на різку зміну температури, від чого шкіра червоніє й починає свербіти. Але ці прояви минають через 20 – 30 хв. Під час алергічної реакції такі симптоми не зникають так швидко, до того ж можуть з’явитися набряки, які особливо помітні навколо очей і біля губ. Спровокувати алергію може не лише мороз, а й купання, миття овочів у холодній воді.
Мороз часто викликає ще й холодовий дерматит, при якому порушується живлення відкритих ділянок шкіри – на обличчі, вухах, кистях рук з’являються багряно-червоні плями.

Під дією дуже низьких температур відбувається звуження судин і порушується водно-ліпідний баланс, що, в свою чергу, призводить до порушення захисних функцій шкіри. Ускладнюють ситуацію й побутові чинники – часте зіткнення шкіри рук з водою й побутовою хімією, яка послаблює й без того крихкий захисний бар’єр шкіри.
– Окрім шкіри рук, від холоду можуть страждати й нігті: стають ламкими, розшаровуються, – продовжує Світлана Олексіївна. – Тому краще мити руки не гарячою, а теплою водою, використовувати рідкі, а не тверді види мила, збагачені натуральними оліями та живильними компонентами. Після кожного миття змащуйте руки захисним кремом й обов’язково надворі носіть рукавички.

Світлана ТИЩЕНКО,
лікар-дерматолог Черкаської міської дитячої лікарні:

– Узимку особливо часто виникають проблеми з ніжною дитячою шкірою, яка доволі схильна до впливу агресивних зимових факторів. У дітей захисна функція шкіри ще не розвинена, шар дерми тонший, ніж у дорослих. Тому питання захисту від холоду дуже важливе для діток. При виборі захисного крему від морозу варто звертати увагу на такі фактори: крем має бути жирний, густий, гіпоалергенний, містити натуральні, а не мінеральні олії, а також без барвників. Важливо, щоб у складі були вітаміни й бажано ланолін – він створює захисну повітронепроникну плівку. Краще використовувати косметичні засоби, що не містять гліцерину. Ця речовина хоч і захищає від морозу, але водночас може стати причиною сильного почервоніння й свербежу, особливо якщо чутлива шкіра. А ще одягайте дітей у речі з бавовни, оскільки штучні волокна «притягують» холодову алергію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x