Виставка живопису та графіки Володимира Лисенького і Юлії Лисенької

Виставка живопису та графіки Володимира Лисенького і Юлії Лисенької

«Хай сонце вчиться у вас обіймати людей і дарувати тепло»

Урочисте відкриття виставки відбудеться 07 лютого 2015 р. о 12:00, у м. Каневі, у виставковій залі музею Т.Г.Шевченка, на Тарасовій горі. Виставка триватиме з 05 лютого по 01 березня 2015 р.

Про це «Нова Доба» дізналася на сайті Kaniv.net

Щира і натхнена творчість митців Лисеньких завжди надихає глядачів персональних виставок на витончене сприйняття краси і розмаїття природи їх «малої батьківщини» – Канівщини, на замрійливе бажання разом з авторами живописних робіт розпочати мандри у далекі, ще ніким не звідані краї, відчути і назавжди замилуватися музичними ритмами європейської архітектури, або трембітовими звуками карпатських смерек, розкиданих поміж легендарних і вічних гір…

Споглядаючи живописні роботи Лисеньких глядач мимоволі забуває про буденність життя та буремність сьогодення і навертається до поетичного відчуття навколишнього світу: з його різнобарвною гармонією квітів, біло-яблуневим подихом весняного вітру, золотавим повітрям осені, зимно-хрустким снігом, безкрайньо-синім небом і життєдайним сонцем.
Творчий набуток цих авторів за ознаками тяжіє до традиційних стильових напрямків кінця ХІХ – початку ХХ століття (реалізму, імпресіонізму, постімпресіонізму), різниться жанрами (пейзаж, натюрморт, сюжетні картини) та технікою виконання (акварель, олія, графіка). Понад сотні живописних полотен та графічних замальовок налічує їх сумісна творчість. Багато творів знаходяться у вітчизняних приватних колекціях і кількох закордонних.

Роботам митця-аматора Володимира Федоровича Лисенького притаманний ліризм, що проникає у серце кожного, хто споглядає картини майстра. Глядачам і прихильникам таланту В.Лисенького до вподоби його вміння трансформувати життєві сюжети у нові теми своїх полотен. Майстер не боїться експериментувати з кольорами, шукаючи ідеальної виразності у своїх квіткових композиціях, дніпровських і шевченківських циклах. У цьому сенсі один із ранніх творів майстра «Старий Дніпро» (1959 р.) залишається неперевершеним. Незабутнє враження справляє на глядачів і картина «Берези», де творець-аматор застосував власну техніку акварелі, що імітує імпресіоністичну.
Хист до малювання митець отримав у спадок від матері Мотрони Андронівни, також самобутньої художниці – у родинній колекції зберігається її творча робота «Проводи козаків на війну» (дерево, олія). Починаючи з шкільних років Володимир Федорович навчався малювати у київських художників, які приїздили на літні канікули до художньої бази відпочинку в місцині Бессарабія м. Канева. На розвиток і становлення юного Володимира, як художника, незабутньо вплинула творчість відомого українського художника-аквареліста Івана Миколайовича Красного.

З тих пір живопис незмінно крокує з Володимиром Федоровичем через усе життя, наповнюючи друзів і глядачів виставок любов’ю і теплом. «Хай Сонце вчиться у Вас обіймати людей і дарувати тепло» – такий запис у книзі відгуків отримав майстер на своїй другій персональній виставці «Акварелі мого життя», 2012 р., що проходила у Канівському музеї народно-декоративного мистецтва Шевченківського національного заповідника.

Високим професіоналізмом виділяються полотна доньки аматора – Юлії Лисенької, художника і архітектора за фахом. Уподобаною технікою виконання робіт авторки є олія і графіка.
Колорит олійних полотен Юлії різний: від стриманого до яскраво-грайливого. Перший, слугує засобом відтворення пейзажної достовірності, зокрема схилів Дніпровського водосховища, Карпатських гір; другий – враженням, отриманим у подорожуваннях. Графічні роботи художниці у своїй більшості присвячені рідному місту Каневу та архітектурній спадщині європейських країн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x