Уродженець Корсунщини став «Людиною року-2014»

Уродженець Корсунщини став «Людиною року-2014»

Згідно з рішенням Вищої Академічної Ради загальнонаціональної програми «Людина року», на початку січня були визначені володарі міжнародних премій загальнонаціональної програми «Людина року-2014». Серед них Сергій Риженко — головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І. І. Мечникова. Він удостоєний спеціальної премії газети «Комсомольська правда в Україні» «Кумир українців».

Як розповідає інформаційний портал 112.ua, від перших днів воєнних дій на сході України найважчі поранені з зони АТО направляються до Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова. На її базі утворився найбільший і найважчий операційний майданчик в Україні. Хірурги з травня 2014 р. провели понад 800 операцій, змогли врятувати багатьох тяжкопоранених, в яких майже не було шансів на життя. Понад 150 лікарів оперують у режимі «цілодобово», виконують надскладні операції. З грудня 2014 р. в лікарні стартував проект «Медсанбат» – тренінг для військових медиків, що проходять службу в зоні АТО, який сприятиме збереженню життя українських солдат у військово-польових умовах. Саме це і стало поштовхом для присудження почесного звання «Людина року» головному лікарю Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова Сергію Риженку.
***
Сергій Анатолійович Риженко родом з Черкащини, а саме — з Корсуня-Шевченківського. На запитання у «Фейсбуці» про ставлення до заслуженого почесного звання, відповів: про нагороду дізнався з інтернету і вважає, що це заслуга всього колективу.
Уродженець Корсунщини став «Людиною року-2014»
Щодня медики лікарні Мечнікова сприймають біль кожного солдата, як власний, стають їхніми Ангелами-рятівниками. «Лікарі-кіборги» — так їх охрестили в мережі, адже 24 години на добу вони — «на ногах», рятують життя тяжкопоранених. І виходець з Корсунщини Сергій Риженко – один з таких… Ось рядки з його листа від 21 січня: «Доброго дня. Хоча, у нас він сьогодні не дуже добрий. Госпіталізували декілька десятків поранених. Є дуже важкі. Цемолоді хлопці, які вже багато в житті пройшли…» А ось іще один запис з його сторінки на Фейсбуці того дня: «Только что довезли еще троих бойцов. Двое крайне тяжелые. У одного ранение в позвоночник. Роману только 18 лет, большой осколок в голове, кома. Маму приводят в чувства возле операционной. Нейрохирурги Мечникова перед операцией взялись за руки – надо спасти пацана…»

Народився Сергій Риженко у Корсуні-Шевченківському 1 вересня 1963 р. Зараз там мешкають його рідні — мама і сестра, є багато знайомих, однокласників. І за можливості він буває на Батьківщині. Навчався в Корсунь-Шевченківській середній школі №5, що в районі залізничного вокзалу. Нинішній директор ЗОСШ №5 (так тепер вона називається) Тетяна Степанова, котра й сама випускниця цієї школи, добре пам’ятає Сергія Риженка в шкільні роки.

Він закінчив нашу школу в 1984 році. Був таким, як більшість хлопчаків того часу: мрійливим романтиком, ще й дуже хотів стати лікарем. Тож після школи одразу вступив до медучилища — і його мрія дитинства здійснилася… Він цікавився справами нашого закладу, а в 1999 році, на 100-річчя школи, навіть подарував ксероксний апарат. Це був тоді, мабуть, перший шкільний ксерокс в районі, і вчителі пишалися, що отримали його саме від випускника.Сподіваємося, що наша співпраця та спілкування продовжаться. Наші діти вже написали йому лист і чекають на відповідь…

Про надзвичайну людяність та високу професійність медиків «Мечнікова» і їхнього керівника говорить і Тетяна Перетятько — мама померлого солдата-«азовівця» з Корсунщини Романа Сокуренка. Розповідала, як головний лікар Сергій Риженко особисто цікавився станом її тяжкопораненого сина, а кваліфікована допомога, надана дніпропетровськими медиками в перші дні після поранення, дозволила ще майже 2 місяці підтримувати «Сокола», чиї поранення, на жаль, виявилися несумісними з життям…
Як свідчить сайт «Лікарня Мечникова», Сергій Риженко у 1992 році закінчив Дніпропетровський медичний інститут за спеціальністю «лікувальна справа» і став кваліфікованим лікарем-терапевтом. Залишився у Дніпропетровську. Працював за фахом у міській клінічній лікарні. Далі був лікарем-інспектором управління охорони здоров\’я Дніпропетровського міськвиконкому. Потім майже 5 років очолював Дніпропетровську міську клінічну лікарню, а з 1999 року став головним державним санітарним лікарем Дніпропетровської області. У 2010–11 роках Сергій Риженко — перший заступник Міністра охорони здоров’я України, голова державної санітарно-епідеміологічної служби України. А з вересня 2011 і дотепер — головний лікар КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова».Доктор медичних наук, професор, Заслужений лікарУкраїни Сергій Риженко завжди був у вирі громадського життя. Тож не дивно, що нині, у цей скрутний для держави час, свої знання і керівний досвід спрямував на допомогу пораненим воїнам-захисникам.А ми – пишаємося ним, адже маємо іще один приклад для наслідування земляків з когорти відомих вихідців Черкащини.
________________
Міжнародні та спеціальні премії за 2014 р. будуть вручені їхнім володарям під час проведення Урочистої церемонії вручення премії «Людина року–2014», що відбудеться 21 березня 2015 р. У рамках Урочистої церемонії вручення премії «Людина року-2014» буде проведена благочинна акція «Життя заради миру», мета якої – підтримка волонтерського руху України та збір коштів на користь Головного військового клінічного шпиталю для лікування та реабілітації поранених військовослужбовців. Міжнародні і спеціальні премії загальнонаціональної програми «Людина року», започатковані у 2001 р., завжди мали знакову сутність. Цими престижними нагородами українці віддячували відомим політичним і суспільним діячам міжнародного масштабу, авторитетним дипломатам та меценатам, видатним представникам культури і мистецтва за їхню щиру і непідробну любов до України, за їхню повагу до нашої історії та наших традицій, за їхній безпосередній внесок у становлення дійсно незалежної держави.

Галина Добровольська

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x