Черкаси поділилися досвідом енергоощадності

Черкаси поділилися досвідом енергоощадності

Дводенний семінар-практикум із енергоощадності стартував у Черкасах. На нього з’їхалося зо два десятки працівників міськвиконкомів та міські голови з різних міст України. Черкаські колеги презентують власні енергоефективні проекти та діляться досвідом із реалізації. Ініціатор проведення заходу – «Асоціація міст України».

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

Загалом Черкаси за останні роки зробили величезний стрибок у розвитку енергоощадних проектів. Реалізуються вони на КП «Черкасиводоканал», КП «Черкаситеплокомуненерго» та через бюджет міста.

– Кілька років тому ми приділили значну увагу впровадженню енергоощадних технологій у Черкасах. Російський газ тоді коштував дешевше, зараз його ціна зросла у кілька разів і збільшуватиметься далі. Зросте і ціна електроенергії. Тому ми впровадили кілька корисних енергоощадних проектів в Черкасах, які дозволили заощаджувати. А також зменшити використання дорогого російського газу. Нині ділимося цим досвідом з колегами з інших міст, – розповів міський голова Черкас Сергій Одарич.

Так, під час першого дня семінару його учасники змогли дізнатися про всі фінансові та технічні аспекти реконструкції системи теплопостачання міста комунальним підприємством «Черкаситеплокомуненерго», програму підтримки ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) при термомодернізації житлових будівель, а ще обговорили модернізацію каналізаційних та насосних станцій «Черкасиводоканалу» та влаштування індивідуальних теплових пунктів.

Ознайомитися з успіхами Черкас в галузі енергозбереження завітав і мер міста Нова Каховка Коваленко Володимир, що в Херсонській області. Каже: його місто теж має чим похизуватися. Приміром, там наразі більша частина помешкань перейшли на систему індивідуального опалення.

– Серед іншого мене надзвичайно цікавить система створення органів самоорганізації населення, підтримка ОСББ, утеплення соціальних об’єктів. У Черкасах є чому повчитися, сподіваюся під час цього семінару відшукати ті «цікавинки», які знайдуть відображення і в нашому місті, – сказав він.

Відтак, усе почуте вже завтра учасники навчань зможуть побачити на власні очі. У цілому ж, на думку представника дирекції Асоціації міст України, Черкаси є одним із провідних міст у контексті впровадження заходів із енергозбереження й залучення для цього приватних фінансових ресурсів.

– Подібні заходи насправді дуже корисні, – сказав представник «Асоціації міст Ураїни» Максим Ковинєв. – У вашого міста вже є певний позитивний досвід запровадження різних енергоефективних проектів. А чимало охочих запровадити подібне в своїх містах навіть не уявляють, які проблеми на них можуть чатувати як технічні, так і фінансові. Для цього, власне, і є ця зустріч. Приміром, представники тепломереж підтвердили, що цих проблем виникає купа, але всі їх можна вирішити. А тут ми ще й можемо почути те, яким чином із ними боротися, аби не наступати на одні й ті ж граблі.

Наступного разу, каже він, цю тему вочевидь піднімуть уже в лютому в українській столиці.

Довідка:

Енергоощадні проекти втілюються на КП «Черкаситеплокомуненерго», «Водоканалі».

За рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку вдалося встановити котельню, яка працює на біо-паливі, замінити старі котли на сучасні на кількох котельнях, замінити понад 12 км аварійних труб тепла, а також облаштувати у 103 будинках індивідуальні теплові пункти. За два місії опалювального сезону ІТП дозволили заощадити близько 3 млн. грн.

За рахунок коштів Світового банку на «Черкасиводоканалі» замінили обладнання на насосних і каналізаційних станціях. Це дозволило зменшити використання електроенергії на 40%.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x