Зінаїда Тарахан-Береза: «Кожен з нас має подумати, що він може зробити для України»

Зінаїда Тарахан-Береза: «Кожен з нас має подумати, що він може зробити для України»

Відзначаючи сьогодні День Соборності та Свободи України, неможливо не згадати ім’я нашого славетного земляка – Тараса Григоровича Шевченка, адже він понад усе любив рідну Україну та мріяв про її незалежне майбутнє.
Вже багато років видатну постать Великого Кобзаря, його творчість досліджує український літературознавець, провідний науковий співробітник Шевченківського національного заповідника у Каневі Зінаїда Тарахан-Береза. Тож до вашої уваги її актуальний коментар:

– Тарас Григорович Шевченко знав історію України як ніхто інший. Він знав, що з часів Київської Русі після татаро-монгольського іга Україна багато століть залишалася бездержавною. Її території в різні часи були під Литовським князівством, в складі Речі Посполитої, під Туреччиною, Російською імперією… Тож, не думаймо, що тільки зараз посягають на нашу територію. На неї посягали вісім століть. Знаючи все це, Шевченко заповідав українському народу мати свою власну державу, адже «у своїй хаті своя правда, і сила, і воля…», але нащадки не дуже прислухались. Бог послав нам незалежність безкровну, але діти України не скористалися так як слід цією незалежністю, не поклали в основу її розвитку заповіти Тараса, – з жалем розповідає Зінаїда Панасівна.
Заповіти ж нашого національного генія, на переконання науковця, ґрунтуються на заповідях Господньої любові, єднання: «В мене серце краялося, коли я чула як колись виступав віце-президент Європарламету Мігель Мартінес. Звертаючись до наших найвищих очільників, він сказав – «ви щасливі, бо вам випало зробити реальністю мрію великого українця Тараса Шевченка». І ми майже 25 років через те й борсаємось, що ми забули про свого пророка. Не в тому, щоб раз на рік прийти вклонитися йому, а щоб жити за його заповітами».

Відзначаючи важливість української незалежності, соборності нашої країни, Зінаїда Тарахан-Береза наголосила, що визначальним для цього є готовність кожного щось робити для своєї держави, працювати для неї:
– Коли я була в США, добре запам’ятала фразу одного з колишніх президентів – не запитуй в Америки, що вона зробила для тебе, скажи що ти зробив для неї. І ми маємо навчитись жити за цим принципом. Нам слід згадати про нашого пророка Тараса Шевченка, який поніс кайдани рабства в далекі казахські та киргизькі степи, для того щоб жила Україна. Він не зрікся неї в такі страшні часи, а ми відреклися від неї у дні майже чверть столітньої незалежності. Тож, хочу щоб у ці дні кожен з нас подумав, що він може зробити для України.

Віта Кузнецова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x