У Золотоніському лісгоспі віддають перевагу сосновим лісам

У Золотоніському лісгоспі віддають перевагу сосновим лісам

Єдиний лісгосп на лівому березі Дніпра – Державне підприємство «Золотоніське лісове господарство». Він розташований на території чотирьох адміністративних районів: Канівського, Золотоніського, Чорнобаївського, Драбівського. До складу лісгоспу входять п’ять лісництв. Одне з найбільших – Вільхівське.

– Це лісництво є одним із стратегічних об’єктів нашого лісгоспу. Воно розташоване на площі 6,5 тис. гектарів, має велике рекреаційне навантаження. Ліси переважно соснові, які є пожежонебезпечними, – говорить директор лісгоспу Микола Бас.
Основа лісництва – його колектив. Це 10 працівників. Завдяки їхній злагодженій праці забезпечується охорона і захист лісів, створюються лісові культури, вирощуються високопродуктивні насадження. Очолює колектив лісничий Андрій Собченко.

Про це «Нова Доба» дізналася зі спільного проекту Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства та «Вісника Золотоніщини».
Основним напрямком є відновлення і створення нових лісів. Щороку Вільхівське лісництво висаджує близько 12 га культур, а за останні 10 років вже заліснили 220 гектарів галявин. Створюються переважно соснові ліси. У лісництві постійно проводяться різні акції: «Майбутнє лісу у твоїх руках», «Посади дерево», «За чисте довкілля». Під час них молодь, члени Коробівського шкільного лісництва та всі бажаючі створюють лісові культури, прибирають смітники. Значну увагу працівники Вільхівського лісництва приділяють озелененню соціальних об’єктів – кожного року намагаються допомогти в озелененні шкіл, дитячих садочків.

Лісівники переконані, що одним із способів заохочення громадян до культурного відпочинку на природі є створення та оновлення рекреаційних пунктів. Їх у Вільхівському лісництві три, всі вони розташовані біля доріг, тому кожен, хто хоче, має змогу насолодитись спілкуванням з природою.

Переймаються лісівники й чистотою зелених масивів. Тож обладнують у зонах відпочинку місця для скупчення сміття. Засмічення лісів – це лихо та шкода для довкілля. Тому лісівники закликають усіх, хто перебуває в лісі, не залишати там сміття. А ще – з розумінням ставитися до праці інших і не пошкоджувати архітектурні форми в облаштованих для відпочинку місцях. Адже на їх будівництво, постійне підтримання чистоти й порядку йдуть чималі кошти. Потрібно пам’ятати, що кожен з нас іде в ліс не останній раз, тож варто поводитися так, аби наступне відвідування було приємним та затишним.
Одним з найбільших ворогів лісу є пожежі, тому важливо вберегти насадження від них. Вільхівське лісництво проводить низку заходів для попередження виникнення пожеж. Це – створення та догляд за мінералізованими смугами, роз’яснювальна робота серед населення, встановлення агітаційних аншлагів, чергування та патрулювання у лісах.

«Важливо кожному усвідомити, що ліс потрібно берегти, адже щоб він виріс, має пройти не один десяток років. А лісова пожежа може його знищити за кілька хвилин» – говорить лісничий Андрій Собченко.
А ще лісівники постійно борються з незаконним вирубуванням дерев, а в передноворічний період – з незаконною заготівлею новорічних ялинок.

«Кожна рослина починається з насінини, від неї залежить, яке буде дерево в майбутньому. Тому потрібно заготовлювати високоякісний посівний матеріал із кращих дерев у насадженнях», – вважає помічник лісничого Олександр Бех. Саме він займається спостереженнями за плодоносінням дерев, термінами заготівлі лісового насіння. А ще вирощує декоративний посадковий матеріал – ялинки, туї, ялівці.

Зелені насадження – не просто безцінний і щедрий дар природи, який виховує в нас почуття гармонії та розуміння краси. Це також «легені планети». Піклуватися про них, берегти їх – справа кожного.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x