Чому черкаський садочок перетворився на руїни?

Чому черкаський садочок перетворився на руїни?

Те, що ви бачите на фотографії, – надміру схоже на ті жахливі наслідки, що залишають після себе бойові дії. Вирвані з «м’ясом» віконні рами і одвірки, пробиті стіни, проломані міжповерхові перекриття… Але ці знімки було зроблено не в зоні АТО, а в одному з найбільших мікрорайонів обласного центру. Достатньо лише зайти в будівлю колишньої початкової школи № 26, щоб побачити, що звичайна безгосподарність інколи спричинює не меншої шкоди, ніж ворожі війська.

– Я добре пам’ятаю, як на подвір’ї цього закладу вирувало життя, – розповідає жителька одного з навколишніх будинків, по вул. 30 років Перемоги Лідія Михайлівна. – Спочатку тут був дитячий садочок, потім – молодші класи Черкаської ЗОШ № 26, потім сюди переїхали якийсь спортивний заклад, архів, міська бібліотека, відкрилася перукарня і ще ціла купа різних фірмочок. А років півтора тому вони всі десь поділись і залишили приміщення напризволяще. З початку осені там почали з’являтися якісь непевні люди, стукати, грюкати і виносити те, що вважали за потрібне.

– Ми, жителі будинків № 5, 9, 11, зверталися до різних інстанцій, – приєднується до розмови жителька ще одного будинку, що розташовується неподалік, по вул. Конева, Ніла Іванівна. – Їхні співробітники приходять, проводять найрізноманітніші дослідження, записи і обіцяють найближчим часом все вирішити. Цей «найближчий час» триває вже півтора року. За цей період від колишнього навчального закладу залишилися лише руїни. Ми просто боїмося ходити поряд з ними. Там збираються наркомани, алкоголіки, безхатьки. Кілька разів підлітки влаштовували пожежі. Якщо постійно розповідають, що в Черкасах дитячі садки переповненні, то чому ж така гарна будівля стала нікому не потрібна?

Відповідь на це запитання власний кореспондент «Нової Доби» спробував знайти в Черкаському міськвиконкомі.
– На жаль, інколи трапляється так, що, здавалося б, прекрасна ідея призводить до досить неприємних наслідків, – говорить директор департаменту соціальної політики Черкаського міськвиконкому Володимир Коцюруба. – Свого часу це приміщення було передане нам для облаштування територіального центру. Ми замовили проектно-кошторисну документацію. За документами виходило, що переобладнання приміщення обійдеться в понад 6 мільйонів гривень. Натомість ми мали завдання вкластися в 4 мільйони, з яких 2 повинні були надійти з обласного бюджету. Колишню обласну владу це не влаштовувало. Отже, довелося все переробляти, щоб здешевити. Це тривало понад 2 з половиною роки і завершилося тим, що нині немає ні того проекту, ні грошей на його реалізацію. Наразі в нашого департаменту немає коштів навіть на охорону цього об’єкту. Тому я як директор департаменту запропонував міському голові повернути об’єкт департаменту економіки для подальшої здачі в оренду. Зрештою, мою пропозицію підтримали. Сьогодні вирішується питання його балансової перевірки, після чого об’єкт перейде в розпорядження департаменту економіки, який і вирішить, що з ним робити далі.
Чому черкаський садочок перетворився на руїни?
Як запевнила директор департаменту економіки та розвитку Черкаського міськвиконкому Ірина Удод, багатостраждальне приміщення має повернутися в їхню власність протягом місяця. Після цього буде проведено тендер і будівлю передадуть в оренду.
– Навіть якщо орендаря не буде, коли ця будівля вже буде в мене на балансі, я матиму підстави витрачати кошти на охорону, – переконує Ірина Іванівна і просить обурених черкащан, що проживають поряд з напівзруйнованим будинком почекати ще трішки. Хочеться сподіватися, що чекання це не буде марним…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x