В обласній лікарні відкрили відновне відділення

В обласній лікарні відкрили відновне відділення

Для реабілітації хворих, які отримали черепно-мозкові травми, перенесли операції на головному мозку, які мають проблеми з руховим апаратом, після інсульту відкрили в Черкаській обласній лікарні відновне відділення. Його відкриття обумовлено ще й тим, що зараз збільшилась кількість людей, що потребують відновлення, у зв’язку з проведенням АТО. У першу чергу це відділення буде саме для бійців, які потребують реабілітації. Тут працюватимуть висококваліфіковані лікарі в плані відновного лікування, це й неврологи, психотерапевт, логопед, спеціалісти з лікувальної фізкультури, фізіотерапії, масажу. Таким чином хворий зможе отримати повний комплекс відновних процедур. На відкриття завітали голова ОДА Юрій Ткаченко, директор департаменту охорони здоров’я ЧОДА Анатолій Ситник.

Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Насамперед Юрій Олегович подякував колективу за створення цього відділення, а також підкреслив, що для бійців, які будуть проходити тут реабілітацію, треба створити всі умови догляду, ставитися до них з терпінням та повагою.
– Перший пацієнт з’явиться тут у понеділок. 15 хворих можуть одночасно лікуватися у відновному відділенні. Тут розміщено 7 одномісних палат, в інших можуть знаходитися по 2–3 пацієнти. Це саме ті хворі, які зможуть говорити між собою, адже деяким з них спілкування особливо необхідне, – розповів головний лікар обласної лікарні Олександр Миколайович Дудник. – Біля лікарняних ліжок є кнопки сигналізації, на випадок якщо хворому потрібна допомога, а він не може сам повідомить про це. Тоді натискаючи кнопку, сигнал надходитиме на пост і там буде видно, з якої це палати. Усі ліжка функціональні, регулюються по висоті. Крім палат, у цьому відділення є зали ЛФК, де хворі відновлюватимуться фізично.

В обласній лікарні відкрили відновне відділення

Психотерапевт, лікар вищої категорії Гайдай Валентин розповів, що дуже складно працювати з пацієнтами, які побували в зоні бойових дій, тому що до них треба спеціальних підхід.

– Треба стирати ті моделі, які зафіксувалися в корі головного мозку. На певний звук чи якусь ситуацію нервова система пацієнта реагує дуже енергійно і включається механізм самозахисту, плюс виникає елемент страху. Таких хворих потрібно насамперед вислухати, – зазначив Валентин Олексійович. – Аутотренінги, типу «не думай про це», «заспокойся», не проходять. Потрібно тільки піднімати із життєвого архіву ті моменти, які турбують пацієнта, дивитися на них зі сторони, переживати ще раз. Є ще й депресивні стани, коли людина повертається із зони АТО, а його наприклад залишила кохана дівчина й у нього виникає відчуття, що він нікому не потрібен. Із цим теж треба боротися.

На сьогодні в обласній лікарні перебуває 15 учасників АТО, а з початку бойових дій на сході України проліковано 106 пацієнтів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x