У Податковому кодексі потрібні зміни

В часи повномасштабної війни з російськими агресорами для перемоги над зовнішнім ворогом необхідна єдність громадян країни у вирішенні актуальних соціально-економічних проблем сьогодення. Серед них – проведення зрозумілих та корисних для народу реформ. А розпочати варто з очевидного.

Наприклад, з того, що може суттєво поповнити місцеві бюджети всієї країни. Судіть самі, ст. 287 Податкового кодексу України говорить: строк сплати за землю наступає «з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою». Тобто із часу одержання її власником або користувачем документа (акта), що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації (стаття 125 ЗК). В реальному житті сотні й тисячі суб’єктів господарювання роками не поспішають оформляти таке право і, таким чином, ухиляються від плати за землю. В масштабах країни отримуємо мільярдні втрати бюджетів. А виправити ситуацію нескладно. Потрібно внести зміни до Податкового кодексу, які зафіксують: строк плати за землю наступає з часу фактичного користування земельною ділянкою, який встановлюється створеними органами місцевого самоврядування комісіями.

Вже багато сказано про доцільність внесення і таких змін до Податкового кодексу України, щоб частину податку на доходи фізичних осіб залишати у бюджетах сіл, селищ та невеликих містечок. Сформовано вимогу суспільства щодо боротьби з корупцією, запровадження прогресивної шкали оподаткування та податків на розкіш, припинення приватизації прибуткових державних підприємств, проведення націоналізації майна злочинців, які привели країну до війни та підтримували терористів, ліквідації державних адміністрацій та передачі частини їхніх функцій компактним виконавчим комітетам при радах усіх рівнів.
Але зовсім невиправдано поза увагою громадськості та законодавців залишаються питання енергоефективності. За умов субсидій в енергетику до семи відсотків вітчизняного ВВП, коли левову частку цієї суми отримують олігархи, а технічні втрати «Нафтогазу» сягають 20 відсотків, очевидним є стимулювання впровадження альтернативної енергетики. В тому ж Податковому кодексі можна встановити п’яти- чи десятирічні податкові канікули для виробників сонячних колекторів, електромобілів і вітряків, техніки для виробництва геотермальної енергії, гідроенергії , енергії з біомаси та газу з органічних відходів тощо. Держава від того не збідніє, але ми отримаємо шанс швидше позбутися залежності від дорогого газу.

Вищевикладені та інші реформи мають бути справою не лише урядовців, які часто демонструють неспроможність діяти в інтересах народу. Сьогодні важливе єднання свідомих громадян, непродажних політиків, профспілкових та громадських лідерів для потужного тиску на Верховну Раду та Уряд з метою прийняття та виконання потрібних Україні законів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x