Сучасні методики – запорука успішного лікування

Сучасні методики – запорука успішного лікування

Багато жінок не знають, що нині застосовуються ефективні методики боротьби з інволютивними (крауроз, лейкоплакія, атрофія) захворюваннями органів промежини. Адже в деяких випадках хвороба без лікування може привести й до онколога. Про те, як не допустити розвитку недуги, розповіла Ольга Палійчук, кандидат медичних наук, лікар-гінеколог-онколог онкогінекологічного центру Черкаського обласного онкодиспансеру.

– Інволютивні захворювання жіночих статевих органів (піхви, статевих губ – вульви) – нині досить поширена проблема. Більшість таких хворих – це люди пенсійного віку. Середній вік виявлення раку вульви в жінок – 66 – 68 років. З віком стає тоншою слизова, з’являються тріщини, виразки, додається місцевий запальний процес. Про свої проблеми ніяково сказати дітям, немає часу або сил зайнятися своїм здоров’ям, тим більше, що такі симптоми традиційно вважалися несерйозними.

– Про яку небезпеку йдеться, якщо не надавати значення цьому захворюванню?
– Відсутність вчасного лікування призводить до серйозних наслідків, у тому числі й до виникнення злоякісних пухлин. Рак вульви – хоч і рідкісне захворювання (1,3 – 1,6% серед інших злоякiсних пухлин у жінок) і зустрічається з частотою 3 – 8 відсотків у структурі гінекологічного раку, але лікування при цій патології важке, комплексне, з об’ємним хірургічним компонентом. А уникнути його можна, якщо вчасно звернутися до гінеколога.

– То як же лікувати інволютивні захворювання зовнішніх статевих органів?
– Це може бути цілий комплекс лікувальних заходів. Не обов’язково всі пацієнтки потребують хірургічного етапу. Тим, кому не допомагає консервативне лікування з традиційними мазями, можна застосувати введення гіалуронової кислоти під слизову або внутрішньоепітеліально. Якщо консервативні методи допомогти не можуть, тоді застосовують більш сучасні методики, зокрема кріотерапію (виморожування рідким азотом) і лазерну деструкцію, коли ми з використанням впливу енергії лазерного потоку можемо провести випаровування тканини в патологічній ділянці.
У тому ж разі, коли пацієнтка приходить із комплексом симптомів і вже виник передраковий стан, їй потрібне хірургічне втручання з проведенням обов’язкового гістологічного дослідження.
– І в Черкасах є можливість лазерного лікування?

– Якраз у Черкасах і є! На щастя, в нас є свій місцевий виробник такої медичної апаратури, а в черкаських лікарів – можливість використовувати цей метод лікування. Тож наголошую, при своєчасному зверненні до лікарів може бути достатньо тільки консервативної терапії. Раджу, особливо пацієнткам із сільської місцевості, не приховувати свої проблеми. Якщо лікування, призначене районним гінекологом, уже не допомагає, звертайтеся до онкогінеколога в диспансерно-поліклінічне відділення обласного онкодиспансеру. А для цього потрібне направлення з повним обсягом необхідних обстежень, проведених на рівні районної лікарні.

Олена БУЄВИЧ

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x