Після приватизації черкаське підприємство забезпечило роботою 33 працівники

Після приватизації черкаське підприємство забезпечило роботою 33 працівники

У 2014 році інвестиції у приватизовані підприємства зросли на 2,5 млрд. грн. – результати перевірки ФДМУ
Станом на 1 січня 2015 року інвестиції у приватизовані підприємства, внесені інвесторами, зросли до 13,8 млрд. грн. Це на 22% або на 2,5 млрд. грн. більше, ніж було передбачено договорами купівлі-продажу на цей період. Відповідно до умов договорів, підприємства мали отримати на початок січня 2015 року 11,3 млрд. грн. Такі дані отримав Фонд державного майна за результатами перевірки виконання умов договорів купівлі-продажу об’єктів державної власності у 2014 році.

Як засвідчили результати перевірки, обсяги інвестицій в іноземній валюті також значно перевищують передбачені умовами приватизації. Так, на приватизовані підприємства надійшло 1,9 млрд. доларів та 72 млн. євро. Договорами передбачалось надходження 1,5 млрд. доларів та 19,26 млн. євро (див. таблицю).

Внесення інвестицій за договорами купівлі-продажу об’єктів державної власності
Передбачено інвестицій до 2020 року Передбачено інвестицій на 01.01.2015 року Фактично внесено на 01.01.2015 року
16,3 млрд. грн. 11,3 млрд. грн. 13,8 млрд. грн.
2,2 млрд. дол. 1,5 млрд. дол. 1,9 млрд. дол.
19,26 млн. євро 19,26 млн. євро 72 млн. євро

Також на перевірених ФДМУ у 2014 році підприємствах збережено всі 3 337 та створено 287 робочих місць, що передбачалося умовами договорів. Крім того, додатково, що не передбачалося договорами, створено 400 робочих місць. Наприклад, у Житомирській області за договором купівлі-продажу об’єкта незавершеного будівництва молочно-товарної ферми покупцем (ПП «Галекс Агро») створено 33 нових робочих місця.

Перевірками фіксуються конкретні приклади покращення виробничого та фінансового стану приватизованих підприємств у результаті підвищення ефективності їхньої діяльності після приватизації. Наприклад, у Херсонській області покупцем об’єкта групи Ж «Лікувально-оздоровчий комплекс «Чорноморець» (ТОВ «Херсонавто») здійснено потужні ремонтні роботи з відновлення корпусів для відпочивальників та приміщення їдальні, проведено ряд робіт з благоустрою та озеленення території комплексу. Загальна вартість виконаних робіт з поліпшенням умов проживання на території комплексу становить 1,4 млн. грн.

У Закарпатській області покупцем єдиного майнового комплексу ДП «Сокирницький цеолітовий завод» (ТОВ «Цеоліт Україна») було погашено заборгованість підприємства з виплати заробітної плати працівникам. На підприємстві зберігаються основні види діяльності: добування корисних копалин та розроблення кар’єрів. Покупцем було збережено існуючі на момент приватизації 8 робочих місць та додатково створено ще 10. На підприємстві розроблено та найближчим часом планується ввести в дію нову структуру зайнятості, яка передбачає наявність 40 робочих місць. Об’єкт на момент приватизації був у дуже занедбаному стані, основні засоби вийшли з ладу, службові приміщення потребували ремонту. Новим власником проведено технічне переозброєння заводу, знчні зусилля підприємство докладає на відновлення виробництва, підбір та навчання працівників, напрацювання договірної бази. Вживаються заходи щодо мінімізації впливу виробничих процесів на навколишне середовище.

У Черкаській області прикладом позитивної роботи у постприватизаційний період можна вважати діяльність ТОВ «Агрофірма «Насіння», яке спеціалізується на вирощуванні сільськогосподарської продукції та тваринництві. Загальна продуктивність підприємства становить 4 702 тонни на рік. Договором купівлі-продажу не передбачено створення або збереження робочих місць, проте діяльність підприємства забезпечує 33 працівники.
Всього на контролі органів приватизації знаходиться 12,27 тисяч договорів купівлі-продажу об’єктів державної власності. За історію приватизації було приватизовано близько 30 тисяч об’єктів державного майна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x