Яким буде податок на нерухомість в обласних центрах?

Яким буде податок на нерухомість в обласних центрах?

Черкаси вибрали «золоту середину»
З 2015 року в Україні діє новий податок на нерухомість. Це один з податків в рамках децентралізації країни, який повинен був дати більше повноважень «владі на місцях». У частині – для наповнення місцевих бюджетів.

Згідно зі змінами до Податкового кодексу (ПК), мінімальна неоподатковувана площа квартир становить 60 кв. м, будинків – 120 кв. м. Наприклад, якщо вам належить квартира площею 65 кв. м, то податок сплачується тільки з 5 кв. м.

Якщо платнику податку належить кілька видів нерухомості, то мінімальна неоподатковувана площа становить 180 кв. м.
Про це «Нова Доба» дізналася з сайту INSIDER.

Максимальна ставка податку не повинна перевищувати 2% від мінімальної зарплати – 1218 грн в 2015 році.

На підставі цих показників, міські ради уповноважені самостійно встановлювати ставки податку та розмір неоподатковуваної площі житла.

Крім Донецька, Луганська і Криму, за перший місяць 2015 всі обласні центри України прописали в бюджетах ставки податку на нерухомість. У Миколаєві та Херсоні рішення з податку на нерухомість приймуть найближчим часом.

INSIDER зібрав дані про ставки податку на нерухомість і мінімальних оподатковуваних площах.

Практично всі місцеві ради, крім Вінницького і Житомирського, встановлювали або мінімальну ставку податку, або збільшували неоподатковувану площу. А влада деяких міст робили і те й інше. Таким чином, під сплату цього податку потрапить обмежена кількість домовласників.

Справа в тому, що на 2015 рік заплановано проведення виборів місцевих рад. Встановлення більш жорстких ставок податку та мінімальних неоподатковуваних квадратних метрів не додасть чиновникам голосів.

Дата виборів до місцевих рад остаточно не визначена. Йшлося про весну або осені 2015 року.

Київ

Жителі столиці України будуть платити податок на нерухомість з травня 2016 року. Його розмір становить 1% від мінімальної заробітної плати, яка на 2015 встановлена на рівні 1218 грн.
Таким чином, з наступного року, за кожен квадратний метр, що перевищує 60 кв. м в квартирах і 120 кв. м в будинках, доведеться сплатити 12,18 грн.

Запоріжжя

У Запоріжжі ставка податку на нерухомість встановлена на рівні – 0,5% від мінімальної зарплати.
При цьому місцева влада в 1,5-2 рази збільшили площу нерухомості, яка податком обкладатися не буде. Для квартир цей показник встановлено на рівні 120 кв. м, для будинків – 250 кв. м. Розмір неоподатковуваної податком площі встановлено на 2015 рік, і в 2016 може змінитися.
Відповідно, в рік жителі Запоріжжя, чиї квартири перевищують 120 кв. м, а вдома 250 кв. м, будуть платити 6,09 грн за квадрат.
даток не буде стягуватися з гаражів і критих автостоянок, а також з сараїв, хлівів, майстерень, вбиралень, погребів, навісів, котельних, бойлерних, трансформаторних і туристичних баз.

Харків

У Харкові податком на нерухомість будуть обкладатися квартири площею більше 120 кв. м і будинки – понад 240 кв. м. Ставка податку в 2015 році складе 24,36 грн за кожен квадратний метр, що перевищує пільгову площу.
«Наприклад, людина, що володіє трьома квартирами загальною площею 150 кв. м, буде платити податок за 30 кв. м площі. Це складе 730 грн 80 коп. в рік », – повідомила місцевим ЗМІ директор департаменту бюджету і фінансів Харківської міськради Тетяна Таукешева.

Рівне

Рівненський міська рада ввела податок на нерухомість з 2016 року. Згідно з рішенням місцевої влади, квартири загальною площею понад 70 кв. м будуть обкладатися податком у розмірі 0,5% від мінімальної заробітної плати.
Житлові будинки від 150 кв. м також будуть обкладатися за ставкою 0,5% від «мінімалки». Таким чином, мешканцям Рівного на рік необхідно буде сплатити 6,09 грн за кожен квадратний метр понад неоподатковуваної податком площі (70 кв. М для квартир і 150 кв. М – для будинків).
Гаражі, підвали, туалети, сараї, майстерні та котельні податком на нерухомість в Рівному не обкладаються.

Тернопіль

У Тернополі податок на нерухомість встановлений у розмірі 1% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр понад неоподатковуваної площі.
Розмір неоподатковуваної податком площі становить 70 кв. м для квартир і 120 кв. м для житлових будинків. Таким чином, за кожен «квадрат» понад пільгового рівня доведеться заплатити 12,18 грн на рік.

Луцьк

Мешканці Луцька у 2015 році будуть платити 6,09 грн податку на нерухомість (0,5% від «мінімалки») за кожен квадратний метр, що перевищує неоподатковувану площу: 60 кв. м для квартир і 120 кв. м для будинків.
Не обкладаються податком гаражі, літні кухні, сараї, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Чернівці

Влада Чернівців обкладати податком на нерухомість будуть квадратні метри, що перевищують площу в 120 кв. м для квартир і 250 кв. м – для житлових будинків. Ставка податку становить 1% від мінімальної зарплати або 12,18 грн за квадратний метр на рік. Якщо у власності платника податку одночасно перебуває квартира і будинок, то загальна неоподатковувана площа становить 370 кв. м. Все, що понад, оподатковується за ставкою 12,18 грн за 1 кв. м.

Суми

Пільгову площу для квартир, яка не буде обкладатися податком на нерухомість, депутати Сумської міськради збільшили до 80 кв. м з мінімальних 60 квадратів. Для житлового будинку, відповідно, неоподатковувана площа становить 160 кв. м.
Якщо жителю Сум одночасно належить квартира (квартири) і будинок (будинки), то пільгова площа становить 240 кв. м. Ставка податку для квартир становить 0,7% (8,47 грн), а для будинків – 1,5% (18,27 грн) від розміру мінімальної зарплати.
При цьому пільги в Сумах не поширюються на об\’єкти, які використовуються для отримання доходів (оренда, лізинг, офіс).

Полтава

У Полтаві розмір податку на нерухомість становить 1% (12,18 грн) від розміру мінімальної зарплати. Пільгова або неоподатковувана площа для квартир встановлена на рівні 90 кв. м, для будинків – 200 кв. м. Якщо у власності платника перебувають одночасно кілька квартир або будинків, то загальна пільгова площа становить 290 кв. м.
За прогнозами міської влади Полтави, податок на нерухомість принесе бюджету міста в 2015 році 0,5 млн грн.

Дніпропетровськ

Жителі Дніпропетровська будуть платити за житло податок у розмірі 1% від \”мінімалки\”, або 12,18 грн за квадратний метр, що перевищує неоподатковувану площу.
Для квартир неоподатковувана площа становить до 85 кв. м, для житлових будинків – 200 кв. м. Пільгова площа для власників квартири і будинки – до 285 кв. м. Ставки податку на житлову нерухомість почнуть діяти з 2016 року.
Ставка податку на нежитлову нерухомість складають 1% -0,25%, залежно від місцезнаходження об\’єкта (зонування від центру міста до його околиць), і діють з 2015 року.

Одеса

Одеська влада вирішили не піднімати податок на нерухомість в 2015 році. Як і в 2014-му, одесити будуть платити податок за квартири, які перевищують 120 кв. м, а вдома – 250 кв. м.
При цьому Одеська міськрада може ввести податок на комерційну нерухомість, який складе 1% від «мінімалки», або 12,18 грн за \”квадрат\”.

Кіровоград

У Кіровограді місцева влада встановила ставку податку на нерухомість на рівні 0,5% від мінімальної зарплати. На комерційну нерухомість – 0,1%. Неоподатковувана площа для квартир становить 75 кв. м, а для будинків – 150 кв. м. Все, що понад цих рівнів, обкладається ставкою 6,09 грн за \”квадрат\” на рік.

Черкаси

У Черкасах податок на нерухомість з 2015 року становить 1% від мінімальної зарплати. З кожного квадратного метра площі, що перевищує встановлену пільгову норму, буде стягуватися щорічно 12,18 грн. Пільгова площа, яка не обкладається, для квартир становить 120 кв. м, а для будинків – 250 кв. м.

Чернігів

Влада Чернігова також вирішили встановити податок на нерухомість на рівні 12,18 грн (1% від МЗ) за квадратний метр, що перевищує пільгову площу. Неоподатковувана площа становить 120 кв. м для квартир і 250 кв. м для будинків.

Житомир

У Житомирі місцева влада встановила податок на житлову нерухомість у розмірі 0,75% (9,13 грн) від МОЗ, за квадратний метр, що перевищує неоподатковувану площу. Для комерційної нерухомості влада запропонувала застосувати зонування: чим ближче об\’єкт знаходиться до центру, тим вище податкова ставка. Для таких категорій ставка становить 0,5 – 1 відсотка від МОЗ.

Вінниця

Вінницька міська рада вирішила обкласти податком на нерухомість квартири і будинки за ставкою 2% (24,3 грн) від МОЗ. Садові будинки – 1% (12,18 грн), а дачні – 1,5% за квадратний метр, що перевищує неоподатковувану податком площу. Готелі, офіси і торгові центри також обкладаються за ставкою 2%.
Неоподатковувана площа для квартир становить 60 кв. м, для будинків – 120 кв. м. Якщо платнику податку належить одночасно квартира (квартири) і будинок (будинки), то неоподатковувана загальна площа становить 180 кв. м. Все, що понад цих цифр, оподатковується у розмірі 1-2% від \”мінімалки\”.

Хмельницький

На відміну від Вінниці, депутати Хмельницької міської ради залишили ставку податку на нерухомість на рівні 2014 року. Платити податок за ставкою 1% від МЗ на нерухоме майно зобов\’язані власники квартир площею понад 120 кв. м і будинків – від 250 кв. м.
На комерційну нерухомість податок становить 0,5% (6 грн) від МЗ за квадратний метр на рік.

Львів

Податком на нерухомість у Львові будуть обкладатися квартири від 80 кв. м, і вдома – від 160 кв. м.
Якщо платнику податку належить кілька квартир або будинків, то неоподатковувана загальна площа майна становить 200 кв. м. Ставка податку для квартир становить 0,5% від МЗ (6,09 грн), а для будинків – 1% (12,2 грн).
Нагадуємо, що власник буде платити лише за ті метри, які перевищують неоподатковувану податком площу.

Івано-Франківськ

Податок на нерухомість в Івано-Франківську будуть платити власники квартир від 120 кв. м, будинків – від 240 кв. м. Якщо платнику податків належить і квартира і будинок, то податок буде сплачуватися за квадратні метри, які перевищують загальну неоподатковувану площу в 280 «квадратов».
Ставка податку встановлена на рівні 1% від «мінімалки», або 12,18 грн за «квадрат» на рік. Прогнозований дохід бюджету міста від податку на нерухомість – 1,2 млн грн.

Ужгород

Сплата податку на нерухомість в Ужгороді відбуватиметься за нормами і ставками 2014 року.
орік податок на нерухомість в Ужгороді платили особи, які володіють квартирою площею від 120 кв. м і будинком – від 250 кв. м. Ставка податку состаляет 1% від МЗ, або 12,18 грн за кв. м в рік.Якщо платнику належить кілька видів нерухомості, то неоподатковувана загальна площа становить 370 кв. м. Для квартир, загальна площа яких перевищує 240 кв. м, і будинків – від 500 кв. м, ставка податку становить 2,7% від мінімальної зарплати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x