Без об’єднання черкаські села не виживуть

Без об’єднання черкаські села не виживуть

Відразу кілька моделей об’єднання територіальних громад презентують фахівці ОДА. Таке доручення їм дав голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко після селекторної наради з Адміністрацією Президента України. Там обговорювали бюджетну децентралізацію. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

– Для прикладу можна обрати по кілька населених пунктів у Золотоніському та Черкаському районах, – говорить очільник області. – Потому розробити варіанти їхнього об’єднання. Так можна буде наочно показати, які переваги отримають об’єднавці. Зрозуміло, що об’єднання територіальних громад буде добровільним. Однак у багатьох населених пунктах, до пуття не розібравшись, уже проти. Мова йде переважно про сільських голів.

Як зауважує головний фінансист Черкас Наталія Джуган, яка теж брала участь у селекторній нараді, без об’єднання територіальних громад багатьом селам буде вкрай сутужно. Усе це пов’язано зі змінами до Бюджетного та Податкового кодексів.

– Села, що поблизу міст, ще якось зможуть викручуватися завдяки місцевим податкам – високої плати за землю, нерухомість, – пояснює фінансист. – А в решти просто не буде коштів на розвиток, на соціальну сферу тощо. Водночас саме при добровільному об’єднанні в бюджетах громад залишатиметься 60 відсотків ПДФО.

Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» уже ухвалений у першому читанні. Відповідно до нього, держава фінансово підтримуватиме об’єднані громади, надаючи їм кошти на розвиток інфраструктури.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x