Весняної повені на Черкащині очікувати не слід

Весняної повені на Черкащині очікувати не слід

11 лютого 2015 року начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань детально поінформував керівництво та членів обласного оперативного штабу із забезпечення пропуску повені на Черкащині в 2015 році про гідрометеорологічні передумови та можливі сценарії проходження цьогорічного водопілля.

Так, головними чинниками, які формують нинішнє водопілля, є снігові запаси, зволоження та промерзання грунту, товщина льоду на водних об’єктах, інтенсивність і тривалість сніготанення навесні.

Виражене водопілля на Черкащині спостерігається в роки, коли перелічені фактори співпадають.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

Традиційно на Черкащині повінь проходить у два етапи: на малих і середніх річках – із березня по першу половину квітня; по каскаду дніпровських водосховищ – із квітня по червень.

Станом на 11 лютого в області склалися певні передумови для формування весняного стоку. Так, січень характеризувався дуже нестабільним температурним режимом із періодами різких похолодань та тривалих відлиг. Така погода заважала снігонакопиченню, і зараз в області висота снігу становить від 3 до 12 см при нормі – 7 см. Окрім цього, на території Білорусії, яка є основною площею водозбору Дніпра, залягає до 10 см снігу, що значно менше норми на цей час. Враховуючи значний недобір опадів з осені, ґрунт під снігом слабкозволожений та з незначною цементацією.

Внаслідок температурних коливань впродовж зими на Канівському та Кременчуцькому водосховищах льодові утворення нестійкі та незначні.

За прогнозом, до 20 лютого умов для істотного збільшення снігозапасів в області немає. В третій декаді лютого прогнозуємо активізацію атлантичних циклонів, які принесуть на Черкащину більш тепле атлантичне повітря та різноманітні опади. Разом з тим, така активізація може зумовити дещо раніший від кліматичних строків прихід весни. Однак, за кліматичними даними, ранні весни на Черкащині характерні поверненням холодів.

Підбиваючи підсумок, Віталій Постригань зробив висновок, що за всіх можливих погодних сценаріїв у період сніготанення вода добре вбиратиметься грунтом та буде поступово поповнювати вологозапаси. В той же час, попереду ще один зимовий місяць, і характер погоди може змінюватися, тому робити передчасні висновки не варто.

Також Віталій Постригань підкреслив, що 14 гідрологічних постів та 8 метеостанцій області готові до роботи в період водопілля. Гідрометричні пристрої в робочому стані, всі підрозділи забезпечені надійним зв’язком, із фахівцями проведено тренування на випадок ускладнення гідрологічної ситуації. Обласний гідрометцентр готовий до роботи в період повені.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x