45 тисяч гривень сплатить черкаський роботодавець за нелегала

45 тисяч гривень сплатить черкаський роботодавець за нелегала

За кожного нелегального працівника роботодавець сплатить не менше 45 тис. грн. фінансових санкцій.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

Державна податкова інспекція у м. Черкасах доводить до відома юридичних та фізичних осіб – підприємців, які використовують працю найманих робітників без оформлення трудових відносин, що, відповідно до вимог чинного законодавства, за кожен з таких фактів вони повинні сплатити штраф.

Контролюючі органи у випадку виявлення факту виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків мають право застосувати штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, тобто 36,5 тисячі гривень.

Окрім цієї суми штрафу, на керівника підприємства (фірми) чи підприємця очікує адміністративний штраф в розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів громадян (від 8,5 до 17 тисяч гривень).

Роботодавцям також слід врахувати, що трудові відносини з громадянами, які проходять стажування, повинні бути оформлені офіційно. Іншими словами, у перший день стажування з працівником необхідно укласти трудовий договір, видати відповідний наказ чи розпорядження, зробити запис у трудовій книжці і повідомити про це територіальний орган ДФС за місцем реєстрації заявою довільної форми. Ці умови є обов’язковими для виконання працедавцем для того, щоб контролюючі органи не мали підстав для застосування штрафних санкцій.

Посилення відповідальності роботодавців за використання нелегальної праці передбачено змінами до Кодексу законів про працю, внесеними відповідно до Закону України від 28.12.2014 року № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці».

Погоджуючись працювати в «тіні», черкасці мають усвідомлювати, що всю відповідальність за власне майбутнє, майбутнє своїх дітей та країни в цілому, вони беруть на себе. Кожен має розуміти, що зарплата в «конвертах» – це доволі короткотермінова вигода, яка не дозволить отримати державні соціальні гарантії (допомогу по безробіттю, у випадку тимчасової втрати працездатності, по вагітності та пологам, щорічну відпустку, гарантовану законодавством України, пенсійне забезпечення, яке за відсутності необхідного страхового стажу буде мати мінімальний розмір та ін.).

Про факти порушення трудового та податкового законодавства черкасці можуть повідомляти за тел. 45-34-27 або 45-82-60.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x