Майже 60 млн грн потрібно для гемодіалізу черкащан, хворих на ниркову недостатність

Майже 60 млн грн потрібно для гемодіалізу черкащан, хворих на ниркову недостатність

Питання забезпечення лікуванням хворих на ниркову недостатність в обласній лікарні та «Фрезеніусі» вкотре порушили на спеціальній комісії в обласній державній адміністрації. Обговорювали, зокрема, ціни на послуги гемодіалізу для пацієнтів. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

– Хворі на ниркову недостатність насамперед мають отримувати якісне лікування не залежно від того, в якому закладі лікуються: приватному чи комунальному, – говорить заступник голови обласної адміністрації Віталій Коваль. – А для того, щоб визначити суму коштів, необхідну для виділення з обласного бюджету для лікування хворих, слід зробити обрахунок середньої ціни на послугу гемодіалізу, враховуючи дані обласної лікарні та приватної клініки.

В області лікується методом гемодіалізу 229 осіб, з них 150 – в Черкаській обласній лікарні та 79 – у «Фрезеніусі».

За словами директора департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолія Ситника, загалом торік на лікування хворих методом діалізу було передбачено понад 35 млн 550 тис грн, зокрема, виділена субвенція з обласного бюджету міським і районним у розмірі 10 379,7 тис грн. Фактично оплачено в 2014 році витратних матеріалів, лікарських засобів та послуг у діалізному центрі ТОВ «Фрезеніус» на суму більше 26,5 млн грн. Залишається кредиторська заборгованість за надані послуги лікування хворих, що становить 4 256,7 тис грн. Очікується, що її виплатять після запланованої в березні сесії обласної ради.

Цього року, враховуючи значне зростання вартості витратних матеріалів та лікарських засобів, а також збільшення кількості осіб, які потребують лікування методом гемодіалізу, потреба в коштах, за попередніми розрахунками, становить близько 60 млн грн. На жаль, обласний бюджет не в змозі охопити повністю вартість лікування хворих, тож одним із способів вирішення питання є залучення місцевих бюджетів до співфінансування лікувальних послуг. Проте слід враховувати й той факт, що забезпечення лікування тільки цієї категорії хворих обмежує право на отримання висококваліфікованої медичної допомоги людям із цукровим діабетом, серцево-судинними, онкологічними та іншими захворюваннями.

Керівник проекту ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» Дмитро Михайловський запропонував сплачувати за отримані послуги на гемодіаліз у «Фрезеніусі» з єдиного джерела для покращення контролю за фінансовим порядком.

Наприкінці засідання Віталій Коваль зазначив, що в рамках обласної програми щодо надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю, у 2015 році передбачено відкриття двох відділень гемодіалізу на базі Золотоніської ЦРЛ та в Смілі, що дозволить наблизити надання медичної допомоги хворим цих і навколишніх регіонів. Також очікується найближчим часом придбати високоточні діалізатори для більш якісного лікування хворих в обласній лікарні.

Водночас заступник голови доручив обом закладам спільно з Департаментом фінансів ОДА остаточно вирахувати середню вартість послуги гемодіалізу для обох закладів і подати її до наступного засідання.

Довідково:
На сьогодні в обласному бюджеті передбачено майже 610 млн грн для забезпечення функціонування обласних закладів охорони здоров’я, з яких 90,7 млн грн спрямовано на придбання медикаментів. У цій сумі на придбання медикаментів для забезпечення лікування хворих на хронічну ниркову недостатність, які проходять лікування в КЗ «Черкаська обласна лікарня ЧОР», виділено 24 млн грн, які складаються з коштів медичної субвенції (19,6 млн грн) та 4,4 млн грн з обласного бюджету. Для оплати послуг із лікуван

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x