Кількість шахрайств на Черкащині зросла

Кількість шахрайств на Черкащині зросла

Днями в громадській приймальні УМВС України в Черкаській області заступник начальника відділу по розкриттю майнових злочинів управління карного розшуку УМВС Олександр Падалка розповів про розповсюджені випадки шахрайств та порадив, як не стати громадянам жертвою зловмисників.

Про це «Нова Доба» дізналася в CГЗ УМВС у Черкаській області.

Одним з найпоширенішим шахрайств є дзвінок невідомого, який, представляючись посадовою особою чи співробітником міліції, пропонує допомогу у вирішенні проблемних питань, які сталися з вашими рідними та близькими. Зловмисник розповідає, що близькі потерпілих потрапили у халепу, за що їм може загрожувати кримінальна відповідальність та пропонує свою допомогу у вирішенні цих питань, за що просить певну суму грошей. Найчастіше такі дзвінки здійснюються зранку або вночі. Спросоння особа розгублюється, не уточнює почуту інформацію і намагається якнайшвидше допомогти.
Олександр Григорович також зупинився на шахрайствах, які здійснюються через мережу Інтернет. Воно полягає у незаконному використанні персональних даних користувачів мережі. Шахраї під різними приводами виманюють данні про банківські карткові рахунки. Маючи таку інформацію, можна легко проводити Інтернет-платежі. Наприклад, людина розмістила оголошення в Інтернеті про продаж якогось товару. Зловмисники телефонують до неї на зазначений номер та просять повідомити дані банківської картки для того, щоб переказати гроші за товар. Натомість, з карткового рахунку знімаються усі кошти.

Щоб не попастися на «гачок» телефонних шахраїв необхідно пам’ятати:
– якщо до вас телефонує невідомий та вимагає кошти за допомогу рідній Вам людині – заспокойтеся, перервіть розмову і передзвоніть тому, хто «попав у біду». Якщо телефон відключений, зв’яжіться з його колегами, друзями для уточнення інформації. Хоча занепокоєння за близьку вам людину заважає мислити тверезо, слід розуміти: якщо незнайома вам людина телефонує і вимагає привезти на якусь адресу грошову суму – це шахрай;
– якщо ви розмовляєте нібито з представником правоохоронних органів, запитайте, з якого він відділення міліції, запишіть його ініціали, уточніть посаду та звання. Після дзвінка, слід набрати «102», дізнатися номер чергової частини даного відділення і поцікавитись, чи дійсно родич або знайомий туди доставлений.

Щоб не поповнити ряди жертв Інтернет-шахраїв, треба дотримуватись простих правил:
– Не повідомляйте інформацію про платіжну картку або картковий рахунок через мережу Інтернет, наприклад ПІН-код, паролі доступу до рахунків, термін дії платіжної картки, кредитні ліміти, персональні дані тощо.
– Для оплати товарів (послуг) через мережу Інтернет використовуйте окрему платіжну картку з граничним лімітом, яка передбачена тільки для цього та не дає змоги здійснювати з її використанням операції в торговельній мережі та зняття готівки.
– Необхідно використовувати сайти тільки відомих і перевірених Інтернет-магазинів.
– Обов`язково переконайтесь у правильності зазначення адреси сайтів, до яких підключаєтесь і через які збираєтеся здійснювати оплату товарів, оскільки схожі адреси можуть використовуватися для здійснення незаконних дій або сумнівних операцій з використанням персональних даних платіжної картки.

– Здійснювати оплату товарів, придбаних через мережу інтернет, тільки зі свого комп`ютера з метою збереження конфіденційності персональних даних та інформації про картковий рахунок. Якщо оплата товару здійснюється через чужий комп`ютер, після завершення всіх розрахунків переконайтеся, що персональні дані та інша інформація не збереглися (знову відкривши сторінку продавця, на якій здійснювалась оплата товару).
– Ніколи не вводьте пін-код для здійснення оплати в мережі Інтернет (використовуйте тільки при використанні в банкоматі чи в пост-терміналі).
Жертвами злочинців стають найбільш вразливі і довірливі люди, здебільшого пенсійного та передпенсійного віку. Тому розкажіть своїм родичам про подібні телефонні дзвінки, про факти шахрайства по телефону. Можливо, ваша розмова згодом збереже їх здоров’я, нерви та гроші. В разі якщо вас ошукали, у будь-якому випадку, негайно звертайтеся до міліції та пам’ятайте у розкритті подібних правопорушень головне – не втратити час.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x