Городищина вшанувала Симиренків

Городищина вшанувала Симиренків

17 лютого в читальній залі центральної районної бібліотеки ім. В. Симиренка відбувся ювілейний вечір, присвячений 160-й річниці від дня народження Л.П. Симиренка «Симиренки – тріумф і трагедія славного роду».

Про це «Нова Доба» дізналася в Городищенській РДА.

Городищина – визнаний духовний центр Черкащини й України. ЇЇ історія тісно пов’язана з іменами таких велетнів нації, як Тарас Шевченко, Петро і Семен Гулаки-Артемовські, Платон, Василь, Левко і Володимир Симиренки. У цілому світі відомий сорт зелених соковитих яблук, що зветься «Ренет Симиренка». У назві цього українського плоду втілена немеркнуча велич прізвища, яке гідно презентує українців у переліку вкладу націй до скарбнички світової цивілізації. Родина Симиренків – унікальна щодо внеску в розвиток економіки, науки і культури України. В історії нашої держави подібної родини не було, навіть коли брати до уваги найпрославленіші княжі та гетьманські роди. На жаль, і зараз Симиренки ще не посідають того місця, яке їм заслужено належить в історичній пам’яті українського суспільства.

Серед видатних діячів минулого ім’я відомого українського вченого-плодовода і помолога Левка Платоновича Симиренка займає особливе місце. Його внесок у розвиток плодівництва – безцінний. Упродовж трьох десятиліть (від 80-х років 19 ст. і до часу трагічної загибелі) він був не тільки найвизначнішим садівничим авторитетом у світі, а й заслужено носив почесний титул «короля садівництва». Це ім’я будуть пам’ятати нащадки доти, доки шумітимуть, квітуватимуть і даватимуть плоди створені ним сорти плодових культур. Доки смакуватимуть люди запашними яблуками «Ренет Симиренка», доти у їхній пам’яті буде образ їх творця Левка Платоновича Симиренка.
На вечорі про родину Симиренків розповіла директор меморіального музею «Родина Симиренків» Наталія Круподеря. Аматорський гурт «Ренет» та солістка районного Палацу культури ім. С.С. Гулака-Артемовського Ольга Скорик виконали пісні місцевих авторів про сад та рідну землю. Відбулася книжково-ілюстративна виставка «Славетні Симиренки».

У заході взяли участь начальник відділу інформаційної політики, зв’язків із засобами масової інформації, суспільно-політичних питань та регіональної політики апарату райдержадміністрації Вікторія Забожко, спеціаліст сектора культури РДА Валентина Новосад, вчителі та учні восьмих класів Городищенської ЗОШ I– III ступенів №3, представники засобів масової інформації району.
Захід провели працівники ЦРБ – завідувачка відділу обслуговування та маркетингу Тетяна Зубко та бібліотекар Тетяна Заболотня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x