У Черкасах донька Горліса-Горського просила допомоги в захисті авторських прав

У Черкасах донька Горліса-Горського просила допомоги в захисті авторських прав

Ларисі Лісовській – доньці автора знаменитого роману «Холодний Яр» Юрія Горліса-Горського (справжнє прізвище Городянин-Лісовський) було лише два дні від народження, коли її батько 27 вересня 1946 року зник за нез’ясованих обставин у таборі для біженців у Новому Ульмі (Німеччина). Через чотири роки вона з матір’ю переїхала жити в США. Останній час пані Лісовська живе в Львові. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

–Мій тато написав дуже важливу книжку «Холодний Яр», але вона була заборонена, – розповідає Лариса Лісовська на прес-конференції. – 1992 року мама приїхала в Україну й тут знайшла видавництво, де видали цей роман, адже досі він перевидавалася лише за кордоном. До того ж, перше видання 30-х років важко знайти, бо ці книжки знищували. Але мамі нове видання не сподобалося, бо було багато помилок.
За словами Лариси Юріївни, пізніше її мати – Галина Гришко – познайомилася з київським видавцем Романом Ковалем. Він пообіцяв видати книжку, й вдова Юрія Горліса-Горського надіслала всі фото й документи, не залишивши собі копій. Тепер пан Коваль не хоче їх віддавати, хоча ці документи мають перебувати в музеї чи архіві.

– Мама була розчарована перевиданням, там змінені слова, перекручені факти, тобто Коваль змінив твір на власний розсуд, – каже дочка письменника. – Однак видавець заперечив, мовляв, треба писати сучасною мовою. Тож мама наполягла, щоб я поїхала в Україну й врятувала книжку. Я це роблю, але не маю підтримки, помочі. Я чужа й люди не хочуть мені допомагати.
У Черкасах донька Горліса-Горського просила допомоги в захисті авторських прав
Лариса Юріївна дістала оригінальну книжку в архіві Львова й видала там лише 20 примірників за свої гроші.
– Я не маю коштів на її видання. Минулого літа підписала угоду з черкаським видавництвом, не пам’ятаю його назви, про вихід у світ автентичного видання. Але книжка не виходила. У Києві я зустрілася з видавцем, який згодився видати тисячу копій, і він це зробив. Але я знаю, що він надрукував більше, як тисячу, оскільки ця книжка дуже популярна. І це беззаконно, – підозрює в нечесності видавця пані Лісовська. – А черкаське видавництво два тижні тому заявило, що може звернутися до суду, бо нібито я віддала їм авторські права й більше ніхто не має права видавати цю книжку. Я не знала, що, підписуючи той папір, я віддаю авторські права. Я підписала лише документ, що вони мають право видавати.

Лариса Лісовська обурюється, що люди читають фальшиву книжку, перекручену, яку видав Роман Коваль, а не справжній твір Юрія Горліса-Горського. Вона запевняла, що авторські права належать лише їй, і обурювалася, що в Україні не діє закон про авторські права, бо ж чому дозволяють видавати твори перекручено й беззаконно.

На поради журналістів, що треба уважно підписувати документи й консультуватися з юристами щодо певних рішень, Лариса Юріївна відповіла, що довіряє людям і розраховує на закон та совість і порядність видавців, а на юристів і суди в неї немає коштів. Також на прес-конференції прозвучало переконання, що для видання «Холодного Яру» не важко знайти мецената.
У Черкасах донька Горліса-Горського просила допомоги в захисті авторських прав
Лариса Лісовська подарувала примірник автентичного видання «Холодного Яру» Черкаському обласному краєзнавчому музею.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x