Вшановуючи Небесну Сотню, у Каневі говорили про єдність заради України і майбутнього

Вшановуючи Небесну Сотню, у Каневі говорили про єдність заради України і майбутнього

Своїм указом День 20 лютого Президент України визначив Днем Героїв Небесної Сотні. Та не лише на виконання цього рішення, а й за щирим покликом серця сьогодні українці у різних містах і селах вшановують пам\’ять загиблих співвітчизників, котрі віддали своє життя під час Революції гідності. Згадують не лише тих, хто безневинно поліг на Майдані, а й усіх мужніх поборників незалежності та цілісності нашої держави, справжніх патріотів, котрі захищали і захищають Україну на Сході.

Годинним мітингом, скорботним молебнем та покладанням квітів відзначили День Героїв Небесної Сотні і у Каневі. До участі у заході приєдналися численні громадські та політичні організації, активісти, представники влади і духовенства, а також молодь.

Слова «Слава Україні! – Героям Слава!», «Герої не вмирають!» щораз лунали з вуст виступаючих. Всі з жалем говорили про втрачені людські життя чиїхось синів, батьків та чоловіків, яких вже ніколи не повернути. Всі згадували жорстокість розправи над мирними людьми та безкарність виконавців злочинних наказів. З сумом говорили і про те, що й зараз українські патріоти продовжують гинути за рідну землю…
Звичайно як би болісно не було, минулого не повернеш. Та важливо зробити висновки, аби ніколи не допустити повторення подібного. «Те, що ми бачили на Майдані, по телебаченню – як кулями косило молодих хлопців, провело лінію між тим, що було до і після у нашому житті. І я впевнений, що їх смерті не були даремні як і не даремні смерті солдат на Сході. Все це задля єдності народу, задля світлого майбутнього нашої рідної України», – відзначив представник ВО «Майдан» Михайло Кулєшов.

Вшановуючи Небесну Сотню, у Каневі говорили про єдність заради України і майбутнього

Вшановуючи Небесну Сотню, у Каневі говорили про єдність заради України і майбутнього

Думку зміни людської свідомості, розуміння історичних процесів, котрі зараз відбуваються в Україні висловила директор Центру культури і мистецтв м. Канева, відомий громадський діяч Маргарита Лаврентьєва, яка показала присутнім дві картини:
– Ображена національна гідність рік тому вивела людей на Майдан. Подивіться на ці дві картини, які канівчани колективно намалювали у день міста у 2010 і 2014 роках. Здавалось би яка між ними може біти різниця – полотно і фарби ті ж, проте на картині 2010 року домінують темні та сумні кольори, а вже у 2014 році вони яскраві й світлі, випромінюють надію. Тож і сьогодні нам треба дивитись в майбутнє з оптимізмом, вірити в світле і добре. Герої небесної сотні навчили нас бути сильнішими, бути незламними, об’єднали українців у націю. Вони пробудили в кожній українській душі патріотизм.

Вшановуючи Небесну Сотню, у Каневі говорили про єдність заради України і майбутнього

Питання єднання українців порушив і народний депутат України Владислав Голуб, який також взяв участь у мітингу та поклав до пам’ятника Героям Небесної Сотні корзину жовто-блакитних квітів:
– Українці і Україна завжди перемагали. Не було жодного ворога за нашу історію, якого б ми не перемогли. Але українці завжди здобували перемогу, коли були в єдності. Тому єднаймося заради нашого майбутнього, заради шани і пам’яті хлопців Небесної Сотні, заради полеглих захисників на Сході України. Вірю, що ми виправдаємо їхню пожертву.
Слова шани та щирої вдячності українським героям висловили також секретар міської ради Олександр Скорина, очільники політичних осередків партії «Удар» – Катерина Черняк та «Свобода» – Юрій Гамалій, представник громадської організації ВО «Майдан» Олександр Корнєєв та інші.
На честь Небесної сотні канівчани також читали свої віршовані твори. З поетичною посвятою співвітчизникам виступили голова канівської міськрайонної організації Товариства «Просвіта» Віра Носенко та місцевий поет, учасник літературної студії «Зорянка» Віктор Труфанов.
Цього ж дня в Міському будинку культури відбувся благодійний концерт «Діти-воїнам» за участі творчих дитячих колективів міста.

Віта Кузнецова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x