Жіноча краса, досконалість і життя

Тема жіночої краси вічна. Привабливості, непривабливості, шарму, харизми, досконалості. Взаємозв\’язку краси і щастя або навпаки: «не вродись красивою, а вродись щасливою» тощо. Думок різних багато з цього приводу, точок зору, поглядів, трактувань також. Коли мене запитують про жіночу красу, з психологічної точки зору, я постійно згадую публікацію відомого нашого професора, доктора психологічних наук з Київського лінгвістичного університету Олександра Бондаренка. Він виділив три основні критерії, згідно з якими чоловіки будуть вважати жінку красивою.

1. Естетична привабливість жінки. Це не стандарти краси, сантиметри і стереотипні норми, а саме її доглянутість, вміння слідкувати за собою, особливий естетичний шарм;
2. Сексуальність. З його точки зору, яку я повністю поділяю, це вроджена характеристика, яку не треба плутати з вульгарністю і мінімалізмом у одязі. Це наявність особливої сексуальної енергії, що відчувається і сприймається на рівні вібрацій; Це вже так: або є або немає, кому як пощастило. Хоча у більшості жінок все-таки вона є, буває треба лише розкрити, актуалізувати, так би мовити.

3. Материнський інстинкт. Сюди відносять жіночність, ніжність, теплоту, турботу. І неважливо скільки років чоловікові, він все-одно прагне відчувати ніжність жіночих рук, її турботу, її ласку, іі материнську атмосферу. Саме по цих якостях багато молодих чоловіків несвідомо визначають хотіли б вони бачити цю дівчину матір\’ю своїх дітей чи ні; саме ці характеристики визначають, будуть перспективними і довготривалими ці стосунки чи ні.
Уже років десять, як була ця публікація, але кращого трактування жіночої краси я так і не знайшла.
Багато жінок сьогодні підпадають під вплив загальномодних тенденцій і стандартів, які у різні періоди часу висувають до жіночої краси відповідні індустрії. Тому ми і бачимо масу однакових дівчат схожих одна на одну як гарно зроблені копії: зачіски, брови, губи, мейк апи, все ніби під одну копірку, в одному салоні. Без індивідуальності, без особливостей, без своїх родзинок. Багато жінок прагнуть досягнути досконалості у всьому від зовнішності до образу життя. Але, досконалість – вона нецікава. Це як симетричність і асиметричність. Симетричність – це порядок, гармонія, системність, одним словом, досконалість. Але вона – нежива. Асиметричність – зовсім протилежна, але саме вона є динамічною і є джерелом життя. А досконалість, як говорила головна героїня фільму «Наречена вітру», швидко набридає. Можливо саме тому, багато майстрів китайського фарфору, найдосконалішого у світі, створюючи свої шедевральні сервізи роблять на їхніх кришечках не дуже рівні, а надщерблені дірочки, саме тому, що вони знають, що досконалість не цікава. Саме тому, досконало-симетрична лялька Барбі ніколи не могла б вижити, будучи живою у реальному житті, тому що для життя потрібна асиметрія. Так і краса, внутрішня і зовнішня, вона має бути не шаблонною і правильною, а індивідуальною і особливою. Краса має бути живою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x