Тарифи на комуналку зростуть у кілька разів

Тарифи на комуналку зростуть у кілька разів

Міжнародний валютний фонд вимагав від уряду України підвищення в сім разів тарифів на газ для населення. Голові Нацбанку України Валерії Гонтаревій нібито вдалося домовитися про підвищення тарифу на газ на 280% (тобто майже втричі) і на тепло – на 66%. У разі такого підвищення автоматично зростуть ціни й на інші комунальні послуги. Також оголошено і про здорожчання з 1 березня електро¬енергії для населення на 40%. У Національній комісії з енергетики (НКРЕ) вже підготували план підвищення тарифів. Для населення тарифи на газ мають вирости з 1 квітня 2015 року, а з 1 травня – для теплокомуненерго.

На практиці це означає, що кожен прописаний мешканець квартири з газовою плитою замість 7 грн на місяць платитиме понад 20 грн. А плата за газ для власників невеликих приватних будинків із декількох сотень гривень перетвориться приблизно у півтори тисячі. Водночас підвищення тарифів на газ для теплогенерації, запла¬новане на 1 травня, неминуче призведе до збільшення розцінок на опалення.

Аналогічна ситуація складається і з ціною на електроенергію: якщо її під¬німуть на 40%, отже 1 кВт коштуватиме понад 40 коп. Відповідно, зростуть вартість проїзду в електротранспорті й тарифи на водопостачання, бо витрати на електро¬енергію у водоканалів завжди були високими, і ці підприємства захочуть перекласти бодай частину цієї ноші на плечі споживачів.

На думку експертів, це в умовах па¬діння економіки неминуче призведе до збільшення неплатежів, а також зростання кількості претендентів на субсидії.
Щоправда, в уряді заспокоюють, що нібито вже розробили систему, яка дозволить зменшити фінансовий тягар частині громадян, звісно, найнезабезпеченішим.

– У зв’язку з підвищенням тарифів із липня минулого року в області запрова¬джено новий вид допомоги: компенсація додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг, – говорить Руслан Чикало, директор Департменту соці¬ального захисту населення Черкаської ОДА. – За весь час дії цієї програми до органів соцзахисту звернулося 1 949 осіб, але, на жаль, право на компенсацію мали лише 369 родин, яким здійснено призначення на загальну суму 196,2 тис грн.

Отже, чи не єдиною підтримкою для малозабезпечених родин була і залишається програма житлових субсидій. З торішнього жовтня, нагадаємо, порядок надання субсидій суттєво змінено. Зокрема, за¬проваджено нові соціальні норми житла та нормативи користування комунальними послугами для надання пільг і субсидій на їхню оплату, а також змінено розрахунок відсотка обов’язкового платежу сім’ї при призначенні субсидії. Статистика свідчить, що торік субсидіями скористалося 55 тисяч черкаських сімей, що на 1,2 тисячі більше, ніж у 2013 році. Сума нарахувань збільшилася на 17,4 млн грн і становить 91,7 млн грн.

У результаті запровадження індивідуального розрахунку відсотка обов’язкового платежу збільшилися й розміри призначених субсидій. Якщо середній розмір фактично наданих житлових субсидій у грудні 2013 року становив 200,4 грн, то у грудні 2014 року – 350,5 грн.
Наразі Департамент вносить пропозиції до проекту нового Порядку надання субсидій, введення якого в Україні планується найближчим часом. Цей порядок, за словами міністра соціальної політики України Павла Розенка, має на меті максимальне спрощення процедури отримання субсидій.

– Наприклад, Порядком передбачається прибрати окремі критерії, які обмежували право на отримання субсидії, – пояснює Руслан Чикало. – Приміром, сім’я, в якій є студент, фактично позбавлена субсидії, адже вважається, що в нього є дохід – прожитковий мінімум (незалежно від того, отримує студент стипендію чи ні). Або ж у гаражі стоять два старі автомобілі. Або є земельний пай, плату за який сім’я може отримувати досить нерегулярно. Такі обмеження в отриманні субсидій планується скасувати і тим самим розширити коло родин, які зможуть скористатися таким видом допомоги від держави.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x