Як вести себе при терактах

При захопленні в заручники
На жаль, ніхто з нас не захищений від ситуації, коли ми можемо опинитися в заручниках у терористів. Але все ж є декілька універсальних правил.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

Намагайтесь зберігати спокій і не показуйте свого страху. Не опирайтесь терористам, не намагайтеся вступати з ними в бесіду, не прагніть розчулити їх або відмовити від виконання замисленого ними плану. Виконуйте їхні вимоги і не реагуйте на їхні дії щодо інших заручників.

Не порушуйте встановлених терористами правил, щоб не спровокувати погіршення умов вашого утримання. Не слід, наприклад, намагатися зв\’язатися з рідними або правоохоронними органами. Якщо про це стане відомо вашим викрадачам, вони сприймуть це як непокору і, як мінімум, зроблять режим вашого утримання більш жорстким.
Може настати такий момент, коли турбота про стан власного духу і тіла буде здаватися вам безглуздою. Навпаки, в такій ситуації дуже важливо не забувати про особисту гігієну, робити фізичні вправи. Не можна дозволяти собі зосереджуватися на почуттях. Способів відволіктися існує чимало: намагайтеся придумати собі якусь гру, згадувати напівзабуті вірші, анекдоти тощо. Для віруючих великим порятунком є молитва.

Перебування в заручниках завдає психічну травму навіть вельми стійким людям. Звільнених нерідко обтяжують почуття провини і сорому, втрата самоповаги, різного роду страхи. Пам\’ятайте, що це нормальна для колишніх заручників реакція. Для повернення до нормального життя потрібно досить тривалий період.
Заручники зазвичай знаходяться в умовах різкого обмеження свободи переміщення і відсутності засобів зв\’язку. Вони не мають інформації про те, що відбувається у зовнішньому світі, як розвиваються події навколо захоплення. Це ускладнює прийняття рішень. Якщо заручнику дозволили вступити в контакт із рідними, слід заспокоїти близьких і попросити прикласти максимум зусиль для звільнення. Також при розмові з родичами треба пояснити, якщо наявна така інформація, які вимоги викрадачів.

Рекомендації щодо дій при захопленні
Коли відбувається захоплення заручників, слід пам\’ятати, що:
• Тільки в момент захоплення заручників є реальна можливість втекти з місця події.
• Налаштуйтеся психологічно, що моментально вас не звільнять, але пам\’ятайте, що звільнять вас обов\’язково.
• Ні в якому разі не можна кричати, висловлювати своє обурення.
• Якщо почався штурм, необхідно лягти на підлогу і закрити голову руками, намагатися при цьому зайняти позицію подалі від вікон і дверей.
• Тримайтеся подалі від терористів, тому що при штурмі по ним будуть стріляти снайпери.
• Якщо ви отримали поранення, головне – постаратися зупинити кровотечу, перев\’язавши рану. Надайте допомогу тому, хто поруч, але в більш важкому становищі.
• Не слід брати в руки зброю, щоб вас не переплутали з терористами.
• Не намагайтесь самостійно чинити опір терористам.
• Якщо на вас повісили бомбу, потрібно без паніки голосом або рухом руки дати зрозуміти про це співробітникам спецслужб.
• Фіксуйте в пам\’яті всі події, які супроводжують захоплення. Ця інформація буде вкрай важлива для правоохоронних органів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x