Валентин Биков: Коли мене називають колишнім ректором, уточнюю: перший

Валентин Биков: Коли мене називають колишнім ректором, уточнюю: перший

До Черкас Валентин Биков приїхав із багатим досвідом викладача і керівника. У Кривому Розі працював деканом механіко-машинобудівного факультету у гірничорудному інституті, ректором Криворізького державного педагогічного інституту. За сімейних обставин (хвороба дружини) був змушений виїхати з Кривого Рогу.

Про це «Нова Доба» дізналася в ЧДТУ.

Тож охоче прийняв пропозицію завідувати кафедрою технології машинобудування та металорізальних верстатів Черкаської філії КПІ. Коли ж згодом погодився висунути свою кандидатуру на посаду директора Черкаської філії Київського політехнічного інституту, колектив обрав його.
У нашому житті діяльність вимірюємо двома показниками: до мене і при мені. Тоді в Україні існувало 15 філій різних інститутів. Черкаська серед них посідала друге місце…знизу. Талант організатора, кипуча енергія нового директора кардинально змінили ситуацію. Через 4 роки наш навчальний заклад вже був другим згори. Прийом першокурсників уже не 150, а 250, згодом – 330, і вже не 2 спеціальності, а в рази більше.

– Цю висоту назвав у передвиборній програмі. А ще зазначив, що через 5 років філія набуде статусу самостійного вищого навчального закладу, – згадує Валентин Іванович. Легко нині мовиться, а для цього треба було так багато зробити. І зробили. Вдячний однодумцям – бо вже через 4 роки у системі Міністерства вищої освіти УРСР з’явився новий вищий навчальний заклад – Черкаський інженерно-технологічний інститут. І на других виборах колеги довірили мені його очолити. Коли мені кажуть, що я колишній ректор, уточнюю: перший. Першим же завжди важче. Але й отримувати перемоги – приємніше. Поставив перед собою завдання зробити інститут справді престижним вишем. Для цього збудовано при мені четвертий і приєднаний п’ятий корпуси, що значно розширило можливість навчатися по-сучасному. Дбали і про здоров’я студентів. До їх послуг з’явився 6 і 7 корпуси, стадіон, спортивно-оздоровча база на річці Рось з мальовничим краєвидом на 2 га.
Це при Валентині Бикову Черкаський технологічний став відомим у всьому світі – наш виш вперше в Україні заснував факультет по роботі з іноземними студентами. Сьогодні традиція жива. Торік відзначили 25-річчя його створення. До речі, це був єдиний філіал, що мав такий факультет. В 2016 році будемо відзначати 25-річчя факультету підвищення кваліфікації, (нині Центр післядипломної освіти та підвищення кваліфікації), що дозволяє отримувати другу вищу освіту.

– Як же вдавалося здійснити такі грандіозні справи?
– Звісно, не самому. Мені спочатку повірили, а потім підтримали. Черкаси теж допомагали інституту, ділилися коштами на його розвиток виробничі об’єднання «Азот», «Хімволокно», «Темп». Мали підтримку і в облвиконкомі. Начальник облплану був «наш». Щиро вдячний тодішньому начальнику облплану, а нині Почесному професору ЧДТУ Сергію Марковичу Гребенюку.
…Життя зроблене. Валентин Биков – заслужений діяч науки і техніки УРСР, доктор технічних наук, професор, академік Академії інженерних наук України, академік Національної академії екологічних технологій. І нині він у строю: завідувач кафедри, радник ректора.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x