Неподалік Прохорівки, що на Канівщині, проходитиме санітарна вирубка лісу

Неподалік Прохорівки, що на Канівщині, проходитиме санітарна вирубка лісу

У Прохорівському лісництві Золотоніського лісгоспу в кварталі 64, виділі 11 проводитиметься суцільна санітарна вирубка лісу. Загальна площа соснових насаджень, які відведені під зруб – 0,8 га. Ліс на вказаній ділянці вже практично не виконує своєї екологічної функції – шістдесяти та вісімдесятирічні сосни всохли або мають яскраво виражені симптоми всихання.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.
– Спочатку планували провести в цьому виділі вибіркову санітарну рубку, – розповідає директор Золотоніського лісгоспу Микола Бас. – Проте при обстеженні було виявлено, що переважна більшість дерев на цій ділянці або вже всохли, або ж відзначаються недостатнім рівнем біологічної стійкості. Фахівці Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист», спеціалісти управління та лісгоспу провели лісопатологічне обстеження, яким було встановлено, що повнота життєздатних дерев нижча за критичну. Тому відповідно до «Санітарних правил в лісах України» вибіркова санітарна рубка в цій частині лісу є недоцільною.
Неподалік Прохорівки, що на Канівщині, проходитиме санітарна вирубка лісу
Нині ж залишати ці насадження немає сенсу. Вже втрачена технічна придатність переважної більшості деревини на цій ділянці. Такий стан насадження призведе лише до захаращення та стане осередком шкідників і хвороб, що можуть поширитися й на суміжну територію.

Таких насаджень неподалік села Прохорівка – близько 10 гектарів. Досить швидко та масово сосни перетворюються в сухостій, крони їх стають рідкими, а хвоя жовтою. А той невеликий процент на перший погляд життєздатних дерев на цих ділянках, вже насправді всередині уражений хворобами.

Причинами інтенсивного характеру ослаблення соснових деревостанів є насамперед загальний вологодефіцит внаслідок атмосферних посух, пониження ґрунтових вод, в цілому глобальна зміна кліматичних умов. Така негативна тенденція спостерігається по всій Черкаській області, особливо протягом останнього десятиліття.
Неподалік Прохорівки, що на Канівщині, проходитиме санітарна вирубка лісу
Лісничий Прохорівського лісництва Едуард Симоненко зазначає, що суцільна санітарна вирубка в кварталі 64, виділі 11 буде проведена на початку березня. Після цього буде здійснена підготовка та обробіток ґрунту, і в поточному році на зрубах створять нові лісові культури.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x