Перший місяць хліборобського року

Перший місяць хліборобського року

Відходить в історію календарна зима. Завершує її примхливий і непередбачуваний лютий. Попереду весна. Наші предки зустрічали перший її місяць такими словами: «Пережили січень і мічень (лютий), а на марець (березень) виставляємо палець». А ще приказували, що в марець не замерзає і старець.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
Березень недаремно в народі називають світанком року. Адже в давнину саме з нього починався хліборобський рік. З настанням весни приходило тепло, а з ним – і початок польових робіт. Чекаючи на нього, люди спостерігали за погодними явищами. Це відобразилося в чисельних приказках і прикметах. Про те, що березень виходить з обіймів зими, казали: «Лютий сильний заметілями, а березень капіжем». Або «Січень лютує, лютий бушує, а в березні всяко буває: він на літо повертає». «Березень часом снігом сіє, а часом сонцем гріє». Березень – перехідний місяць від зими до весни, тому він надзвичайно непостійний і примхливий. Про це свідчать і численні народні приказки. Березень від зими не втече, та й до весни ще міцно не приєднається. А ще кажуть, що березень лютому менший брат, а Явдосі-Плющисі хрещеник.

Назва місяця
В Україні видозмінена латинська назва першого місяця весни «март» вийшла з ужитку. Але пригадаймо: давні римляни найменували його так на честь Марса. Тоді він ще не вважався богом війни, а був охоронцем весни і врожаю.

В Україні ж цей місяць у різні часи в народі називали крапельником, протальником, зимобором, а ще передве¬сінням. Нині найактивніше вживається назва «березень», тобто злий до беріз місяць. Адже, щоб добути солодкий березовий сік, у корі дерев роблять отвори. Після цього вони хворіють, а нерідко й гинуть. Вважається також, що ця назва походить від слів «береза» і «зело» (зелень).

Погода по декадах
1 декада. Вітри здебільшого будуть північно-східного і південного напрямків, слабкі й помірні за силою. Багато буде поривчастих, до 12 – 20 м/с. Сонячних, хмарних із проясненнями і хмарних періодів буде в рівній кількості. Вночі декада з морозами від 0 °С до -10 °С. Удень спочатку буде морозно: – 2 … -5 °С, потім температура підвищиться до + 4 … + 10 °С. Опади спостерігатимуться нечасто.

2 декада. Вітри нерідко будуть південні, південно-західні, південно-східні, слабкі й помірні за силою. Інколи поривчасті, до 7 – 12 м/с. Вони принесуть тепло. Відтак додасться сонячних днів і хмарних із проясненнями. Частіше виглядатиме весняне сонце. Нічна температура буде в межах + 2 … + 9 °С. Денна + 8 … + 10 °С, інколи навіть до + 17 °С. Із 13 до 20 березня дутимуть поривчасті вітри. Погода буде примхливою й з періодичними опадами.

3 декада. Вітрів більше буде південно-західних, північно-західних і північних напрямків. Помірних і поривчастих за силою – порівну. Вітри з півночі впливатимуть на температуру. Вона буде вночі + 2 … + 9 °С, а в останні дні декади опуститься до 0 °С. Удень тільки плюсова температура: від + 5 до + 14 °С. Утім, зрідка наближатиметься і до 0 °С. При хмарних із проясненнями днях часто світитиме сонце. Буде вдосталь і сонячних днів. З 21 березня – часті опади. 23.03 температура зміниться, а з 25 числа і до кінця місяця віятимуть поривчасті вітри.


Якою буде весна

Березень. Середня місячна температура – 0 °С … + 5 °С. На початку відчувається стійкий перехід середньо¬добової температури через 0 °С у бік підвищення. У першій половині місяця від 0 °С до + 5 °С, а вже в третій декаді вище + 5 °С. У 80 % після теплих зим часто буває рання і тепла весна. У березні сонце не тільки світить, а й гріє. Чистішим й прозорішим стає небо. Опади випадають від 9 до 17 днів. Їхня норма – біля 50 мм. У 1966 році був рекордний показник опадів – 100 мм, а в 1976 році спостерігалися найбільші повені. За 21, 22, 23 березня 2013 року випало 96 мм опадів. У 1989, 1990 роках було тепліше на 4 ° … 7 °С. Температура сягала + 5 … + 8 °С. У 1942, 1952 1987 роках березень був холодніший, тобто на 5 – 8 °С нижче від норми: – 5 … – 9 °С. У 1964 році температура знижувалася до – 33 … – 35 ° С. А в теплі роки сягала + 22 °С.

Тепер у загальному про погоду нинішнього березня. Спочатку вона буде з нічними морозами від 0 до -10 °С. Так триватиме до 11.03. Удень з початку місяця теж будуть невеликі морози від – 2 до – 5 °С, але після цього очікується підвищення температури. Сонячних днів додасться. Нічні заморозки, хоча й незначні, будуть до кінця місяця. Тепло наростатиме поволі від 0 °С до + 17 °С.

Квітень. Нічних заморозків буде небагато, а нічні температури перебуватимуть від + 2 °С до + 10 °С. Денні температури сягатимуть від +12 °С до + 25 °С. Цього року Великдень (12 квітня) в середині терміну, тож і початок весни в середині терміну. З 25 квітня температури підніматимуться до літніх + 25 °С. Опади будуть часто.

Травень обіцяє бути теплим, але не надто спекотним, бо вночі буде стабільно прохолодно протягом усього місяця, від + 7 °С до + 14 °С. А вдень будуть літні температури, у середньому + 20 …+ 24 °С, рідко + 28 °С …+ 29 °С. Такі температури дуже добре сприятимуть розвитку сільськогосподарських культур, аби лише не було великих проблем з вологою. Утім, за моїм прогнозом, дощів буде достатньо.

Прикмети березня
Довгі крижані бурулі – на довгу весну, а їхня відсутність чи невелика кількість – на коротку.
Якщо навесні сніг розтане від сонця, буде врожайний рік, а коли від дощу – засуха.
Грім у березні вказує на повернення холодів.
Березневі тумани «з’їдають» сніг, указуючи цим на відсутність повені, бо сніг повільно розтане.
Рання весна віщує багато негожих днів улітку, а пізня – на погоже, гарне літо.
Ранній виліт бджіл – на теплу весну.
Після зими люди з нетерпінням чекають на якнайшвидший прихід весни, тепла, зелені, цвіту. А землероби сподіваються, що «ранок року» не буде поспішним, раннім, не викличе передчасного пробудження рослин, дерев, бо ж надто згубне навіть короткочасне повернення морозів. Тож кажуть, що рання весна оманлива. До того ж, ще й влітку віщує багато негожих днів. А от пізня весна – певна й надійна.
Холодна весна – на врожай вівса, а тепла – на врожай гречки.
Ранній грім віщує родючий рік. Причому важливе значення для народної метеорології має і напрям вітру під час грому. Так, перший грім при північному вітрі – до холодної подальшої весни. При східному – до сухої. При південному – до теплої. При західному – до мокрої.
З початком сокоруху беріз починали обробляти землю. Добрим орієнтиром для початку обробітку ґрунту є також цвітіння синіх пролісків.
Голуби розворкувалися – на тепло.
Побачив шпака – знай: весна біля порога.
Ранній приліт шпаків і жайворонів – до теплої весни.
Хмари пливуть високо і швидко – буде хороша погода.
Густі березневі тумани вказують на те, що високої води (повені) не буде.
Червоний колір місяця в березні – ознака близького похолодання.
Якщо граки гамірно сідають на гнізда, то весна буде ранньою.

Особливі дні березня
1.03. Календарний день народження весни. Теплий вітер цього дня віщує тепле літо. Вітер із півдня чи заходу – на врожай. Вітер з півночі чи сходу – на безхліб’я.
4.03. Казимира. Часто неспокійна погода.
5.03. Тимоша. У більшості років тепло.
14.03. Явдохи. Важливою ознакою у цей прикметний день був вітер. У давнину говорили, що коли вітер цього дня крутить млин, то влітку й снопами в полі крутитиме. Немає вже тих млинів, як і снопів, але ще можна зрозуміти, що в жнива будуть сильні поривчасті вітри й суховії. За напрямом вітру визначають: вітер із заходу – буде добре ловитися риба. Східний вітер указував, що рік буде медовий, добре буде для бджіл. Раділи люди західним і південним вітрам, бо вони до врожайного року.
Городники на Явдоху сіють розсаду капусти. Вірили, що вона вже не боїться морозів. Якщо розтає сніг і на вулицях стоять калюжі, то пасічники вірять, що вони матимуть так багато меду, як води.
Господарі вгадують у цей день майбутній урожай: якщо день сонячний – уродить пшениця, якщо похмуро і небо захмарене – буде врожай на просо й гречку. Теплий сонячний день віщує врожай льону. Якщо зранку сонячно, то врожайними будуть ранні посіви. Сонце в обід – можна надіятися на середні посіви, а якщо весь день небо захмарене і сонце визиратиме тільки під вечір – пізні посіви будуть урожайними. Якщо в цей день хуртовини, то селяни кажуть: «Явдоха хвостом крутить – буде пізня весна».
14.03. Початок весни за старим стилем. День є визначальним для прогнозування погоди. Який цей день, таке й буде літо. Звідки віятимуть вітри цього дня, такими вони переважатимуть і влітку. Різка зміна південного вітру на північний і чисте небо віщують заморозки в травні. Відсутність цього свідчить, що заморозків не буде.
З 15 лютого до 18 березня за фенологічними ознаками продовжується «перелом зими», а потім (до 16 квітня) буде період «сніготанення» – від перших проталин до цвітіння ліщини.
21.03. День весняного рівнодення. З цього дня і до 24 вересня день буде довший за ніч. За давньою традицією на цю дату припадала друга зустріч весни. Повертаються з вирію птахи. Спостерігали за перельотами пернатих і на основі багатовікового досвіду склали цілу низку прикмет. Рано прилетіли жайворонки – буде тепла весна. Чайка прилетіла – незабаром лід рушить. Перелітні птахи летять великими зграями – буде дружня весна. Якщо гуси летять високо, буде багато води, а коли низько – мало. Прилетів кулик із-за моря – вивів весну за ворота.
22.03. 40 святих. Зазвичай буває тепло.
30.03. Кирила. Приходить незначне похолодання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x