Варикоз – лідер у списку жіночих хвороб

Варикоз – лідер у списку жіночих хвороб

Варикоз – доволі відоме й поширене захворювання вен, які при цьому втрачають свою еластичність, розтягуються, в окремих місцях значно розширюються, утворюючи вузли. У розширених венах швидкість кровотоку сповільнюється, що нерідко призводить до утворення тромбів.
Розвиток варикозу спричиняє утруднення відтоку крові внаслідок тромбозу вен. Цьому сприяють такі фоктори:
1) знижений рівень фізичної активності;
2) тривале перебування на ногах (пов’язане з професією);
3) носіння одягу, який занадто обтягує ноги й тіло;
4) ожиріння;
5) емоційні потрясіння, придушення гніву.
Варикозне розширення вен лідирує в списку жіночих хвороб. Мало того, що ноги мають неестетичний вигляд – виступаючі вени і судинні зірочки доводиться постійно ховати під колготами, то ще й загальний стан пригнічує. Спочатку виникають неприємні відчуття в литках, потім – сильний біль, який не дає заснути вночі.
За статистикою, 80% жінок страждають від варикозного розширення вен після пологів. Особливо якщо вагітність протікала з ускладненнями. Та й спадковість відіграє не останню роль: якщо ваші бабуся або мама страждали від цієї хвороби, то, ймо¬вірно, і вам випаде така ж сама доля. Якщо ваша робота пов’язана з довготривалим сидінням біля комп’¬ютера або, навпаки, ви багато стоїте, то варикоз рано чи пізно себе проявить. Тому, якщо ви входите до групи ризику, цій хворобі краще запобігти, ніж потім лікувати: частіше ходіть і бігайте, їжте більше фруктів і овочів, увечері обов’язково хвилин 10 полежте з піднятими догори ногами. У разі появи перших симптомів хвороби негайно звертайтеся до лікаря.

Народні засоби боротьби з варикозом
Народних способів боротьби з цією хворобою є багато. Приміром, відвар хмелю звичайного: столову ложку шишок хмелю подрібнити, залити склянкою окропу, настояти на водяній бані 15 хвилин, потім остудити й процідити. Пити відвар перед їдою тричі на день по одній склянці. Щоразу бажано заварювати нову порцію.
При сильно роздутих венах, на яких уже утворилися тверді бляшки, народні цілителі радять застосовувати зелені помідори. Ріжемо їх кружальцями і прикладаємо до вен на ніч, фіксуємо еластичними бинтами. Лікування досить тривале – не менше півроку, але результат того вартий.

Кропива – також ефективний засіб при лікуванні варикозу, тільки воно вимагатиме пунктуальності й терпіння. Протягом півроку потрібно пити настій трави, який готується так: на склянку води беремо столову ложку листя кропиви. На повільному вогні додимо до кипіння, знімаємо з вогню. Потім відвар остудити, процідити й розділити на три частини, випиваючи одну його частину перед їдою.
При сильно розширених венах можна вживати настоянку кінського каштана. 50 г суцвіть кінського каштана залити літром горілки, витримати протягом двох тижнів. Процідити настоянку, зберігати в холодильнику. Випивати протягом тижня по 2 столові ложки тричі на день перед їдою. Потім зробити перерву на 5 днів і повторити прийом. Достатньо трьох курсів, щоб помітити значні поліпшення.
Лікування варикозу народними засобами передбачає не тільки відвари і настоянки – так само добре себе зарекомендували мазі, приготовані в домашніх умовах.
Узяти по чайній ложці таких сухих трав: мати-й-мачуха, звіробій, квітки ромашки й таволги, листя манжетки, цикорій. Усе перемішати й висипати в каструльку, залити половиною склянки окропу й на повільному вогні довести до кипіння, постійно помішуючи. Трохи остудити, отриману суміш ретельно змішати з борсуковим жиром. Зберігати в холодильнику. Мазь наносити товстим шаром на ноги, зверху накласти поліетилен і закріпити еластичними бинтами. Міняти пов’язку тричі на день. Процедуру повторювати протягом тижня.

Варикоз – хвороба спадкова

Леонід Остапчук, судинний хірург Черкаської обласної лікарні:

– Варикозна хвороба – захворювання, яке в основному передається спадково. Це обумовлено вродженою недостатністю клапанів у венах чи самої стінки вени. Звісно, є фактори, що сприяють більшому прогресуванню цієї хвороби. Це стоячі професії, такі як токар, хірург, учитель та ін.
У венах є клапани, які повинні пропускати кров лише знизу вверх. Якщо людина тривалий час стоїть на ногах, це призводить до того, що вени розширюються, і клапани, відповідно, теж. Виникає їхня недостатність. Стік крові, починаючи від серця, створює великий гідростатичний тиск. Він давить униз – і цей тиск передається на тканини гомілки. Внаслідок цього з’являються трофічні розлади: шкіра темніє, розвивається гіперпігментація, навіть трофічні виразки.

Розрізняють три стадії варикозу. При першій стадії у хворого немає ніяких скарг, лише зовні з’явилась помітна вена. У такому випадку вводять спеціальні препарати, які називаються склерозантами. Вони штучно викликають запалення внутрішньої стінки вени, після чого вона піддається еластичній компресії, тобто затискається. Вена склеюється і стає непомітною.
При другій стадії хворі скаржаться на підвищену втомлюваність кінцівок, незначні болі. Третя стадія характерна розвитком гіперпігментації шкіри, при цьому тканини стають твердими, наче камінь. Тоді вже можуть розвиватися трофічні виразки. Хворі їх перев’язують, але вони не гояться, тому що не ліквідовується причина їхнього виникнення.
Люди вдаються і до народних методів лікування. Але перш за все варто ліквідувати причину, що призводить до розвитку хвороби. На сьогоднішній день є лише два шляхи ліквідації причини: або еластична компресія нижніх кінцівок, або хірур¬гічне втручання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x