Понад 80 % деревини черкаськими лісівниками реалізується на внутрішньому ринку

Понад 80 % деревини черкаськими лісівниками реалізується на внутрішньому ринку

Позиція Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства щодо мораторію на експорт необробленої деревини полягає у наступному.

Заборона експорту необробленої деревини в сучасних умовах призведе до негативних наслідків як в лісовому господарстві, так і в державі в цілому. Стан деревообробної галузі нині не забезпечує в повному обсязі переробку лісопродукції, що заготовлюється державними лісогосподарськими підприємствами. Результати останніх аукціонів з продажу необробленої деревини свідчать, що значна кількість виставленої на продаж лісопродукції залишається нереалізованою держлісгоспами, тобто внутрішній ринок її не потребує. Це не стосується пиловників дуба та ясена, на які сьогодні є попит.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.
Так, на аукціоні з продажу необробленої деревини заготівлі IV кварталу 2014 року лісгоспами виставлено 62 тис. кубометрів деревини, з них було продано 49 тис. кубометрів, проте з них на підприємствах вибрано лише 41 тис. кубометрів. Ці підрахунки свідчать, що фактично на внутрішній ринок реалізовано тільки 66% від виставленої лісопродукції до продажу.

Заборона експорту необробленої деревини призведе до збільшення залишків лісопродукції на складах, що негативно вплине на фінансово-економічний стан державних лісогосподарських підприємств. Разом з тим, зменшення об’ємів заготівлі деревини проти розрахункової лісосіки та лімітів використання призведе до того, що технологічна якість значної кількості стиглої деревини буде втрачена, чим буде завдано значних збитків державі. Не кажучи вже про санітарно-оздоровчі заходи, які потрібно здійснювати постійно заради збереження здорових та продуктивних лісових насаджень.

Всі закиди про «спецтариф на деревину для іноземців» та оформлення ділової деревини під виглядом дров паливних є безпідставними та безглуздими. Станом на сьогодні ситуація скоріше навпаки – вітчизняні деревообробники не завжди можуть конкурувати в ринкових умовах, які склалися. Цьому є різні пояснення – відсутність сучасного деревообробного обладнання, брак інвестицій, тим більше в той час, коли в країні йде війна. Якщо порівняти, наприклад, ціни на окремі види пиловників дубових, дров технологічних твердих порід, що склалися за результатами аукціону з продажу необробленої деревини заготівлі I кварталу 2015 року, то експортна вартість такої деревини більша майже вдвічі.

Також слід врахувати, що обмеженість внутрішнього ринку збуту дров технологічних стала причиною економічно необґрунтованого формування ціни на цю продукцію. При її формуванні не враховуються такі складові, як ріст цін на паливно-мастильні матеріали, значне збільшення розміру плати за спеціальне використання лісових ресурсів. Пріоритетною та поза конкуренцією знаходиться соціальна сфера. В першу чергу, за доступними цінами держлісгоспи забезпечують дровами технологічними школи, дитячі садочки, медичні заклади. А приватний бізнес має конкурувати на ринкових умовах.

З приводу «надприбутків лісівників» зазначимо, що на проведення планових лісогосподарських заходів в 2014 році по області витрачено 240 мільйонів грн. З них 96% – це власні кошти лісгоспів, та лише 3% (або 6 мільйонів гривень) – кошти, виділені з Державного бюджету.

Крім того, в минулому році до зведеного бюджету лісовими господарствами області сплачено 54,8 мільйона гривень податків, зборів та обов’язкових платежів та 35,6 мільйони гривень єдиного соціального внеску.

Протягом 2014 року по Черкаській області за кордон продано 18% деревини, 82% – реалізовано на внутрішній ринок.

Сьогодні йде інформаційна боротьба приватного бізнесу з державними підприємствами. Наша мета – захистити наших працівників, виконувати всі поставлені перед нами завдання, забезпечувати достойну виплату заробітної плати та своєчасну сплату податків й обов’язкових платежів. Мораторій на експорт деревини призведе до занепаду держлісгоспів та лісової галузі в цілому.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x