Учасники двох революцій зустрілися в ЧНУ

Учасники двох революцій зустрілися в ЧНУ

Колишніх і нинішніх студентів, учасників двох революційних подій (2004 та 2014 рр.) в Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницього, зібрала Студентська рада навчального закладу. Нагодою стала десята річниця студентського голодування, яке тривало з 25 лютого до 2 березня 2005 року. Тоді студенти вимагали відставки ректорату університету, який під час революції 2004 року чинив тиск і репресії проти них, придушуючи вільнодумство та прагнення до суспільних перемін.

На круглий стіл «Студентство як опора громадянського суспільства: ретроспектива від Майдану до Євромайдану» прибув і владика Іоан, який підтримував студентів під час обох революцій, і заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль, який сам був активним учасником тих подій, а також викладачі – патріоти Василь Пахаренко, Володимир Поліщук, Віталій Масненко та ін. Представники першого покоління революціонерів – нині вони вже успішні викладачі, журналісти, політики – ділилися враженнями і спогадами, спільно переглядаючи фото та відео тих часів.
Мала місце і дискусія між тими, хто і в 2004, і в 2014 роках став на шлях тиску й фальсифікацій. Однак студентська спільнота одностайно висловилася за те, що нині не можна повторювати помилок тодішніх активістів, які не довели до кінця розпочату справу і дозволили повернутися режиму Віктора Януковича вдруге. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко.

Учасники двох революцій зустрілися в ЧНУ

Сьогоднішні студенти не просто поділилися спогадами річної давнини, коли вони невеликою групою виходили на акції протесту. Вони визнали, що методи, якими їх змушували мовчати, не проявляти активності в період Євромайдану, цілком подібні до тих, якими боролися з молоддю у 2004 році.
Пригадавши Святе Письмо, владика Іоан сказав: \”І в часи Христа, як і тепер, були ті, хто боролись за правду, і ті, хто вчилися в диявола. Я дуже радий, що ви, сьогоднішні студенти, вмієте відрізнити добро від зла\” .

– Ми не допустимо, щоб люди, проти яких свого часу повстало студентство, знову повернулися і керували нами. Що б не відбувалося, ми вірили і віримо у зміни на краще. І студентів різних поколінь об\’єднує бажання жити у вільній Україні, – сказала наостанок викладачка Юлія Волинець, ініціатор нинішнього заходу і активна учасниця голодування 2005 року.

Учасники двох революцій зустрілися в ЧНУ

За її пропозицією, усі учасники круглого столу спуститися в хол, де рівно 10 років тому відбувалися історичні події. Два покоління студентів-революціонерів разом заспівали гімн України та зробили пам\’ятні фото.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x