Утеплити черкаські школи допоможуть шведи

Утеплити черкаські школи допоможуть шведи

У двох черкаських школах можуть здійснити повну термомодернізацію – утеплити фасад, замінити всі вікна й встановити індивідуальні теплові пункти. Такий шанс у місцевих навчальних закладів з’являється завдяки співпраці з міжнародною фінансовою установою NEFCO. Про це «Новій Добі» повідомили у міській раді Черкас.

У рамках співпраці з цією організацією в чотирьох школах міста – № 9, 21, 26 та 30 – розпочали енергоаудит.

Аби залучити інвестиції для втілення енергоощадних проектів у двох із цих закладів, менеджер шведської компанії Grontmij Мікаель Йонсон впродовж місяця розробить детальний бізнес-план. Після того, як він буде затверджений містом та NEFCO, можна розпочинати роботу над реалізацією проекту з енергозбереження.

– До бізнес-плану буде представлений енергоаудит по кожному об’єкту. Зазвичай у подібних проектах, які фінансує NEFCO, період окупності складає чотири роки, – зауважив він.

Міський голова зауважив, що в Черкасах уже достатньо тривалий час працюють над впровадженням енергозберігаючих технологій. Це і переобладнання котелень із газу на альтернативні види палива, і встановлення когенераційних установок, заміна вікон на склопакети, утеплення фасадів приміщень шкіл, дитячих садочків та медичних закладів тощо.

– Зараз ми витрачаємо близько ста мільйонів гривень міського бюджету на забезпечення оплати за споживання енергоносіїв. Із них – 60 мільйонів йдуть саме на навчальні заклади, – поінформувала в свою чергу присутня на зустрічі директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган та додала, що втілювати такого роду проекти найвигідніше в таких закладах, аби зменшити навантаження на бюджет.

Школи для енергоаудиту обиралися з огляду найбільшого енергоспоживання для подальшої наглядності проекту.

Довідка:
Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) – це міжнародна фінансова установа, що була заснована в 1990 році п’ятьма Північними країнами: Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією. Нині корпорація фінансує широкий спектр екологічних проектів у країнах Центральної та Східної Європи, включаючи Росію, Білорусію та Україну. Пріоритетними для корпорації проектами є ті, що знижують викиди парникових газів в атмосферу, покращують екологічний стан Балтійського моря або зменшують скиди токсичних забруднень.

Із метою виконання головної функції, яка полягає у фінансуванні проектів, корпорація працює з низкою різних фінансових джерел. Найбільш значними з них є Інвестиційний фонд, Північний фонд екологічного розвитку, Вуглецевий фонд регіону Балтійського моря , Вуглецевий фонд НЕФКО, Фонд виконання проектів захисту довкілля у гарячих точках Баренцевого Регіону.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x