Видавництво «ІнтролігаТОР» відзначило своє двадцятиліття

Видавництво «ІнтролігаТОР» відзначило своє двадцятиліття

Святкування ювілею відбулося минулого тижня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Т. Шевченка, на яке зібралися численні читачі, автори, колеги-видавці й просто небайдужі до долі української книжки.

Це одне з найпотужніших у Черкаській області видавництв. Від часу його створення й по сьогодні воно випустило в світ 1 109 найменувань книжок, із яких 215 – дитячих. За словами директора видавництва Олександра Прилуцького, тиражі не підраховував ніхто, бо це вкрай складно, однак можна говорити про близько 1,5 млн екземплярів.

Тематичний спектр видавничої продукції дуже широкий. Це наукова, науково-популярна, краєзнавча, художня література, навчально-методичні посібники з питань технології, історії, педагогіки, буклети, представницькі альбоми, нотні видання тощо. Але пріоритетною для видавництва є все ж дитяча література. Сам Олександр Прилуцький видав уже 23 свої дитячі книжечки – й не лише у власному видавництві, а й інших українських. Загальний наклад його книжок склав 253 тисячі примірників.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– У 1993 році у видавництві «Сіяч» вийшли друком одразу дві мої дитячі книжечки, – розповідає Олександр Іванович. – Тоді ж, спостерігаючи за тим, як розвалюється економіка, як починають занепадати підприємства, мріялося створити щось своє. У 1995 році, коли це – єдине в області державне видавництво – через нефінансування вже наближалося до закриття, з’явилася ідея створити інше, яке б спеціалізувалося на видавництві лише дитячої літератури. І таке видавництво, яке ми назвали «Відлуння-Плюс», того ж року й було зареєстровано. З часом розширилося й тематичне розмаїття літератури, за яку ми бралися.

Якраз у ту пору в житті Олександра Прилуцького сталася біда – він утратив зір. Для будь-якої людини, яка живе повноцінним життям і раптом його позбавляється, це трагедія. Часто люди взагалі ламаються. Вони або просто спиваються, або впадають у депресію. Олександр Іванович це пережив. Підтримкою для нього стала сім’я, а ще – власна справа, якій віддавав усього себе.

Цілковито занурившись у роботу, він дійшов думки, що видавництво має охоплювати повний цикл виробництва: редагування авторського рукопису, коректуру, художнє оформлення, поліграфію, реалізацію готової книжки. За короткий час така система за¬працювала дуже злагоджено. Готову продукцію видавництво реалізує майже на всій території України: в Черкаській, Київській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій, Кіровоградській, Сум-ській, Миколаївській, Луганській, Херсонській, Рівненській, Запо-різькій, Житомирській та Полтавській областях.
Нещодавно видавництво змінило назву на «ІнтролігаТОР». Інтролігатор – це, іншими словами, оправник книг, палітурник. У планах видавництва – удосконалення поліграфії, розширення тематики книжок, а також підтримка молодих талановитих літераторів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x