Профілактика інсульту: не пропустити час

В наш час лікування дороге, а хвороби помолодшали. Які симптоми і як запобігти виникненню інсульту?

Горбенко Вікторія, м.Городище

Роз’яснення дає лікар-невролог Городищенського районного територіального медичного об’єднання Ірина ОСАУЛЕНКО.

Симптоми інсульту

Порушення ходи.
Порушення мови і розуміння слів.
Параліч або оніміння на одній стороні обличчя або всього тіла. Ви можете відчути раптове оніміння, слабкість або параліч на одній стороні тіла. Спробуйте підняти обидві руки над головою. Якщо одна рука починає падати, у вас може бути інсульт. Аналогічним чином, з одного боку рот може спадати вниз при намаганні усміхнутися.
Порушення зору з одного або обох боків.
Головний біль. Раптовий сильний «грім серед ясного неба», головний біль, який може супроводжуватися блювотою, запамороченням або порушенням свідомості.

Коли слід негайно звернутися до лікаря?

Якщо ви помітили будь-яку із вказаних вище ознак, навіть якщо вона змінюється або зникає, негайно викликайте швидку медичну допомогу. У випадку інсульту кожна хвилина на рахунку. Не чекайте, навіть якщо симптоми інсульту починають зникати. Чим пізніше почати лікування, тим більша ймовірність пошкодження мозку та виникнення інвалідності. Щоб забезпечити максимальну ефективність лікування інсульту, необхідно доставити хворого в лікарню протягом 60 хвилин від появи перших симптомів.

Відновлення та реабілітація

Після першочергових заходів лікування інсульту сконцентроване на допомозі пацієнту у відновленні його сили, функцій і поверненні до самостійного життя. Ефект залежить від ділянки пошкодженого мозку і величини пошкоджень. Ураження правої частини мозку може впливати на рухи й відчуття в лівій частині тіла, лівої – на рухи у правій стороні, може викликати мовні розлади. Крім того, пацієнти, які перенесли інсульт, можуть мати проблеми з диханням, ковтанням, балансуванням і слухом. Можлива втрата зору, порушення функції кишечника та сечового міхура.

Такі хворі потребують лікування з використанням реабілітаційних програм. Лікар допоможе вибрати програму, враховуючи вік, загальний стан здоров’я і ступінь інвалідності. До уваги береться спосіб життя, інтереси і пріоритети, наявність інших членів сім’ї. Програма реабілітації може початися до виписки зі стаціонару, може продовжуватися у спеціалізованих реабілітаційних відділеннях, санаторіях, у домашніх умовах. Ступінь відновлення після інсульту у людей різний.

Попередження інсульту

Основне значення для попередження інсульту мають виявлення своїх факторів ризику, виконання рекомендацій лікаря та здоровий спосіб життя. Якщо у вас був інсульт або ТІА, ці заходи також допоможуть уникнути повторного. Загалом, здоровий спосіб життя означає:

Контроль високого кров’яного тиску (гіпертонії). Якщо у вас був інсульт, зниження артеріального тиску допоможе запобігти подальшим транзиторним ішемічним атакам або інсульту. Управління стресом, підтримка нормальної ваги, обмеження зживання солі й алкоголю дозволять тримати кров’яний тиск під контролем. Додавання більшої кількості калію у свій раціон також може допомогти. На додаток до рекомендацій щодо зміни способу життя ваш лікар може призначити медикаменти для лікування високого кров’яного тиску: діуретики, антагоністи кальцію, інгібітори ангіотензин-перетворюючого ферменту (АПФ) та блокатори рецепторів ангіотензину.
Зниження рівня холестерину й насичених жирів у вашому раціоні. Коригування свого раціону та вживання статинів необхідні для зниження рівня холестерину.

Відмова від куріння. Куріння підвищує ризик інсульту для курців і некурців, що піддаються пасивному курінню.
Контроль діабету. Ви можете керувати діабетом за допомогою дієти, фізичних вправ, контролю ваги й лікування.
Підтримка здорової ваги. Надмірна вага сприяє іншим факторам ризику розвитку інсульту, таким, як високий кров’яний тиск, серцево-судинні захворювання і діабет. Втрата ваги може знизити кров\’яний тиск і поліпшити рівень холестерину у крові.
Дотримання дієти, багатої фруктами й овочами. Дієта, яка містить п’ять і більше порцій фруктів чи овочів, може зменшити ризик інсульту.

Фізична активність. Аеробні вправи знижують ризик інсульту по-різному. Вправа може знизити кров’яний тиск, підвищити рівень ліпопротеїнів високої щільності («хорошого» холестерину), а також покращити загальний стан здоров’я кровоносних судин і серця. Це також допомагає втратити вагу, контролювати діабеті знизити рівень стресу. 30 хвилин діяльності – ходьба, біг, плавання або їзда на велосипеді – дають хороший результат.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x