Міжнародний жіночий день – свято для 681,9 тис. жінок області

Міжнародний  жіночий день – свято для 681,9 тис. жінок області

Сучасна жінка бере активну участь у всіх сферах життя суспільства: економічній, політичній, соціальній, громадській. Вона прагне задовольнити потреби у самореалізації, забезпечити майбутній день, здобути повагу і визнання своєї компетентності.

У статевому складі населення області чисельну перевагу (54%) мають жінки, тобто на 1000 чоловіків припадає 1184 жінки.

Середній вік жіночого населення складає 45 років, в сільській місцевості – 47 років.
Про це «Нова Доба» дізналася в управлінні статистики в Черкаській області.

У 2013 р. в області народилось 12,1 тис. дітей, з яких 5,9 тис. дівчаток (48%). Середній вік матері при народженні дитини складав 27 років, а тих, що народили першу дитину – 24 роки. Сумарний коефіцієнт народжуваності становив 1,38, тобто більшість шлюбних пар обмежилися однією дитиною.
На рівень народжуваності впливає кількість шлюбів – у 2013 р. їх було зареєстровано 7,9 тис. Найбільша кількість одружень у жінок припадало на вікову групу 25-29 років (32%). Середній вік жінок, які взяли шлюб у 2013 р., складав 28 років.

Водночас, чисельність дітей народжених у зареєстрованому шлюбі, щороку зменшується. Кожна четверта дитина народилася у матерів-одиначок або батьків, шлюб яких не зареєстровано.

На підприємствах, в організаціях та установах області у 2014 р. працювало 129 тис. жінок (за даними державного статистичного спостереження з праці, по підприємствах та їхніх відокремлених підрозділах з кількістю найманих працівників 10 і більше осіб), або 54% від загальної чисельності працівників області.

Більшою мірою жіноча праця використовувалась в поштовій та кур`єрській діяльності, де питома вага жінок складала 89% від загальної чисельності працівників, установах охорони здоров’я (82%), закладах освіти (78%), функціонуванні бібліотек, архівів, музеїв та інших закладів культури (74%), тимчасовому розміщуванні й організації харчування (72%).

Серед промислових видів діяльності найбільша кількість жінок зайнятих в текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів (78%), виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів (58%).

Середньомісячна заробітна плата жінок у 2014р. рівнялась 2 597 грн., що становить 84% від розміру середньомісячної заробітної плати чоловіків. І така ситуація склалася в переважній більшості видів економічної діяльності.
У загальній кількості пенсіонерів Черкащини – чоловіків 34,5%, жінок – 65,5%.

Середній розмір призначеної місячної пенсії, з урахуванням компенсаційних виплат і цільових допомог, передбачених чинним законодавством, пенсіонерам, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду області на початок 2015 року, склав: для чоловіків – 1621 грн., а для жінок – 1300 грн., або на 20% менше.

Серед студентів, що одержували освіту у вищих навчальних закладах області I-IV рівнів акредитації (без студентів філій вищих навчальних закладів, які знаходяться за межами області) на початок 2014/15 навчального року, жінки становлять 55%.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x