Учасникам АТО та членам їхніх родин компенсуватимуть витрати на «комуналку»

Жителів Черкас, які є учасниками антитерористичної операції, та членів їхніх родин частково звільнятимуть від сплати за комунальні послуги. Так, на одному з останніх засідань виконком Черкаської міської ради своїм рішенням затвердив Порядок надання пільг учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей на оплату житлово-комунальних послуг. Відшкодування здійснюватиметься коштом міського бюджету.

Про те, за яких умов можна скористатися цими пільгами та що потрібно для їхнього оформлення інформує начальник відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Соснівського району Наталія Павлюкова.

У якому розмірі надаватиметься пільга й на що?

Порядок, прийнятий на виконкомі, визначає механізм надання у 2015 році пільг учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей на оплату користування житлом/утримання житла та користування комунальними послугами з:

– водопостачання;
– гарячого водопостачання;
– користування тепловою енергією;
– вивезення побутових відходів;
– водовідведення, включаючи обслуговування вигрібних ям загального та особистого користування в садибах житлових будинків;
– газопостачання, зокрема зрідженого газу, що використовується для опалення житлових приміщень, підігріву води в будинках, що не мають централізованого гарячого водопостачання;
– користування електроенергією.

Пільгою для них є 75 % знижка плати за користування вказаними житлово-комунальними послугами.

Хто та за яких умов має право на отримання пільги?

Право на отримання пільги мають мешканці міста Черкаси – учасники антитерористичної операції, які визнаються такими відповідно до законодавства, та члени їх сімей. До членів сім’ї учасника антитерористичної операції належать: дружина (чоловік), неповнолітні діти та непрацездатні батьки.

Пільга надається за місцем реєстрації місця проживання учасника антитерористичної операції.

Якщо учасник антитерористичної операції або один з членів його сім’ї, зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку, вже мають право на пільги, передбачені чинним законодавством України та/або місцевими нормативно-правовими актами, і користуються ними, сума, яка підлягає відшкодуванню згідно з цим Порядком, визначається з врахуванням наявних пільг.

Пільга призначається з моменту звернення за нею, але не раніше дати набуття чинності рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради про затвердження цього Порядку, і діє до отримання учасником антитерористичної операції статусу учасника бойових дій.

У разі загибелі учасника антитерористичної операції або його смерті внаслідок отриманих поранень, надання пільги припиняється.

Отримувачі пільг зобов’язані повідомляти департамент соціальної політики про зміну всіх обставин, що впливають на надання пільг (зміни у складі сім’ї; відмова уповноваженим органом у наданні учаснику антитерористичної операції статусу учасника бойових дій; загибель учасника антитерористичної операції або його смерть внаслідок отриманих поранень; набуття/втрата учасником антитерористичної операції або членами його сім’ї права на пільги, передбачені чинним законодавством України та/або місцевими нормативно-правовими актами).

Куди звертатися, аби отримати пільгу?

Для оформлення пільги учасники антитерористичної операції або члени їх сімей подають до департаменту соціальної політики Черкаської міської ради такі документи:

– заяву (заповнюється за місцем звернення за пільгою);
– оригінали та копії документів, що посвідчують особу учасника антитерористичної операції та членів його сім’ї;
– оригінали та копії довідок про присвоєння ідентифікаційного номера облікової картки платника податків учасника антитерористичної операції та членів його сім’ї (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від присвоєння такого номера, повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відповідну відмітку у паспорті);
– оригінал та копію свідоцтва про шлюб;
– оригінал довідки з місця реєстрації про склад сім’ї;
– оригінал та копію документа, що підтверджує непрацездатність;
– оригінал та копію довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України або довідку про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, форми яких затверджено постановою Кабінету міністрів України № 413 від 20.08.2014.

За умови надання зазначених документів, департаментом соціальної політики Черкаської міської ради заявнику видається довідка про право на оформлення пільги для звернення до підприємств, організацій та установ, які надають житлово-комунальні послуги.

У яких випадках припиняється надання пільги?

Повернення отримувачами пільг коштів, надміру перерахованих за призначеними пільгами, проводиться у випадках:

*Виявлення факту подання документів зі свідомо неправдивими відомостями. Надання пільг припиняється з моменту виявлення такого факту. Перерахунок здійснюється за весь період надання пільг.

*Неподання відомостей про зміни у складі сім’ї. Надання пільг призупиняється з моменту виявлення такого факту, сума наданих пільг перераховується з урахуванням змін у складі сім’ї (з дати їх настання) і відновлюється виплата.

*Відмови уповноваженого органу в наданні учаснику АТО статусу учасника бойових дій. Надання пільг припиняється з моменту виявлення такого факту. Перерахунок здійснюється за весь період надання пільг.

*Набуття учасником антитерористичної операції або членами його сім’ї права на пільги, передбачені чинним законодавством України та/або місцевими нормативно-правовими актами. Надання пільг призупиняється з моменту виявлення такого факту. Перерахунок здійснюється з дати набуття права на інші пільги.

*Про припинення/призупинення надання пільг, необхідність здійснення перерахунку департамент повідомляє надавачів житлово-комунальних послуг та отримувачів пільг.

*На підставі отриманого повідомлення про припинення/призупинення надання пільг надавачі житлово-комунальних послуг повертають кошти на рахунок департаменту відповідно до здійсненого перерахунку або враховують його суму в розрахунку витрат на відшкодування збитків, пов’язаних з наданням пільг, за наступний місяць.

Суму надмірно нарахованих пільг надавачі житлово-комунальних послуг стягують з отримувачів пільг у встановленому законодавством порядку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x