У Зеленькові селяни домагаються права на користування землею

У Зеленькові селяни домагаються права на користування землею

Непроста ситуація склалася щодо земельного питання й у Зеленькові Тальнівського району. Ще з 2001 року майже 80 працівників соціальної сфери села мали наділи, які надала їм у користування сільська рада. А торік, у грудні, вони дізналися, що цю землю хоче взяти зовсім не відома їм людина.

– Річ у тім, що ці 80 осіб вчасно не отримали дозвіл на приватизацію, – розповідає директор ПСП «Зеленьківське» Руслан Лисенко, який погодився допомогти своїм односельцям. – Поки все було тихо й спокійно, люди не переймалися цим питанням, щороку сплачували земельний податок. Однак, на жаль, ніхто їм не підказав про важливість приватизації цих ділянок. І раптом новина: їхні наділи оформляє якийсь Іван Підгрушний.
Селяни з’ясували, що пан Підгрушний до Зеленькова ніякого відношення не має, живе в Тальному, техніки для обробітку поля в нього немає. Тож виникло риторичне запитання: як же він буде господарювати?

– А це 96,6 гектара, для обробітку яких треба мати принаймні трактор, культиватор, сівалку, плуг, посівний матеріал. Закралася думка, що за цією людиною хтось стоїть, тобто цей Підгрушний – просто підставна особа. Нині на Тальнівщині розвелося багато таких, – продовжує Руслан Миколайович. – Виходить так, що хто спритніший, той ще перед оприлюдненням інформації про вільні ділянки вже знає про них від працівників земельного відділу. Бо ж як зовсім чужа людина, не порадившись із головою сільської ради, не поцікавившись, чи дійсно ця земельна ділянка вільна, чи будуть її люди використовувати, чи ні, а вже подала документи на виготовлення технічної документації?

Люди, дізнавшись, що в них можуть відібрати землю, яка для більшості – єдине джерело прибутку, дуже стурбувалися. Вони звернулися по допомогу до сільського голови, у відділ Держземагентства у Тальнівському районі, спеціалісти якого з розумінням поставилися до проблеми зеленьківців.
– Однак видно було, що виконуючий обов’язки начальника районного відділу Руслан Заборський не зацікавлений у вирішенні питання на користь цих людей, – переконаний Руслан Лисенко. – Здавалося, що він затягував час. Тож селяни сформували ініціативну групу й поїхали в Держземагентство в Черкаській області. Їх там вислухали, роз’яснили помилки й порадили, що робити далі. Керівництво Головного управління Держземагентства у Черкаській області пообіцяло підтримати людей.

Однак справа стояла на місці, тому зеленьківцям іще не раз доводилося їздити і в саме Держземагентство, і в облдержадміністрацію. Врешті-решт, більшість цих селян уже отримала накази про надання дозволу на розроблення та затвердження документації з землеустрою.
– Проте для остаточного вирішення питання треба, щоб Підгрушний відмовився від свого права на оренду цієї землі. Для цього люди навіть написали відкритий лист до нього й опублікували в районній пресі, – зазначає директор сільгосппідприємства. – Здивувало й те, що Заборський чомусь радив людям звернутися до Олександра Короткова, генерального директора ТОВ «Комбінат хлібопродуктів «Тальне». Люди здогадуються, що Підгрушний – підставна особа Короткова.

Руслан Лисенко обурюється діями чиновників, які дають інформацію про наявність «вільних» ділянок людям, які не мають ніякого відношення до певного села. І це провокує рейдерське захоплення земель.
– Тому сільгоспвиробники повинні об’єднуватися й захищати свої права в межах закону, бо якщо не сьогодні, то завтра це торкнеться кожного, – каже Руслан Миколайович. – Адже представники влади мають бачити, що це болючі питання для людей, й не допускати, щоб люди звинувачували в усіх негараздах владу. На жаль, питання децентралізації в сфері земельного питання поки що не вирішено. Саме тому сільгоспвиробники, фермери (нас зібралася майже тисяча) минулого тижня під Верховною Радою вимагали передати повноваження на місця. Щодо своїх односельців, то сподіваємося, що ситуація вирішиться для них позитивно.

Зеленьківці не мали законних підстав на користування землею?

В. о. начальника відділу Держземагентства у Тальнівському районі Руслан Заборський звинувачує в байдужості селян, адже термін користування земельною ділянкою закінчився ще 2006 року, надалі правовстановлюючих документів немає.
– Чому не продовжили угоди, треба запитувати в сільської ради, – каже Руслан Заборський. – Я на днях їздив у Зеленьківську сільську раду, щоб розібратися в ситуації, взяти списки цих людей, але мені конкретно нічого не кажуть. Знаю, що хто подав заяву, тим надано накази на розробку документації.

Районні керівники не пішли назустріч людям?

Голова Зеленьківської сільської ради Валентина Деркач пояснила, що вона на цій посаді з 2006 року, й тоді вже розпоряджалася землею за межами населених пунктів райдержадміністрація, а не сільрада.
– Люди тричі зверталися в Тальнівську райдержадміністрацію з питанням приватизації землі, але дозволу так і не отримали, – розповідає Валентина Євгеніївна. – На днях дійсно до нас приїжджав начальник районного відділу Держземагентства Руслан Заборський разом із землеупорядником товариства «Імпульс Плюс» Володимиром Копійченком. Як пояснив Руслан Антонович, до нього звернулися молоді сім’ї, щоб їм надали в оренду земельні ділянки. Однак, як я зауважила, спочатку треба вирішити питання з наділами для соціальної сфери. Заборський чомусь радив з цього питання звернутися до генерального директора КХП «Тальне» Олександра Короткова.

Валентина Деркач запевнила, що сільська рада намагається допомогти селянам оформити наділи, і вже на одне поле (а їх чотири) люди отримали накази на виготовлення технічної документації. Сільський голова вважає, що зеленьківці все-таки зможуть відстояти своє право на землю.

Колектив відділу Держземагентства у Тальнівському районі переконаний у некомпетентності свого керівника

Працівники відділу занепокоєні тим, що в. о. начальника Держземагентства у Тальнівському районі Руслан Заборський блокує роботу відділу, приховує потрібну інформацію, чим завдано школи не одному сільгоспвиробнику Тальнівщини. Тому колектив звернувся до голови Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка та його радника Володимира Білика. У листі, під яким підписалося 9 осіб, йдеться: «Ми чітко знаємо, чиїм ставлеником є Заборський Р. А., бачимо, чиї справи лобіюються в першу чергу, ми щодня стикаємося з грубими порушеннями законодавства, бездіяльністю, безграмотністю нашого горе-керівника…

…На сайті обласної державної адміністрації Ви, Юрію Олеговичу, гостро розкритикували роботу Головного управління Держземагентства у Черкаській області, а на селекторній нараді – роботу Заборського Р. А., тому повторно настійно просимо Вас розібратися з нашим проханням щодо звільнення призначеного нам зацікавленими особами Заборського Р. А., в іншому випадку ми вимушені будемо звертатися до Генеральної прокуратури».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x