Ризик захворювання на глаукому збільшується після 40

Ризик захворювання на глаукому збільшується після 40

Наталія ПУСТОВІТ, завідувач офтальмологічного відділення Черкаської обласної лікарні:

Глаукома — хронічне захворювання очей, що виникає непомітно і характеризується тим, що гострота зору та поле зору знижуються поступово. Якщо своєчасно не виявити цю хворобу та не почати її лікувати, на жаль, у більшості випадків вона призводить до сліпоти.
Головним фактором захворювання є підвищення внутрішньоочного тиску. В оці постійно виробляється рідина, що живить його структуру, а потім виводиться із ока через дренажну систему. Перешкода відтоку цієї рідини через дренажну систему ока і є причиною підвищення внутрішньоочного тиску. А тиск у свою чергу призводить до поступової загибелі нервових волокон зорового нерву. Найважливіше те, що людина цей тиск не відчуває, тобто на першій стадії процес протікає безболісно. Саме тому спершу можна й не здогадуватися про наявність цієї недуги. Зазвичай, коли хворий уже помічає зниження зору чи звуження поля зору, то це, у кращому випадку, друга стадія, або ж і третя.

Варто відзначити, що глаукома зазвичай вражає обидва ока: спочатку одне, а через певний час — уже й друге.
Що саме спричиняє розвиток цієї хвороби — і досі не відомо. Вивчені тільки фактори ризику, що збільшують імовірність появи глаукоми. Перший фактор — це вік старше 40 років (від 0,3% у 40 років до 10% у 80 років). Потім — наявність глаукоми у кровних родичів. Ну й, звісно, короткозорість, серцево-судинні захворювання, діабет тощо.
Отже, головне — це своєчасно виявити підвищений внутрішньоочний тиск. А для цього людям у віці 40 років і старше обов’язково треба відвідувати офтальмолога хоча б раз у два роки. Хворим варто перевірятися у лікаря раз у три місяці. Це у разі, якщо їхній внутрішньоочний тиск у нормі й призначені каплі їм допомагають. Якщо ж ні — то значно частіше.

Лікування глаукоми — медикаментозне, лазерне і хірургічне. Якщо людині допомагають краплі, що понижують внутрішньоочний тиск, тоді питання про хірургічне лікування не стоїть. Утім, ці краплі не назначаються на певний час, їх використовують постійно і регулярно. Якщо одного препарату недостатньо, офтальмолог призначає або один комбінований препарат, у якому міститься декілька компонентів, або ж одночасно два взаємодоповнюючі препарати. Трапляються випадки, коли тиск уже в нормі, але зір продовжує падати, тоді такого хворого треба оперувати. Лазерний метод лікування — проміжний між медикаментозним і хірургічним. Але, як правило, цей метод не дає довготривалого ефекту. Тому він не дуже широко розповсюджений.
Глаукомою хворіють від 2-3% населення всієї земної кулі, і 8 млн людей у всьому світі осліпли в результаті цієї хвороби. Серед причин інвалідності по зору глаукома займає перше місце.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x