УДПУ: співпраця із партнерами – шлях до підвищення змісту та якості навчання

УДПУ: співпраця із партнерами – шлях до підвищення змісту та якості навчання

УДПУ імені Павла Тичини, націлений на лідерські позиції в регіоні, в країні, в міжнародному науковому та освітянському співтоваристві, зумів останнім часом піднятися по сходинках успіху і зайняти належне місце у впливових рейтингах вищої освіти в Україні та світі. Університет здобув визнання і був неодноразово нагороджений за успіхи у навчальній, науковій та виховній діяльності.

Жорстке конкурентне середовище вимагає сьогодні від ВНЗ надзвичайної мобільності, гнучкості, розуміння потреб замовників освітніх послуг, тому зміст і якість навчання – головні пріоритети розвитку УДПУ імені Павла Тичини. Підвищення якості навчання, спрямованість на підготовку конкурентоздатних на ринку праці фахівців, зміцнення кадрового потенціалу є безумовними передумовами успіху на шляху приєднання до загальноєвропейської освіти. Виш є активним суб’єктом європейського освітнього простору. Укладено понад 50 угод про співпрацю з міжнародними партнерами. Університет плідно співпрацює з вищими навчальними закладами Польщі, Франції, США, Канади, Німеччини, Росії, Білорусі, Пакистану, Узбекистану, Греції, Азербайджану. В УДПУ діє Інститут міжнародного співробітництва, який функціонує у складі 6-ти центрів.

Представники науково-викладацького колективу та студентства беруть участь у міжнародних конференціях в десятках країн світу, у міжнародних проектах «САМЕДІ» (Франція), «Працюй і подорожуй у США», проектах молодіжного обміну, міжнародних дебатах і літніх школах в Польщі та багато інших. Понад 100 студентів, здобувачів, викладачів, аспірантів, докторантів університету взяли участь у 150 міжнародних конференціях за межами України. Університет є співкоординатором двох міжнародних проектів в рамках програми ERASMUS MUNDUS (Еразмус Мундус), п’ятеро стипендіатів якого уже навчаються і проводять наукові дослідження у Франції, Португалії та Польщі. УДПУ виступає співкоординатором проекту «EMINENCE» та «EMINENCE II», який фінансується Європейською Комісією в рамках програми «Erasmus Mundus». Викладачі підвищують свій кваліфікаційний рівень, а студенти навчаються за магістерськими програмами та проходять виробничі практики у навчальних закладах Польщі, Німеччини, Франції та інших країнах.

Студенти університету є учасниками проекту двох дипломів зі спеціальностей «Управління персоналом» і «Управління підприємством» (Вища менеджерська школа в м. Лєгніца (Польща) та за напрямом «Європейська комунікація» (Університет імені Адама Міцкевича (Польща) й отримують український та європейський дипломи.
Умовою участі у міжнародних програмах є належний рівень володіння англійською, французькою і польською мовами, тому в університеті діють курси інтенсивного вивчення англійської мови для викладачів і студентів, які бажають підвищити рівень своїх можливостей входження на міжнародний ринок праці, і, водночас, компетентність викладача нашого університету. Вимогою сьогодення є здатність доцента і професора університету викладати свої предмети англійською мовою, адже ми здійснюємо підготовку іноземних студентів. У нас отримують освіту молоді люди з Китаю, Азербайджану, Вірменії, Алжиру, Ізраїлю.

Університет співпрацює з науковими установами і галузевими академіями НАН України через розгалужену структуру науково-дослідницьких центрів, три з яких – подвійного підпорядкування НАПН, НАН та МОН України, 9 регіональних центрів та 22 науково-дослідницькі лабораторії. Задля продовження сталих традицій і організації нових форм співпраці в науковій, педагогічній і культурній сферах підрозділи УДПУ минулого року продовжували укладати угоди з науковими установами та галузевими академіями НАН України. Таким чином урізноманітнюється та розширюється співпраця по здійсненню координації наукових досліджень викладачів УДПУ, проведенню спільних науково-методичних конференцій, семінарів, симпозіумів, нарад тощо; з підготовки та видання спільної наукової і навчальної літератури, організації стажування викладачів університету тощо.

УДПУ: співпраця із партнерами – шлях до підвищення змісту та якості навчання

Достатньо великий обсяг наукових ідей та розробок засвідчує тісну співпрацю УДПУ з багатьма науково-освітніми установами, яка реалізується через організацію й проведення на базі науково-дослідних лабораторій та науково-методичних центрів університету дослідницько-експериментальної роботи, наукових досліджень, держбюджетних тем тощо. Університет налагодив творчу та ділову співпрацю з 16 вищими навчальними закладами України. Також підрозділами УДПУ підписано 43 угоди з загальноосвітніми школами та 15 з педагогічними коледжами. Тільки впродовж 2014 року було укладено угоди з Маріупольським державним університетом, Миколаївським національним університетом імені В. Сухомлинського; Херсонським державним університетом. Вже у нинішньому році укладено угоди про співпрацю із Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького. А у рамках розширення міжнародної співпраці УДПУ та Міжнародної організації підтримки студентів (МОПС) її директор Альфред Ельвін Аннак (Республіка Гана) та в.о. ректора, професор Олександр Безлюдний обговорили питання щодо втілення в життя нових освітніх проектів, зокрема, надання освітніх послуг викладачами університету. Результатом зустрічі стало підписання угоди про співробітництво.

Усі результати освітньої кооперації за різними напрямами щорічно аналізуються на кафедрах ВНЗ. Увагу підрозділів звертають на необхідності ще більшої активізації та конкретизації форм співпраці згідно підписаних угод, а також запровадження нових форм наукового співробітництва, розширення творчих зв’язків, встановлення ділових контактів шляхом об’єднання зусиль професорсько-викладацького складу з урахуванням спільних інтересів сторін.
Підвищенню якості та наповненню змісту навчання студентів сприяють Міжнародні та Всеукраїнські науково-практичні конференції, навчально-методичні семінари, педагогічні читання; спільні засідання та круглі столи з актуальних питань сучасної освіти, науково-практичні експедиції, польові археологічні дослідження, видання спільних наукових журналів і статей; залучення вчених з академічних установ до наукового керівництва дисертаційними роботами; стажування викладачів УДПУ при лабораторіях Інститутів НАПН України та в інших вищих навчальних закладах; обмін студентами за програмами взаємного обміну.

Сьогодні університет має високопрофесійний кадровий потенціал, сучасну навчальну та практичну базу, і студенти можуть максимально використати ці можливості, щоб отримати якісні знання та професійні навички, які забезпечать їм в майбутньому гідне місце у суспільстві.

Олександра ТКАЧ

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x