Морква дружить з горохом, а картопля ворогує з огірками: поради городникам щодо сівозміни

Морква дружить з горохом, а картопля ворогує з огірками: поради городникам щодо сівозміни

Не секрет, що чергування рослин на городі здавна використовувалося ще нашими предками для того, щоб отримати високі врожаї. На жаль, сучасні городники нерідко забувають про цей простий, але досить дієвий спосіб. А шкода, адже він дозволяє збагачувати ґрунт корисними речовинами без використання дорогих добрив і дозволяє успішно боротися з деякими набридливими хворобами та шкідниками.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
Друзі і вороги
Багаторічний досвід і кмітливість городників підказали ще одне правильне рішення – спільні посадки. По-перше, це зручно, а по-друге, дозволяє економити площу на невеликій ділянці. Цікаво, що близьке сусідство ще й призводить до збільшення врожайності.
Моркву можна висаджувати разом із горохом, майораном, цибулею (це навіть корисно, оскільки спільні посадки з цибулею відлякують від неї морквяну муху). Цибуля ріпчаста добре сусідить зі столовим буряком, морквою, цикорієм. Горох та овочева квасоля відмінно уживаються з картоплею, томатами, баклажанами, огірками, гарбузом, динею і кавуном. До картоплі цілком можна підсадити овочеву квасолю і цукрову кукурудзу, до огірків – кріп і кукурудзу. Редис виграє від сусідства з крес-салатом, а горох – із листовою гірчицею. Сприятливо впливають одне на одного картопля і квасоля, часник і чорна смородина.

Разом із тим, деякі рослини не можна саджати поруч. Це стосується картоплі й огірків; білокачанної капусти, суниці і томатів; томатів і гарбуза. Якщо бобові розмістити поряд із цибулею, обидві культури будуть пригніченими.
Крім того, якщо дозволяє площа, виділіть маленьку ділянку для вирощування трав: конюшини, люпину, люцерни та інших. Так ви дасте землі відпочити і набратися сил для плекання овочевих культур.

Що після чого краще садити
•Горох садимо після картоплі й помідорів.
• Помідори – після бобових, зеленних культур, огірків, кабачків, цибулі, кукурудзи, капусти, коренеплодів.
• Картопля любить, щоб перед нею на ділянці росли горох, капуста, огірки чи квасоля.
• Капусту садіть після бобових, картоплі, цибулі, помідорів.
• Моркву – після гороху, картоплі, огірків.
• Огірки висаджуйте після бобових, цибулі, моркви.
• Буряк здавна садять після картоплі. А можна – і після огірків.
• Топінамбур – після капусти, огірків.
• Баклажани дадуть гарний врожай, якщо саджати їх після бобових, зеленних культур, огірків, кабачків, цибулі, кукурудзи, капусти, коренеплодів.
• Часник добре росте після бобових, зеленних культур, кабачків.
• Цибуля – після культур, під які вносили великі дози органічних добрив, а також огірків, кабачків, гарбузів, капусти, помідорів і картоплі.
• Полуницю варто переселити на місце, де росли редиска, квасоля, гірчиця, редька, горох, петрушка чи часник. Суницю – на місце після редиски, салату, шпинату, кропу, гороху, квасолі, гірчиці, редьки, петрушки, моркви, цибулі, часнику, селери, а також після квітів, зокрема тюльпанів, нарцисів та чорнобривців.

На жаль, інколи трапляється так, що використання сівозміни призводить до погіршення результатів. Щоб цього не сталося, потрібно знати, що деякі рослини не можна садити після інших. Зокрема, після баклажанів не можна садити перець і помідори. Після брукви – буряк. Після гороху – квасолю або боби. Капуста погано ростиме на місці, де раніше були огірки, гарбузи, редиска, ріпа, морква. А картопля – де були помідори, перець чи баклажани. Після петрушки не можна саджати моркву, після капусти і квасолі – огірки. А гарбуз не терпить в якості попередника капусту.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x